Waar ben je naar opzoek?

Wat kraamvrouwen echt willen: dit is hun geheime verlanglijstje

3 minuten lezen denise Denise Meijer
Wat kraamvrouwen echt willen: dit is hun geheime verlanglijstje

Een kraamvrouw heeft zo haar eigen ‘gebruiksaanwijzing’. Maar gelukkig zijn ook deze wandelende hormoonbommen gemakkelijk blij te maken met wat leuke cadeautjes, het naleven van wat simpele ‘richtlijnen’ (10 regels voor de kraamvisite) en een klein beetje rust zo nu en dan. Maar ze hebben ook hun geheime verlanglijstje. Wat willen kraamvrouwen nou echt?

Ik ga op kraamvisite en neem mee…

Kraamvrouwen; tevreden zijn ze snel maar ik zal je een geheimpje vertellen. Kraamvrouwen kunnen heimelijk verlangen naar iets anders dan de gebruikelijke presentjes die jij als visite mee zal brengen. Goed bedoeld en heel lief! Dit zijn dingen die ze niet direct op het verlanglijstje zetten, maar wel non-stop over aan het fantaseren zijn op het moment dat jij beschuit met muisjes zit te eten…

Het geheime verlanglijstje van een kraamvrouw dus. En dit lijstje is reuze handig als je geen origineel cadeautje weet te bedenken. Of als jij als bijna kraamvrouw, je kraamvisite een stille hint mee wil geven over het ‘leed wat de kraamperiode heet’ (want zo leuk is het niet altijd). Wil je origineel zijn? Kom met één van de onderstaande kraamcadeaus aan.

Waarschuwing: Lees hoe dan ook verder, maar let op: dit doe je met het risico dat er nooit meer met dezelfde ogen naar jouw kraam’vriendinnetje’ gekeken kan worden. Love2BeMama is niet verantwoordelijk voor eventuele traumatische ervaringen na het lezen van dit artikel! 😉 Vanaf nu weet jij wat kraamvrouwen echt willen.

Lees ook: 10 regels voor kraamvisite

Wat kraamvrouwen echt willen

1. Koolbladeren

Maar niet om een lekkere salade voor je klaar te maken hoor! De stuwing (waarbij moedermelk bijna met grof geweld uit je borst lijkt te klappen) is namelijk moordend! Maar met het risico dat schoonvader stikt in zijn beschuitje, leggen we bij deze (pijnlijke(!) dat je het even weet) drang om te ‘melken’ liever niet direct de tiet bloot.

Zweten is in de kraamperiode heel normaal! Dat overtollige vocht wat je vasthield tijdens de zwangerschap moet er namelijk ook weer uit. Om deze reden is een busje deodorant heel fijn om in huis te hebben.

2. Een warm bad

Een bad is heerlijk ontspannen, maar kan ook heel nuttig zijn! Het is namelijk heel gewoon als een vrouw tijdens de bevalling uitscheurt. Gevolg? Een paar hechtingen ‘daar beneden’ (auw!) en zo’n lekkere hete baddersessie kan bij trekkende, jeukende, en helende hechtingen (nogmaals: AUW!) voor een beetje verlichting zorgen.

Let op: De adviezen over het in bad gaan na de bevalling zijn verschillend. Vraag bij twijfel je verloskundige of je met jouw hechtingen weer in bad kan.

3. Kraamverband

Lang leve de toegenomen incontinentie en nabloedingen. Kraamverband gaat er tijdens de eerste weken na de bevalling nog sneller doorheen dan de luiers voor de baby. We always want more kraamverband. Punt!

4. Grote onderbroeken

Want het bovenstaande kraamverband zit bij nader inzien toch niet zo lekker in dat schattige, kanten zwangerschapsstringetje. Sowieso wil je als kraamvrouw niet aan een stringetje denken…

5. Een strak bezoekersschema

Met nog strakkere tijden waar de visite zich vanzelfsprekend ook aan weet te houden. Een mens mag dromen, toch? En als we dan toch bezig zijn… Een uitsmijter met een gastenlijst in handen is ook geen overbodige luxe in sommige gevallen.

6. FOOD!

Weg met die vieze, anijzige muisjes en dat droge, kruimelende beschuit in bed! Na negen maanden kauwen op doorbakken tartaartjes en droge kipfilet willen wij niets anders dan Filet American, carpaccio, brie, sushi, bier en wijn.

7. Vaseline

Heel veel Vaseline, want die tepels… Oef!  Die hebben (bij het geven van borstvoeding) al aardig wat moeten incasseren tijdens die eerste dagen na de geboorte.

Lees ook: 15 tips voor het gebruik van Vaseline

8. Ken je plek

Waag het niet om als kraamvisite plaats te nemen op de laatste vierkante centimeters van de zachte, comfortabele bank, maar pak heel wijselijk de harde, rieten stoel. Met hechtingen en een beurs gevoel in je achterste wil je liever niet plaatsnemen op harde oppervlakten. Al is het de laatste zitplek op aarde!

Dat gezegd hebbende: Normaal kunnen poepen zou ook heel erg fijn zijn!

9. Slaap

Heel veel onafgebroken nachten met een heerlijke diepe slaap! Iets wat voorlopig niet meer gaat gebeuren, jammer genoeg.

10. Een handboek over hoe je een goede moeder moet zijn

Maar eerlijk? Al zijn onze kinderen 18 jaar oud… We komen het antwoord op deze vraag nooit te weten.

Conclusie?

Er zijn veel onuitgesproken dingen waar jij de kraamvrouw eigenlijk niet eens mee kan helpen. En wees nou eerlijk, een pak kraamverband is lang niet zo leuk om te geven als een schattig pyjamapakje voor de baby, maar laat je door deze lijst vooral niet afschrikken. Ga gewoon lekker op visite en probeer de moeder een beetje in de watten te leggen.

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties
 • b hoefnagels zei

  Een verzorgings pakket met lekkere badschuim en zo is ook fijn of een saunabezoekje

 • sharyn zei

  O! Ik vind dat als je net bevallen bent je jezelf best mag trakteren op de aller, aller, maar dan ook allerzachtste vijfdubbele toiletpapier ipv dat goedkope schuurpapier… Was een tip van een collega en ik zelf was daar super blij mee!

 • Denise zei

  Ik wil elke dag wel een lekker huispakje en iemand die mijn haartjes doet. Haha.

 • bregje zei

  Geweldig stuk! Een lekker zacht maar toch charmant huispak is ook welkom, evenals iemand die lekker je haren wast en er iets leuks van maakt 😉

 • Als mama die net haar kraamweek achter de rug heeft, vind ik dit werkelijk briljant. Hillarisch geschreven maar oh zo waar 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

 • 1 jaar geleden
 • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

 • 1 jaar geleden
 • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

 • 1 jaar geleden
 • 4 minuten lezen