Waar ben je naar opzoek?

Wat als jij een tweede kind wil, maar hij niet?

3 minuten lezen Sjoukje Dijkstra
Wat als jij een tweede kind wil, maar hij niet?

Het kan verkeren. Je bent gelukkig samen met je gezinnetje. Alles loopt van een leien dakje, voor zover mogelijk met een kleine peuter, en eerlijk is eerlijk. Eigenlijk is het wel goed zo. Alleen er mist nog wat… Tenminste voor jouw gevoel dan, want voor manlief is het al helemaal compleet. Wat nu als jij een tweede wilt, maar manlief wil niet?! Andersom kan natuurlijk ook.

Het kan echt. En het verlangen naar een tweede kindje is vaak even sterk als het verlangen naar de eerste. Weet dan wel dat zolang jullie niet allebei aan dezelfde kant staan, het altijd onbeslist blijft. Het is dus niet een ding, waarover je het oneens kunt blijven. Een van beiden zal water bij de wijn moeten doen. Anders is het simpelweg niet houdbaar en zal het op termijn een wig tussen jullie drijven.

Twijfels over een tweede kind

Yep. Ik spreek uit ervaring. Ik wou graag voor een tweede gaan. Manlief had zo zijn twijfels. En ja, die twijfels snap ik wel. Ten eerste: je hebt het nu goed voor elkaar. Met een tweede erbij kan dat ‘ruw’ verstoord worden. Ten tweede: Hierop aansluitend. Wat nu als er wat mis gaat met de tweede? Wat nu als het een zorgenkindje blijkt te zijn? Zeker als je al gezegend bent met een gezond kindje. Dan is dat toch best een risico dat je neemt. Ten derde: Hoe doe je het praktisch en gaat het financiële plaatje eruit zien? Ga je nog minder werken? En/Of hoe doe je dat evt. met de opvang? Misschien willen opa en oma helemaal niet op twee kindjes passen of kunnen ze dat niet meer…

Lees ook: Je tweede kind? Net zo belangrijk!

Kwetsbaarder

Overdenken we nu te veel wanneer we besluiten voor een tweede of derde te gaan? Misschien wel. Feit blijft dat volgens mij elk stel dat al een kind heeft, hierover nadenkt. Bovendien, je voelt je zoveel kwetsbaarder na die eerste. Je weet inmiddels wat er allemaal bij komt kijken en wat er allemaal mis kan gaan. Wil je dat echt allemaal weer – met alle onzekerheid en angsten die erbij horen?

Manlief over de streep

Wij zijn inmiddels gezegend met twee super kinderen. Dus, op de een of andere manier heb ik manlief toch over de streep kunnen trekken 😉 Eerlijk is eerlijk, hij zou niet anders meer willen. Wij zouden niet meer anders willen!

Lees ook: Wanneer een tweede kindje?

10x Zo overtuig je je partner

Lopen jullie vast in jullie discussie? Bij deze wat punten, waarmee je je onwillige partner wellicht kunt overtuigen:

 1. Samen opgroeien is zo leuk! Ze hebben tenminste altijd een speelpartner. Ja, ze zullen ook ruzie maken, maar vaak zullen ze het ook heel leuk hebben samen.
 2. Ze leren van elkaar.
 3. Straks als papa en mama er niet meer zijn, hebben zij in ieder geval elkaar.
 4. Een tweede is zoveel gemakkelijker, want been there done that
 5. Ooooooh, Baby!! Een baby is toch zo schattig. Zo’n lief poppetje. Daarvan te mogen genieten. Dat wil je toch gewoon liefst zo vaak mogelijk mee maken? Die geur, het gevoel. Zucht!
 6. Yes! Meer actie tussen de lakens! Dat wil elke man (vrouw) toch? 😉 Je moet tenslotte veel ‘oefenen’… voor je tweede kind.
 7. Een tweede kindje maakt van je eerste kind al snel een omdenkende, verantwoordelijke peuter/ kleuter die graag goed voor zijn of haar broertje/ zusje wil zorgen
 8. Een kindje alleen heeft vaak de neiging mee te praten met de ‘grote mensen’ en daardoor de wijsneus uit te hangen. Met een tweede kindje erbij, blijft je eerste schatje langer kind, zonder dat ouwelijke volwassen gedrag en geteut.
 9. Herkansing! 😉 Learned lessons bij de eerste kun je nu toepassen in de praktijk bij de tweede.
 10. Die herkansing geldt ook voor het feit dat je dan nu kunt proberen te gaan voor een jongen, of toch een meisje? Of liever een jongen? Ach, wat maakt het uit. Als het maar gezond is. Hoe cliché en waar 😉

Gaan jullie ervoor?

Wow! En dan ben je zo gezegend dat je een tweede kindje mag krijgen. Dan weet je gewoon. Je wilt niet meer anders. Dat kleintje in je armen. De jongste is het leukste, lazen we gisteren al. Dat klopt bij ons enigzins. Samen zijn ze onze schatten. Even lief, compleet anders, maar ook zo duidelijk broer en zus. Prachtig om te zien. Wij zouden niet anders meer willen! Zij zijn ons leven.

Bron beeld: Pixabay

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 2 maanden geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 2 maanden geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 2 maanden geleden
 • 7 minuten lezen