Waar ben je naar opzoek?

De R zit weer in de maand. Dat betekent: volop verkoudheden, hoesten en zelfs gevaar voor het RS virus. Als je kind een verkoudheid heeft wil je er alles aan doen om het te verminderen. Het is zo zielig voor die kleintjes. Er staat vast van alles in je medicijnkastje voor Eerste Hulp Bij Ongelukken, verkoudheden en ziekten. Maar pas op met Vicks VapoRub. Dat kun je maar beter uit je kast halen. Er is een waarschuwing Vicks VapoRub gebruik bij kinderen onder de 2 jaar. Wat je beter kan doen als je baby verkouden is lees je hier.

Waarschuwing Vicks VapoRub

Iets wat als jaren wordt gebruikt en waar men nooit voor is gewaarschuwd is Vicks VapoRub. Dit werd vroeger al gebruikt door mijn moeder. Ik kan me nog goed herinneren hoe het voelt als je dit middeltje op je borstkas gesmeerd krijgt; tintelen en een sterke geur. Het middel is alleen niet zo onschuldig als het lijkt. Er wordt gewaarschuwd om dit middel te gebruiken bij kinderen onder de 2 jaar.

Als je kind een verkoudheid heeft kun je het gebruik van Vicks VapoRub maar beter laten. Er is een nieuw studie die aantoont dat mentholgel zelfs een luchtwegontsteking kan veroorzaken die de ademhaling van zuigelingen en peuters ernstig kan beperken.

waarschuwing Vicks VapoRub bij baby’s en kinderen

Het middel Vicks VapoRub wordt meestal toegepast bij kinderen om hoest te verlichten als gevolg van verkoudheid. Het wordt dan op de keel en borst gesmeerd en zou verlichting moeten brengen. De zalf kan ook gebruikt worden om spier- en gewrichtpijn te verlichten en voor kleine pijntjes en kwalen.

De actieve ingrediënten van VapoRub zijn kamfer, eucalyptusolie en menthol. Inactieve ingrediënten zijn cederfles, nootmuskaatolie, petrolatum, thymol en terpentijnolie.

De zalf kan veilig gebruikt worden zoals voorgeschreven, maar allergieën of misbruik van VapoRub kan potentieel ernstige bijwerkingen veroorzaken. VapoRub mag nooit worden ingenomen omdat de ingrediënten, met name de kamfer, giftig kunnen zijn.

De luchtwegen van jonge kinderen zijn erg smal en door de sterke lucht van Vicks VapoRub kunnen ze ernstig vernauwen. Dit concludeert medisch wetenschapper Bruce K. Rubin na onderzoek. Het gevaar is ook nog eens dat dit niet in de bijsluiter staat. Rubin meldt zijn bevindingen in een vakblad: de American College of Chest Physicians.

Pas op met het gebruik van Vicks VapoRub

Bij aankoop van dit middel moet het bij de drogist duidelijk vermeld worden dat het niet te gebruiken is voor kinderen onder de 2 jaar en uitsluitend aanbrengen op de borst en rug en niet in de neus of ogen. Ook moet uitgelegd worden hoe ouders het middel moeten gebruiken. Neem de waarschuwing Vicks VapoRub gebruik echt serieus. Beter gebruik je alternatieven bij een verkouden baby of kind.

Wat te doen als je baby verkouden is?

Als je baby verkouden is dan is dat voor zowel de baby als de ouders niet leuk. Je wilt er alles aan doen dat je baby zich prettiger voelt, ondanks de verkoudheid. Wat te doen als je baby verkouden is? Deze tips kunnen helpen:

Wat te doen als je baby verkouden is?

 • Gebruik neusspray. Bij de drogist of apotheek kun je speciale neusspray voor baby’s kopen of neusdruppels met kant-en-klare zoutoplossing. Spray voor het slapen gaan eenmaal in elk neusgat. Gebruik bij je baby nooit een neusspray bedoeld voor jonge kinderen of volwassenen. Hierin zit meestal xylometazoline of oxymetazoline; baby’s zijn extra gevoelig voor de bijwerkingen van deze stoffen.
 • Voorkom besmetting. Was de handen en het gezichtje van je baby regelmatig om herbesmetting te voorkomen. Ventileer alle kamers in het huis goed, maar zorg dat je baby niet op de tocht ligt;
 • Geef extra drinken. Geef je baby extra te drinken om het slijm los te maken en de vochthuishouding op peil te houden. Door de waterige ogen en een loopneus verliest je baby meer vocht dan normaal;
 • Vochtige lucht in huis. Zorg dat de lucht in huis niet te droog is. Hang bijvoorbeeld bakjes water aan de verwarming. Is je baby erg benauwd? Het inademen van damp kan helpen om helpen om slijm op te lossen. Ga bijvoorbeeld met je baby in de badkamer naast een stomende douche zitten. Bij oudere kinderen kan stomen boven een bak heet water helpen, maar bij een baby mag je dit niet doen. Het risico op verbranding is te groot;
 • Laat je baby iets hoger slapen. Laat je baby iets schuin slapen waardoor het hoofd wat hoger ligt. Snot hoopt zich op als je baby plat op de rug ligt bij verkoudheid. Leg een kussen onder het hoofdeinde van het matras, maar niet direct in het bed van je kind. Dit in verband met verstikkingsgevaar. Als je baby niet meer horizontaal ligt, zakt het slijm wat naar beneden.

Wat je niet moet doen als je baby verkouden is

 • Vermijd extra irritatie van de slijmvliezen. Rook (van een sigaret) kan ervoor zorgen dat een verkoudheid veel langer duurt. Rook dus absoluut niet in de ruimtes waar je baby komt;
 • Mentholcrème aanbrengen. Bij oudere kinderen kun je voor het slapengaan wat mentholcrème aanbrengen op de borst. Doe dit niet bij baby’s. De crème is te sterk en kan gaan branden op de huid. Dit heeft verder ook geen invloed op de genezing van de verkoudheid;
 • Onnodig de kou in. Je kunt het beste lekker binnen blijven als je baby verkouden is. Ga je toch naar buiten? Kleed je kind dan warm aan;
 • De kamertemperatuur verhogen. Het is niet nodig om de kamertemperatuur in de slaapkamer van je baby te verhogen als deze verkouden is. De juiste temperatuur in een slaapkamer is tussen de 16 en 18 graden, ook als je baby ziek is.

Houd je baby goed in de gaten want het RS virus kan ook op de loer liggen. Meer informatie over het RS virus vind je hier!

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 38 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 14, 13 en 11 jaar. Wij wonen sinds 2021 op Curaçao.

Mijn blog Love2BeMama lag een tijdje stil. Deze heb ik als hobby weer opgepakt. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap, tips en informatie en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao en hoe wij een zoveel mogelijk vrij leven als gezin nastreven.

Reacties
 • Marga zei

  Zie steeds op de tv reclame voor vicks vaporub
  Dat ze dan ooklaten zien dat ze het bij een peuter opsmeren
  Dat mag niet bij zo een jonge leeftijd vind best gevaarlijke reclane

 • Wenne zei

  Goed dat er alertheid wordt gestimuleerd, maar de waarschuwing/gebruiksaanwijzing staat toch echt 3x (!) vermeld op het kleine etiket. Het is dus ook een kwestie van zelf goed lezen… Veel geneesmiddelen zijn niet geschikt voor kinderen onder de 4 jaar, dus altijd goed lezen of navragen!!

 • Anna van den Bijlaard zei

  Niet alleen gebeurd dit bij kleine kinderen.
  Ik heb namelijk het zelfde probleem en daar heb ik mijn hele leven al last van.
  Dit gebeurd in de meeste gevallen van allergie voor menthol.
  Midalgan, ook zo’n lekker middel, daar krijg ik blaren van.
  Rino caps capsules, krijg ik geen lucht meer en stik bijna.
  En ja, inderdaad van Vicks Vapo Rub, krijg ik ook blaren en geen lucht meer!

 • Cindy zei

  Is het alleen vicks vaporub of bijvoorbeeld ook luuf?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Gratis uitjes in Nederland

Gratis uitjes Friesland

 • 1 dag geleden
 • 6 minuten lezen
Gratis uitjes in Nederland

20 gratis uitjes meivakantie 2024

 • 1 dag geleden
 • 15 minuten lezen
Even weg met de kinderen

Zeewolde Hans en Grietje: Ontdek de magie!

 • 1 dag geleden
 • 4 minuten lezen