Waar ben je naar opzoek?

Waarom worden alleenstaanden benadeeld?

3 minuten lezen Ik ben Helga
Waarom worden alleenstaanden benadeeld?

Ik ben een alleenstaande moeder, of liever gezegd een vrouw met kind en manloos huishouden. Niks mis mee. Er zijn tal van regeltjes die het voor een alleenstaande iets makkelijker maken. Mits je geen alimentatie ontvangt, wat bij mij dus het geval is. In plaats daarvan krijg je een hoger kindgebonden budget.

Op zich vind ik het onzin dat de belastingbetaler extra aan mij kwijt is omdat de verwekker dat niet doet, maar dat is een hele andere discussie. Ik ga daarin dan ook weer niet zo ver dat ik het weiger, dat dan ook weer niet.

Lees ook: 10 vragen aan single moeder Helga

Toch worden we ook benadeeld.

Toch zijn er ook dingen waar we in benadeeld worden en soms niet zo’n beetje ook. Wanneer je als alleenstaande met kind op vakantie wil kom je vaak toch echt bedrogen uit. Zo heb ik pas een vakantie geboekt. Op de verschillende sites wordt er gestrooid met kinderkorting hier, kindervoordeel daar, allemaal heel aanlokkelijk. Je wordt getrokken door kreten als: ‘Kinderen nu voor maar EUR 199,-‘ of ‘Kinderen voor de helft van de prijs’. Dus ging ik aan de slag. Zorgvuldig filterde ik de resultaten op reisafstand, kind vriendelijkheid, zwembad, speeltuin en afstand tot het strand. Nog 18 resultaten over. Mooi. Dan nu selecteren op prijs en dan alles op het gemak bekijken, inclusief de reviews.

Zoveel leuke bestemmingen voor weinig geld.

De eerste zag er heel leuk uit, maar de zeurende Hollander was hier wel erg negatief. Doe maar niet. Volgende. Oh, met een leuk waterpark, speeltuin, bij de boulevard, vlakbij winkeltjes. Wat leuk. Reistijd is ook goed te doen, reviews zouden beter kunnen, maar de meeste puntjes gaan over het eten en ik was toch niet van plan alleen maar bij het hotel te eten. Dus daar zie ik geen problemen. Leuk. Kamer nog beschikbaar in die periode, prijs vanaf EUR 500,- per persoon. Eens kijken. Oké, voor wanneer ik wil is het EUR 510,- en dan mijn dochter voor EUR 199,- dan zitten we gewoon voor iets meer dan EUR 700,- 8 dagen met onze kont in de zon. Gaan we doen, heb er nu al zin in.

Lees ook: Op vakantie gaan maakt je kind slimmer

En dan ga je boeken.

Oké, een volwassenen, een kind, vier jaar, die periode, vanaf die luchthaven, check. Dan nog bagage erbij, 1 koffer is wel genoeg, 25 kilo, dat dan weer wel. Oh ja, boekingskosten er nog bij, calamiteitenfonds, ja, oké, totaalprijs berekenen……. SERIEUS???? Waar is mijn iets meer dan EUR 700,- gebleven? Daar stond doodleuk een totaalprijs van EUR 1.195,- Hoe dan? Nog een keer alles nalopen, ja het klopt wel, of nee, wacht. Waarom heb ik geen kinderkorting? Tja en dan kom je tot de conclusie dat die lokkertjes alleen van toepassing zijn op het “standaard” gezin. Dat is alleen als je met een mama EN een papa op vakantie gaat (of uiteraard twee mama’s of twee papa’s, daarin discrimineren ze niet). Maar als je dus geen standaard plaatje hebt en alleen met je kind op vakantie wil, dan betaal je dus het volle pond.

En er is meer

Niet alleen vakanties zijn in verhouding duurder, maar ook veel verzekeringen (ja, echt!). Om nog maar de zwijgen van de inkomstenbelasting. Niet dat je als alleenstaande nu meer moet betalen dan als stel, maar je betaalt wel naar hoe hoog je inkomen is. Als je samen bent kun je elk wat minder gaan werken waardoor het loon per persoon lager ligt en je dus minder inkomstenbelasting betaalt. Als alleenstaande moet je het inkomen van beide alleen verdienen waardoor je net een schijfje hoger komt en dus meer moet afdragen. Maar goed, al met al heb ik niets te klagen en heb ik ook die bewuste vakantie gewoon geboekt. Het voelt alleen af en toe wat oneerlijk en ik ben nu eenmaal graag een zeurende Hollander.

Bron beeld: Pixabay

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 1 maand geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 1 maand geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 2 maanden geleden
  • 7 minuten lezen