Waar ben je naar opzoek?

Onveilige zwembaden en ongelukken in kaart gebracht

2 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Onveilige zwembaden en ongelukken in kaart gebracht

Vorige week plaatste wij een bericht over het meisje Darcey die met haar haren in een rooster van een zwembad bleef steken en het bijna niet haalde door verdrinkingsdood. Ze kon op tijd gered worden en de moeder schreef een waarschuwing op Facebook. Deze blog is in een paar dagen tijd meer dan 18.000 keer gelezen en ontelbare keren gedeeld.

Onveilige zwembaden

Naar aanleiding van deze blog kreeg ik een bericht binnen op Facebook met de vraag of wij uitgebreider op dit ongeval in wilden gaan omdat wij als ouders meestal niet bewust zijn van de gevaren van zwembaden. Je denkt dat je veilig bent in Europese zwembaden maar in de praktijk blijkt dit anders te zijn. Zelfs op parken of campings met zwembaden die je geboekt hebt via betrouwbare reisorganisaties blijken vaak niet veilig te zijn.

Kanttekening: onderstaande bericht gaat over Europese zwembaden. In Nederland liggen de normen erg hoog!

Schade aan organen

Juist in deze periode, dat veel mensen gaan zwemmen of op vakantie gaan, wil ik hier nogmaals aandacht aan besteden. Ik wil ouders bewust maken van de gevaren van onveilige roosters in zwembaden. Want niet alleen lang haar (wat loshangt), is gevaarlijk, de zuigkracht van een rooster kan er zelfs voor zorgen dat er zoveel schade aan de organen wordt aangebracht dat een kind alsnog overlijdt.

Nederlandse Blue Cap Foundation

Door dit laatste hebben de oprichters van de Nederlandse Blue Cap Foundation hun 12-jarige zoon verloren in Italië doordat hij vacuüm werd gezogen in een rooster. Zelfs drie volwassenen konden hem niet redden. Nu ik dit schrijf krijg ik gewoon kippenvel want ik ga er ook altijd vanuit dat zwembaden gewoon veilig zijn en dat ik mijn kinderen (met zwemdiploma) lekker kan laten zwemmen. Maar ik ga hier vanaf nu extra op letten.

Op deze website vind je een overzicht van ongevallen wereldwijd. En als je erop klikt dan schrik je echt. Je zou dat niet verwachten van goedgekeurde zwembaden op campings en vakantieparken.

Gevaren in zwembaden erkennen

The Blue Cap Foundation is bezig met het inventariseren van zwembadongelukken welke het gevolg zijn van beknelling van lang haar, ledematen en het vacuüm zuigen aan de roosters. Veel zwembadongevallen worden gerapporteerd in de Europese media, echter lang niet alle ongevallen halen het nieuws. In het algemeen halen alleen ongevallen met een fatale afloop of ernstige verwondingen het nieuws.

De website geeft een overzicht van alle ongevallen wereldwijd. In 2015 overleed een kind op een Franse Yalloh Camping. Een keten waar ieder jaar veel Nederlandser komen. Nederlanders mét kinderen. Het overleden kind was geen Nederlands kind en daarom heeft het het nieuws hier niet gehaald maar het is toch gebeurd. Het had net zo goed een Nederlands kind kunnen zijn.

Bewustwording creëren: ouders let op!

Linda V.  was een maand later op vakantie bij een camping van dezelfde keten in dezelfde regio en het bleek dat er geen maatregelen waren getroffen en het toezicht was ook niet voldoende.

Met deze blog wil ik (wederom) bijdrage aan de bewustwording. Zie je een situatie in een zwembad wat niet klopt of gevaarlijk kan zijn? Ben je zelf wel eens richting een rooster of afvoerput gezogen? Ben je zelf, of iemand anders, in een zwembad geweest waar je geen goed gevoel aan over hebt gehouden? Meld het dan nu! Maak gebruik van dit meldformulier en deel je ervaring. Met elkaar kunnen we zorgen voor veilige zwembaden.

Laat dit bericht aan zoveel mogelijk mensen lezen!

Bron hoofdbeeld: Pixabay

 

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 38 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 14, 13 en 11 jaar. Wij wonen sinds 2021 op Curaçao.

Mijn blog Love2BeMama lag een tijdje stil. Deze heb ik als hobby weer opgepakt. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap, tips en informatie en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao en hoe wij een zoveel mogelijk vrij leven als gezin nastreven.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 3 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 3 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 3 maanden geleden
  • 7 minuten lezen