Waar ben je naar opzoek?

Er moet meer aandacht komen voor slapeloze kinderen

3 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Er moet meer aandacht komen voor slapeloze kinderen

Afgelopen week stond er in het AD een artikel over slapeloze kinderen. Dit ‘probleem’ blijkt een onderschoven kindje te zijn en Nederlandse kinderartsen pleiten daarom ook voor een betere hulpverlening en meer begrip voor ouders met slapeloze kinderen. Een kind dat ‘s nachts alles bij elkaar krijgt kan een gezin ontwrichten, zeggen zij. 

Mijn ervaring

Ik werd meteen aangesproken door het artikel. Want ik had ook baby’s die zowel overdag als ‘s nachts slecht sliepen. En wat kon ik jaloers zijn op ouders waarvan de baby’s standaard drie keer per dag een slaapje deden van zeker twee uur. Die van mij deden dat niet en ik moest mij letterlijk in allerlei bochten wringen wanneer ze eindelijk sliepen en ik stil probeerde weg te sluipen uit hun kamer. Ik zat soms uren op de trap of uren naast hun bedje met mijn hand tussen de spijlen door. Ik had een draagdoek en droeg ze uren bij mij. Alles deed ik eraan om ze te laten slapen. In de box, wandelen, inbakeren. Ik gaf ze nog net geen slaapmiddel… Soms was ik ten einde raad!

Lotgenoten

Moeder Susanne Willekes maakte de eenzaamste nacht uit haar leven mee toen ze in plaats van verzachtende crème, hormoonzalf op de doorkomende tandjes van haar klaarwakkere huilende baby smeerde. Ze voelde zich onbegrepen en alleen met een baby die de slaap niet kon vatten. Haar leven trok aan haar voorbij in een waas.

HERKENBAAR!

Goede adviezen helpen niet

En de talloze goedbedoelde adviezen die je krijgt. Ze zijn vaak ook nog tegenstrijdig en gaan tegen je moedergevoel in. Natuurlijk probeer je als moeder ALLES wanneer je kind niet wil slapen. En ouders met kinderen die wel goed slapen, zeggen wel dat ze het begrijpen maar in the end begrijpen ze het niet. Dit is ook een van de redenen waarom ik er na de derde heel stellig in was dat er geen vierde zou komen.

Ik kan mij nog goed herinneren dat ze thuis de waterpokken kregen. Om en om. Al met al heb ik een maand amper geslapen en kon ik overdag niks doen. Ik was alleen bezig met kinderen en waterpokken. Doodop was ik! Moe van mijn tenen tot mijn kruin.

Beter hulp voor ouders en kinderen

Bovenstaande is voor kinderarts Sigrid Pillen een reden om te pleiten voor een betere hulpverlening en meer begrip van de omgeving. Haar pleidooi hield ze op een congres van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde.

“Slaapproblemen van kinderen worden door de omgeving al snel gebagatelliseerd. ‘Het gaat vanzelf wel over’, ‘Je moet gewoon harder zijn en hem laten huilen’. Maar dat krijsen kan uren doorgaan, soms elke nacht, maandenlang.”

Sigrid heeft het hier vooral over de nachten maar de slaapjes overdag kunnen je ook op gaan breken. En dan heb ik het vooral over het niet slapen. En je raakt zo in een vicieuze cirkel want aan het eind van de dag zijn ze oververmoeid waardoor ze ‘s avonds de slaap weer niet kunnen vatten.

Wanneer hebben kinderen een slaapprobleem?

Kinderartsen spreken over een slaapprobleem wanneer een kind na het op bed leggen niet binnen 30 minuten in slaap valt. Of één tot drie keer per nacht wakker wordt en niet binnen vijf minuten weer in slaap valt. Als ouders kun je hier onder lijden. Je wordt prikkelbaar, je relatie, opvoeding en werk lijdt eronder en er is onbegrip.

Vanaf zes maanden tot een jaar moeten baby’s leren zelfstandig in slaap te vallen maar bij een kwart van de gevallen is het tobben tot de kleuterleeftijd van 4 jaar.

Lees ook: Het Mini-Monster en de Nachtheks

Kinderslaapcoach

Moeder Susanne Willekes, die zelf enorm worstelde met niet slapende baby’s, heeft in Amerika een opleiding tot kinderslaapcoach gevolgd en inmiddels werkt ze aan haar eerste boek. Ze helpt ouders met niet slapende kinderen.

Kinderarts Pillen adviseert ouders sneller aan te kloppen bij het consultatiebureau en ze roept werkgevers op om mee te denken over aangepaste werktijden of de mogelijkheden tot een powernap. Dat doet de werkzaamheden ook ten goede.

Susanne Willekes heeft één ijzeren regel voor alle jonge ouders die willen dat hun kind ‘s nachts goed slaapt: “Een oververmoeid kind zal alleen maar slechter slapen. Laat naar bed brengen of overdag wakker houden is het slechtste advies om een baby door te laten slapen.”

Lees het hele artikel hier: Slapeloze kinderen ontwrichten gezin

Bron hoofdbeeld: Pixabay

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 38 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 14, 13 en 10 jaar. Wij wonen sinds 2,5 jaar op Curaçao.

Mijn blog Love2BeMama lag een tijdje stil. Deze heb ik als hobby weer opgepakt. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao. Op dit moment starten mijn man en ik een nieuw online bedrijf: Het Investeringsplan!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen