Waar ben je naar opzoek?

Ouders kunnen beter beide parttime werken

2 minuten lezen Jeanine van Brummen
Ouders kunnen beter beide parttime werken

Nee, dit heeft niks te maken met de hoeveelheid tijd die je bij je kinderen kan zijn of de taakverdeling in het huishouden. Dit heeft te maken met geld. Stellen met kinderen die beide parttime werken, zijn namelijk gunstiger uit dan wanneer een van de twee fulltime werkt.

Dat zegt tenminste het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, beter bekend als het Nibud. Volgens hen werkt bij drie kwart van de stellen een iemand fulltime, en werkt de ander parttime of niet. Bij slechts 8% van de stellen werkt beide ouders parttime.

Lees ook: Hoe het leven van een werkende moeder écht is

Weloverwogen keuze?

Waarschijnlijk hebben jullie goed nagedacht voordat de baby kwam, hoe jullie dit zouden gaan aanpakken. Gaat er iemand meer of minder werken, stopt een van jullie met werken? Daarbij hebben jullie waarschijnlijk ook gekeken naar wat het voordeligst is. Maar kwam je daar wel achter?

Het Nibud stelt, samen met vrouwennetwerk WOMEN Inc. dat het voor veel stellen lastig is om te zien hoe bepaalde keuzes financieel uitpakken. Zo worden toeslagen berekend aan de hand van het verzamelinkomen, maar wat dat inkomen precies is, is lastig uit te rekenen. Daarnaast gaan veel stellen er vanuit dat degene die voor de geboorte van het kind het meeste werkt, het meeste moet blijven werken. En veel mensen weten eigenlijk niet precies wat de kinderopvang kost. Soms lijkt het alsof een dag extra salaris niet opweegt tegen de hogere kosten van de kinderopvang, maar ouders die in de laagste belastingschijf vallen, kunnen 94% van de kosten voor opvang terugkrijgen.

Lees ook: 12x waarom een man beter niet fulltime vader kan worden

Er is hulp!

Hebben of hadden jullie ook moeite om uit te rekenen wat nou het meest gunstige voor jullie is? En hebben jullie misschien voor een andere verdeling van zorg en werk moeten kiezen dan jullie eigenlijk wilden? Misschien kan het toch nog!

Het Nibud en WOMEN Inc. hebben samen een tool gemaakt, waarmee je kan uitrekenen wat voor jullie situatie het meest gunstig is. De WerkZorgBerekenaar helpt jullie uit te rekenen wat de financiële gevolgen zijn als een van jullie meer of minder gaat werken. Je vult je gegevens is en de tool laat zien wat je netto overhoudt als iemand meer of minder gaat werken. Je zult er niet maandelijks op vooruit gaan, maar het kan wel schelen bij de belastingaangifte een keer per jaar. En een beetje meer geld overhouden elk jaar is natuurlijk nooit verkeerd!

Bron: Nu.nl

Bron beeld: Pixabay

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen