Waar ben je naar opzoek?

Net bevallen? Gefeliciteerd! Hier heeft u een weegschaal

2 minuten lezen Jeanine van Brummen
Net bevallen? Gefeliciteerd! Hier heeft u een weegschaal

Als je net bent bevallen heb je van alles aan je hoofd, dat snapt iedereen. Maar iets waar je waarschijnlijk niet direct druk mee bent is hoe je, nu je (weer) moeder bent, een gezonde levensstijl krijgt en van die zwangerschapskilo’s afkomt. Hou op, schei uit! Daar denken ze in België anders over. 

Uit cijfers van een Belgische instituut dat geboortegegevens in Vlaanderen bijhoudt, zijn hebben vrouwen al voor hun zwangerschap een steeds hoger BMI. Daarnaast komen vrouwen (in België) vaak teveel aan tijdens de zwangerschap, een kwart van de vrouwen met normaal gewicht en de helft van de vrouwen met overgewicht, en er na de bevalling vaak teveel kilo’s aan blijven zitten, dus niet binnen zes maanden (!) op hun oude gewicht.

Lees ook: Van bourgondiër naar gezonde levensstijl

Een coach als vriendin

Dat een gezonde levensstijl voor, tijdens en na je zwangerschap de kans op complicaties verkleint, hoef ik je niet meer uit te leggen, dat snapt iedereen wel. Toch zijn ze daar in België niet zo van overtuigd. Daar hebben ze namelijk een programma bedacht, dat vrouwen na hun bevalling helpt met het maken van gezonde keuzes. Door middel van een coach. En een app.

Staan je nekharen nog niet overeind? Dan doen we er nog een schepje bovenop. De ontwikkelaars van het programma willen niet dat je deze aanpak ziet in het rijtje ‘dingen die niet mogen tijdens of na je zwangerschap’. Nee, ze willen het positief benaderen. Je motiveren. Je laten zien wat je wel mag doen: gezonde keuzes maken. Quote: Zoals vriendinnen.

En alsof dat nog niet erg genoeg is, wil een van de bedenkers van het programma nóg een stapje verder gaan. Hij ziet al voor zich dat de roze doos, die Belgische vrouwen nu krijgen na hun bevalling en volgestopt zit met reclame, vervangen door een nieuwe doos. Een met een app, meetinstrument, en….weegschaal.

Lees ook: Zo ziet je lichaam er na de bevalling echt uit

Een weegschaal? Of liever mentaal gezonder?

Nu ben ik nog niet eens mama en ik word hier al naar van. Een weegschaal vlak nadat je bent bevallen? Doe normaal! Natuurlijk is het wel goed om vrouwen te stimuleren gezonde keuzes te laten maken, meer bewegen, gezonder eten, maar om nou meteen met een weegschaal aan te komen. Zouden vrouwen niet meer gebaat zijn met wat meer psychische ondersteuning, om die eeuwige onzekerheid een beetje weg te nemen? Of met wat langer vaderschapsverlof? Misschien dat je dan een beetje tijd en energie overhoudt om na te denken hoe je straks, als alles wat meer loopt, je leven op een gezonde manier in kan richten. Kom nou zeg.

Bron: De Standaard

Bron beeld: Flickr

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 3 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 3 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 3 maanden geleden
  • 7 minuten lezen