Waar ben je naar opzoek?

Ligt de baby in een stuit? Dit kan je doen

2 minuten lezen Jeanine van Brummen
Ligt de baby in een stuit? Dit kan je doen

Een baby beweegt en draait vaak in de buik, maar op een gegeven moment moet het ‘goed’ gaan liggen voor de bevalling. Dat wil zeggen: met het hoofd omlaag en het gezicht naar jouw rug gedraaid. Maar wat als je uitgerekende datum nadert en je kind ligt in een stuit?

Draaien

Als je kind niet meer uit zichzelf gaat draaien, meestal na 36 weken, kan je ervoor kiezen om je kind te laten draaien door een verloskundige of gynaecoloog. Zij zullen je kind met hun handen op je buik proberen ‘vast te pakken’ en zo te kantelen. Dit heet een uitwendige versie. Het klinkt misschien een beetje eng, maar er zitten weinig risico’s aan voor de baby. Voor en na het draaien wordt een echo gemaakt en na die tijd vaak ook een hartfilmpje.

Lees ook: Drie keer bevallen met een medische indicatie: mijn ervaring

Het draaien lukt niet altijd. Soms draait het kind terug in de stuitligging. Bij de eerste zwangerschap lukt het minder vaak om het kind te draaien, omdat je buikwand en baarmoeder dan nog stevig zijn. Bij de eerste zwangerschap lukt het draaien in de 40% van de gevallen, bij een tweede (en derde, vierde, enz.) zwangerschap lukt het bij 50%.

Keizersnee

Als het draaien niet is gelukt, of je vindt het idee niet prettig, moet er gekeken worden of je op een natuurlijke manier kan bevallen. Maar vaak is de kans op complicaties bij deze bevallingen veel groter. Er wordt dus vaak, in 75 tot 80% van de gevallen, voor een keizersnee gekozen bij een stuitligging. Vaak is dit een geplande keizersnee.

Beweeg zelf

Zelf bewegen, wandelen bijvoorbeeld, kan ook helpen om de baby te laten draaien. Het kan helpen om het gewrichtsband en bindweefsel die de baarmoeder ondersteunen losmaken, waardoor de baby meer ruimte heeft om de draaien. Ook squats kunnen helpen, het buigen van je knieën, met je kont naar achteren. Vraag hier dan wel toestemming voor van de professional.

Lees ook: Vrouw danst na het breken van haar vliezen om bevalling op te wekken

Acupunctuur

Je moet er een beetje in geloven, maar ook moxatherapie kan helpen. Dit is een onderdeel van de Chinese geneeskunde. Bij deze therapie wordt de buitenkant van je kleine teen een aantal minuten verwarmd met een stick. Het zou de kans op het draaien van je kind in de 33e tot de 36e week vergroten van 50% tot 75%. Je moet er voor deze therapie wel op tijd bij zijn, bij 30 weken moet je contact opnemen voor deze vorm van acupunctuur.

Bron: ParentsOuders van nu

Bron beeld: Flickr

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 2 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 2 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 2 maanden geleden
  • 7 minuten lezen