Waar ben je naar opzoek?

Waarom de periode na de bevalling zo overweldigend is

2 minuten lezen tilda Tilda Timmers
Waarom de periode na de bevalling zo overweldigend is

De periode na de bevalling is voor zowel roze-, als grijze wolk mama’s, erg pittig. Dit komt, omdat er mega veel op je af komt als kersverse moeder. Je hebt net een heftige gebeurtenis meegemaakt (de bevalling) en dan ineens wordt er van je verwacht dat je het allemaal wel weet: hoe je je baby moet verzorgen, wat je met die vreselijke krampjes aan moet en hoe vaak je je baby moet voeden (op verzoek of routine). En dan moet je die nieuwe moederrol ook nog eens vertolken met elke dag visite over de vloer en social media die naar je lonkt.

Dit laatste is voor de hedendaagse moeders veel zwaarder, dan voor onze vorige generatie. Die hadden weinig vergelijkingsmateriaal, dus deden zij maar wat en dat was prima. Tegenwoordig vergelijkt elke moeder zich met die ‘perfecte moeder’ op Instagram en hoppa, een minderwaardigheidscomplex is geboren!

Lees ook: Hoe het ooit begon, mijn eerste blog over de postnatale depressie

Je bent net moeder geworden en ineens heb je 24/7 die enorme verantwoordelijkheid voor je kindje. Toen hij of zij nog in je buik zat, was je baby op de veiligste plek ter wereld, maar nu is hij ineens hier! En je voelt die verantwoordelijkheid ook de hele tijd, of het nu overdag is of ’s nachts.

Gekke gedachtes

Ik ken vele verhalen van moeders die ’s nachts met een spiegel boven hun baby gingen hangen om te kijken of haar kindje nog wel ademde en of de spiegel besloeg. Of de geschrokken nieuwbakken ouders die zich afvroegen, nadat hun baby de hele nacht had doorgeslapen, zonder om een voeding te hebben gevraagd: “Mijn god, leeft ze nog wel?” De verantwoordelijkheid voor je kindje is enorm en al deze bovenstaande dingen zijn volkomen normaal.

Daarnaast is papa vaak na twee schrale dagen vaderschapsverlof alweer de deur uit, omdat hij nu eenmaal weer moet werken. De kraamweek is voorbij, de hulptroepen zijn met de noorderzon vertrokken. En daar zit je dan met je spruit op je arm. De godganse dag te googlen of je het allemaal wel goed doet. Ondertussen spoken de gekste gedachten door je hoofd: “Kan ik dit wel? Volgens mij ben ik de enige moeder ter wereld die het natuurlijke moeder gen mist! Hoor ik haar nog wel ademen? Wacht, ik zet even de babyfoon wat harder.” En zo kabbelen de dagen zich voort.

Lees ook: Een roze wolk? Waar dan?

Natuurlijk geniet je na de bevalling ook enorm van je baby. Ja, zelfs sommige moeders die in een postnatale depressie terecht zijn gekomen. Alleen zijn bij hen de momenten veel minder frequent aanwezig. Maar ze zijn er wel. Sommige moeders zitten volledig op die roze wolk en zitten de hele dag gelukzalig met hun baby thuis en vinden het allemaal even fantastisch. Dat is super fijn. Deze moeders hebben ook dat overweldigende gevoel, alleen overheerst bij hen de positieve vibe. Wees je gerust, dat dit overweldigende gevoel na de bevalling op een gegeven moment ook weer wegtrekt. Niks duurt voor eeuwig, dus dit ook niet.

Waarom de periode na de bevalling zo overweldigend is

Merk je dat je compleet overspoeld wordt door je negatieve gedachten en emoties? Mail dan naar [email protected]. Dit hoef je niet alleen te doen, liever helemaal niet zelfs!

Bron hoofdafbeelding: Pixabay

Tilda Timmers

Tilda Timmer is therapeut en ervaringsdeskundige voor moeders en vaders zonder roze wolk. Ze heeft twee boeken geschreven: ‘Toen kreeg ik weer lucht’ & ‘This Is Post Partum’.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 4 maanden geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 4 maanden geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 4 maanden geleden
  • 4 minuten lezen