Waar ben je naar opzoek?

7 Manieren om de nachtmerries van je kind te minderen

3 minuten lezen Marian Alons
7 Manieren om de nachtmerries van je kind te minderen

Vanaf een jaar of drie krijgen kinderen vaak enge dromen en worden ze bang in het donker. De fantasie van het kind is groot en vol levendige mogelijkheden. Dit kan niet alleen de nachtrust van je kind verstoren, maar ook die van jou!

Peuters vinden het vaak moeilijk om onderscheid te maken tussen de werkelijkheid en hun fantasie. Ze zijn bang voor monsters onder hun bed of een enge man in de kast”, aldus kind- en familietherapeut Kim West.

Zodra kinderen naar de basisschool gaan, worden hun nachtmerries ook realistischer. Ze zijn gebaseerd om echte gebeurtenissen. Kinderen zijn in deze leeftijd bang voor een storm, verwonding, brand of inbrekers.

We zetten 7 manieren voor je op een rijtje om de nare dromen van je kind te beperken.

1. Doe een lampje aan

Misschien heb je altijd al een nachtlampje in de hal, maar overweeg om een nieuw lampje aan te schaffen. Een speciaal nachtlicht dat je kind aan mag doen met bedtijd. Als je de verantwoordelijkheid van het licht bij je kind legt, kan het verlichting geven (woordgrap, snap je). Het kan je kind vrede en rust geven in het donker omdat hij/zij zelf zeggenschap heeft over het licht.

Check deze mooie nachtlampjes in de Webshop!

2. Ga het gesprek aan

 

Vraag je kind om te proberen te vertellen wat er ‘s nachts zo eng is en herinner dat je kind veilig is in dit huis en in zijn/haar bed”, adviseert West. Ontken de angsten niet. Erken dat het inderdaad eng is, want in de gedachten van jouw kind is het heel realistisch. Wees dus begripvol.

3. Zoek een boek

Ga op zoek naar kinderboeken over kinderen met nachtmerries in je lokale bibliotheek. Ook online kun je dit soort boeken vinden. Als je aan je kind vertelt over de kinderen in het boek die ook nachtmerries hadden, dan kun je laten zien dat deze kinderen niet meer bang zijn. Zo kun je laten zien dat je je angsten kunt overwinnen.

Lees ook: Vader maakt kinderboek voor zijn dochtertje die niet Chinees wil zijn

4. Gebruik een knuffel

 

 

Veel kinderen hebben een snoezig, zacht knuffeldiertje of een kleedje dat ze de nacht doorhelpt. Kies een specifiek speelgoed of knuffel uit om je kind te vergezellen gedurende de nacht. Als je kind al zo’n slaapvriendje heeft, laat hem dan weten dat hij altijd kan terugvallen op z’n vriendje. De knuffel houdt hem gezelschap en helpt om je kind in slaap te vallen.

5. Schrijf het op

West: Als je kind al kan schrijven, moedig dan aan om de enge gedachtes of dromen op papier te schrijven. Gaat het schrijven nog een beetje moeilijk, dan kan je kind ook tekeningen maken.” Laat je kind vervolgens het papiertje verfrommelen en weggooien. Het is een symbolisch gebaar en het geeft je kind de kans om de enge gedachtes van zich af te schrijven en weg te doen. Daarna kun je je kind laten bepalen waar hij/zij wel vrolijk van wordt. Teken of dat ook op papier en hang het op!

6. Slaaproutine

Goed in- en uitademen voor het slapengaan is goed voor jou en je kind. Als je het leuk vindt kun je een paar minuten een paar yoga-oefeningen doen en die onderdeel maken van jullie slaaproutine.

Lees ook: Deze oefeningen kunnen helpen bij het naar bed gaan van je kinderen

7. Minder tv/tablet/smartphone

Misschien is deze laatste tip nog wel het moeilijkste. Het is zo makkelijk om je kind voor de tv te zetten of voor een spelletje je mobiel af te staan. Maar voor een goede, rustige nachtrust is het misschien wel verstandig om te minderen. Gewelddadige filmpjes of spelletjes voor het slapengaan helpen je kind in ieder geval niet om te kalmeren. Ook enge boeken of spannend televisienieuws is niet verstandig. Er komen oorlogen en wereldrampen voorbij waar je kind bang van kan worden. Hou je huis een uur lang stil (apparaten uit) voordat het bedtijd is.

Wat je absoluut niet moet doen:

We snappen dat het niet leuk is als je er ‘s nachts voor de zoveelste keer uit moet, omdat er misschien een enge man in de kast zit of omdat er een krokodil onder het bed verstopt zit. Maar zorg ervoor dat je je kind niet straft voor de nachtmerries als hij/zij daardoor wakker wordt. Maak geen flauwe grapjes, bagatelliseer het niet en luister naar je kind.

Hebben jullie nog aanvullende anti-nachtmerrie tips?

Bron: Parenting.com – Bron hoofdafbeelding: Pixabay

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 3 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 3 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 3 maanden geleden
  • 7 minuten lezen