Waar ben je naar opzoek?

Waarom ik kwaad werd van deze reactie op een geplande keizersnede…

3 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
Waarom ik kwaad werd van deze reactie op een geplande keizersnede…

Toen ik begon met mijn blog ‘7x waarom een geplande keizersnede geweldig is’ begon wist ik ergens dat ik ook wel op iets van commentaar kon rekenen. Tenslotte wordt een keizersnede (net zoals bij een vaginale bevalling overigens) door iedereen anders ervaren. De een vindt het de mooiste gebeurtenis uit haar leven, waar de ander er vooral negatieve ervaringen mee heeft of er zelfs een trauma aan heeft overgehouden. Dat vrouwen hun persoonlijke verhalen met ons willen delen vind ik oprecht prachtig. Daarom: kom niet aan mijn blog over een geplande keizersnede en schrijf daar al helemaal geen kut reactie bij.

Een geplande keizersnede

Maar nu het punt van dit blog: mijn oog viel namelijk op een reactie waar ik persoonlijk niet zo blij mee was. Sterker nog: dit precies waarom ik jullie soms bombardeer met posts over keizersneden. See for yourself…

“Kan iemand deze vrouwen uitleggen waarom je absoluut liever geen geplande keizersnede zou moeten willen. Zo ver verwijderd geraakt van de natuurlijke bevalling. Ik zie je kop al van het volgende artikel; 5 redenen waarom ik kies voor een kunstmatige zwangerschap met een het iBaby Mama Cyborg plan.”

Keizersnede staat gelijk aan genetische manipulatie?

Laten we er vooral even dieper op ingaan wat deze post met mij (een trotste keizersnede-veteraan) deed: Ik werd, toen ik dit las, best een beetje pissig. Correctie; ik werd gewoon kwaad. Dit is in mijn ogen namelijk precies wat er misgaat in mama-land op het gebied van keizersneden. Het is onnatuurlijk, gemakkelijk en wordt kennelijk over een kam geschoren met genetische manipulatie(?). Hoe kom je erbij!

Natuurlijk staat een keizersnede ver van de ‘natuur’ af. Tenslotte hoeven we anno 2020 ons kind niet meer in de bossen op de wereld te zetten. De tijd van squaten, baren en weer doorgaan is voorbij Gerda! Iets waar heel veel vrouwen onwijs dankbaar voor zijn; iets wat letterlijk een verschil maakt tussen leven en dood voor zowel moeder als kind.

Een geplande keizersnede uit gemakzucht

Dik kippenvel krijg ik van de term ‘kiezen voor een keizersnede’. Zo werkt het niet. Nogmaals (en ik kan dit blijven benadrukken): als je überhaupt mag kiezen voor een geplande keizersnede, dan is hier een reden voor. In dat geval wegen de complicaties die kunnen optreden bij een keizersnede, niet op tegen de compilaties die komen kijken bij een vaginale bevalling. In Nederland bestaat er niet zoiets als een ‘keizersnede uit gemakzucht’. Het is altijd een keizersnede omdat het nodig is. Ja, ook al is het gepland.

7x waarom een geplande keizersnede geweldig is…

Ik ben echt de allerlaatste die zegt dat een keizersnede ‘makkelijk’ is. Sterker nog: mijn eerste twee spoedkeizersneden waren ronduit traumatisch (al kwam dat niet perse door de keizersnede zelf). Mijn derde en overigens laatste keizersnede was een geplande. Dit…

  • Denise Meijer

Hommage

Degene die mijn artikel hebben gelezen weten dat het blog ook alles behalve een hommage aan de keizersnede is. Echter ben ik mezelf er heel goed van bewust dat een keizersnede naast prachtig, ook onwijs eng kan zijn. Ik heb horrorverhalen genoeg! Maar wat is er mis met een positieve noot om vrouwen waarbij er een keizersnede op de agenda staat, te helpen met een stukje ontspanning en acceptatie?

Aansporen tot negeren van medisch advies

Reacties zoals bovenstaande op een geplande keizersnede dragen hier geenszins aan bij. Dit getuigd vooral van een onwetende, pedante en bevoorrechte gedachtegang. Ik vind het zelfs gevaarlijk, omdat hier indirect wordt aangespoord tot het negeren van medisch advies van professionals.

Of je een keizersnede nu als geweldig, vervelend of traumatisch hebt ervaren; een keizersnede is nooit makkelijk. Het is een grote buikoperatie mensen! Maar de operatie bestaat niet voor niets. Dus krijg je de boodschap van de arts dat het wellicht beter is om een keizersnede in te plannen? Doe dit dan ook. Trek je niets aan van berichten zoals bovenstaande en ga af op het advies van de mensen die hier daadwerkelijk voor geleerd hebben.

Een gezonde iBaby

Tenslotte hebben alle keizersnede-mama’s een ding met elkaar gemeen: We doen er alles voor om een gezonde ‘iBaby’ in onze armen te kunnen sluiten na deze negen maanden bij ons te hebben dragen. We doen er alles voor om deze gezond en veilig op te laten groeien.
Ja, we gaan zelfs, met de ingewanden bloot, op een operatietafel liggen. Je doet alles voor je kind. Zelfs al heb je nog niet eens officieel kennisgemaakt.

Een geplande keizersnede ver van de natuur? In mijn opinie is er niets natuurlijker (en geweldiger) dan dat!

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 10 maanden geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 10 maanden geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 10 maanden geleden
  • 4 minuten lezen