Waar ben je naar opzoek?

Vreemde babynamen 2015; lieve ouders what were you thinking?!

2 minuten lezen Anne
Vreemde babynamen 2015; lieve ouders what were you thinking?!

vreemde babynamen 2015

Ze vliegen je alweer om de oren; de lijstje met populairste babynamen van 2015. En oké, eerlijk is eerlijk; geen gebrek aan creativiteit bij de Nederlandse ouders in 2015. Maar even serieus hè…. Lieve ouders van Nederland, WHAT WERE YOU THINKING toen jullie je pas uit de bloemkool getrokken telg ‘doopten’ tot bijvoorbeeld Aykut (jongen), Goodluck (jongen), Ruig (jongen), Clever (jongen), Wednesday (meisje) of Moslim (jongen en meisje)? Dan ben je toch echt even totaal de weg kwijt geweest in Hormonen Wonderland.

Kiezen van een naam is niet eenvoudig

Het kiezen voor een naam voor je kind is één van de belangrijkste en lastigste keuzes tijdens je zwangerschap. I know. I feel you. Ook ik heb tweemaal moeten bedenken met welke naam ik onze dochters het leven in zou sturen. Iets wat ze altijd en overal tegen zullen komen. Ze zullen zich ermee voor moeten stellen, boven ieder proefwerk schrijven, terugvinden op pasjes, post, hardop geroepen worden door papa of mama of later in de klas. Het is dus nogal wat, zo’n naam.

Iedereen heeft zijn eigen beweegredenen om een naam te geven aan zijn/haar kind en ook dat snap ik. Een goed verhaal achter een bijzondere naam en je hebt me. Zo veroordeelde ik laatst iemand op haar zoon zijn naam ‘Thom’. Met een ‘h’ ertussen inderdaad. Wáárom? Gooide ik naar een vriendin. Omdat je gewoon wil zijn maar toch bijzonder? Omdat dat jongetje er eentje is van een tweeling, zijn broertje tijdens de zwangerschap is overleden en omdat Thom -ja met een ‘h’ ertussen- de betekenis ‘tweeling’ draagt. Slik. Die begreep ik.

Black out?

Maar deze lijst. Onze Nederlandse kleine smurfjes in 2015 op de wereld gezet…. Heel benieuwd ben ik welke mooie, doordachte ideeën zitten achter namen als Helder (jongen) en My-son (jongen). Iets van je kan maar duidelijk zijn?

Of bij Elgftheria (meisje), Clay’Jahvanslyio (jongen) of Zikoranaudodimma. Als in ‘het lijkt ons gewoon leuk wanneer het eten al koud is voordat ik ze heb kunnen roepen?’
Of de haha-je-denkt-dat-het-een-jongen-is-maar-is-een-meisje-namen als Joop, Kareltje, Bob, Karsten en Adriaantjes?

Dat je je jongen direct wil opzadelen met een gewenste karaktertrek kan leuk zijn, totdat Stoer (jongen) een mietje puur sang blijkt te zijn en Genius na een paar jaar te dom blijkt om te poepen. Toch sneu dan.
Ook kwamen we bijzondere namen tegen als Nma (meisje), Ua (meisje), Eh (meisje) en Tsz (meisje).

What happened? Een black out tijdens de aangifte?

Vrijheid

In Nederland hebben ouders een hele grote vrijheid als het gaat om namen geven aan je kind. Jammer, want bovenstaande voorbeelden geven duidelijk weer dat we deze verantwoordelijkheid niet kunnen dragen. De ambtenaar van de burgelijke stand kan weigeren om de naam in te schrijven wanneer een voornaam ook een bestaande achternaam is of als er sprake is van een ongepaste naam, zoals een scheldwoord. Jammer dat deze ‘regels’ niet wat breder uitgedragen worden.

Dan toch liever maar een Liam of Emma. Ook afschuwelijk natuurlijk. Iets meer originaliteit mag je als ouder ook wel aan de dag leggen. Geef je kind dan in ieder geval het idéé dat het je wel degelijk interesseerde welke naam het zou dragen in plaats van gewoon de bovenste van de lijst te pakken.

Lieve ouders, what were you thinking? En zullen we in 2016 iets beter ons hoofd erbij houden wanneer het gaat om het kiezen van een naam voor je net door de ooievaar afgeleverde telg?

Bron: RTL Nieuws

Reacties
 • Aukje zei

  Inderdaad bijzondere namen, maar volgens mij ligt dat meer aan de cultuur waarin een kind geboren is, dan aan het effect van hormonen. En misschien heeft dat jongetje met die hele lange naam wel een kortere roepnaam. Een oordeel is snel geveld.

  Ik vind het dus allemaal een beetje kort door de bocht.

 • Joke Dezijn-Oosterling zei

  Leuk geschreven! Ik heb het met veel plezier gelezen, omdat ik me ook zo vaak verbaas over kindernamen.
  Helaas is de naam van onze zoon nu erg populair geworden! Hij heet Liam en dat was 8 jaar geleden een naam die je amper hoorde en totaal niet populair was. Ik heb altijd geroepen dat als ik ooit een jongetje mocht krijgen, hij Liam zou gaan heten. Begin dit jaar kwamen we er achter dat zijn naam nu in de top tien staat en we waren “not amused”. Uiteraard hebben we geen alleenrecht op de naam Liam, maar we vonden het toch leuker toen deze naam in het begin nog redelijk origineel was. Dus ja, je hebt het niet altijd in de hand dat een originele naam ineens populair wordt… zucht… 😉

 • Cynthia zei

  Geweldig leuk geschreven. Ik heb gelachen dank je wel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 2 maanden geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 2 maanden geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 2 maanden geleden
 • 7 minuten lezen