Waar ben je naar opzoek?

8 dingen die je NIET zegt tegen een vrouw die een keizersnede heeft ondergaan

3 minuten lezen denise Denise Meijer
8 dingen die je NIET zegt tegen een vrouw die een keizersnede heeft ondergaan

keizersnede

Zoals veel al weten; ik heb een keizersnede gehad. Niet één, maar twee en nummer drie zal ook een zogenaamd keizerskindje worden. Er bestaan veel vooroordelen over deze manier van bevallen. Iets wat menig moeder die deze operatie heeft ondergaan weet. Aangezien we allemaal wel één, of meerder van onderstaande opmerkingen naar ons hoofd hebben gekregen.

Ze weten niet beter…

De meeste mensen kunnen hier vanzelfsprekend niets aan doen. Simpelweg, omdat ze niet weten wat een keizersnede inhoudt en wat dit betekend voor moeder en baby.

Daarnaast bestaat er een beeld dat een keizersnede ‘luxe’ is. Overgewaaid vanuit Hollywood, omdat de rijke vrouwen der aarde weigeren hun ‘punani’ (vagina) te beschadigen tijdens het uitdrijven. Iets wat mij, als keizersnede moeder en ervaringsdeskundigen best wel pissig kan maken, want hoewel ik echt teken voor een ‘chique manier van bevallen’ … Zo steekt een keizersnede echt niet in elkaar!

Knoop dit in je oren!

Mocht je ooit, op kraamvisite gaan bij iemand die deze operatie achter de rug heeft. Dit is wat je absoluut niet mag zeggen!

1. Met stip op één: “Je hebt in ieder geval geen weeën gehad.”

Met andere woorden; je hebt geen pijn geleden.

Mis! Een keizersnede is weliswaar tijdens de behandeling zo goed als pijnloos (lang leve de hedendaagse verdovingstechnieken), maar dan begint de pret pas echt. Niet kunnen draaien, lopen, hoesten, lachen of niesen zonder dat je het gevoel hebt dat je organen hun weg naar buiten zullen vinden. Oké … het zijn geen weeën, maar een beetje erkeninning voor de pijn van een keizersmama is best op zijn plaats.

2. “O, dit lijkt me ideaal. Gewoon liggen en anderhalf uur later is je kind er.”

Weet je wat mij nou altijd ideaal leek? Thuis kunnen bevallen, om te beginnen. Net zoals ik na zestien uur aan weeën zelf de laatste anderhalve centimeter en persfase door had mogen maken. Mijn punt? Kennelijk is iemand haar idee van ideaal heel persoonlijk. Maar als ik dit allemaal met plezier door had willen maken en dat anderhalf uurtje ‘liggen’ over had willen slaan… dan weet je wel waar ik naartoe wil.

3. “Ik zou nooit voor een keizersnede kiezen. Ik ben voor de echte natuurlijke bevalling.”

Gelukkig kan je niet kiezen voor een keizersnede, maar is dit dikwijls noodzakelijk omdat het risico van een echte, natuurlijke bevalling, te groot is om te gaan zitten miepen over mijn droom over een bad-bevalling met een CD van Enya op de achtergrond.

4. “Mag ik je wond zien?”

Nope… Of had je dit ook gevraagd als het een totaalruptuur betrof?

5. “Heb je het idee dat je gefaald hebt, nu je niet normaal bent bevallen?”

Gelukkig ben ik nog altijd ‘gewoon’ bevallen, dus nee.

6. “Gelukkig heb je niet zoveel last van nabloedingen, zoals ik na mijn bevalling.”

Wederom fout!

Hoewel de baby er niet via de ‘natuurlijke weg’ naar buiten is gekomen, de rest van de zwangerschap is wel op dezelfde manier als die van elk ander verlopen. Dus… na een keizersnede kan je net zo goed voor meerdere weken last hebben van bloedverlies.

7. “Wat erg voor je!”

Waarom? Ik ben nog steeds bevallen van een blakend gezonde en prachtige baby. Gefeliciteerd is dus ten alle tijden veel meer op zijn plaats dan een verkapte condoleance.

8. “Nu krijg je de volgende keer zeker weer een keizersnede?”

Nee, eigenlijk niet. Althans: na je eerste keizersnede mag je veelal kiezen op welke manier je wilt bevallen. Er zitten wat meer risico’s aan een vaginale bevalling dan bij iemand die nog nooit een keizersnede heeft doorgemaakt, maar over het algemeen zal een arts liever willen dat je kiest voor deze manier van bevallen. Simpelweg omdat dit minder belastend is voor moeder en kind.
Ik, mag jammer genoeg niet meer kiezen. Maar dat maakt ook niet uit. Ik ben trots op mijn keizersneden en het litteken wat erbij hoort.
Niemand heeft tenslotte gezegd dat ‘tijgerstrepen’ striae hoort te zijn, toch?

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties
 • s zei

  geweldig!! precies hetzelfde hier 1e spoed keizersnede 2e toch geprobeerd maar ook ks geworden en 3e geplande keizersnede! en precies die vragen gewoon geweldig leuk stukje enzo herkenbaar!!

 • Fatima seamari zei

  Ik heb zelf geen keizersnee gehad. Maar kan me voorstellen doe naar deze opmerkingen zijn. Zelf heb ik een ruggenprik gehad bij beide bevallingen. Zelfs toen hoorde ik de opmerking dat ik niet zelf mijn weeën had opgevangen. Belachelijk. Het maakt mij niet uit hoe je bevalling loopt. Als het maar goed verloopt.

 • nadja zei

  Een gewone bevalling gehad een keizersnee. mijn eerste was een keizersnee na drie dagen weeen en geen slaap niet verder ontsluiting dan 5 cm. Voelde me falen als moeder maar nu weet ik beter en blij dat de techniek bestaat.

 • Pauline zei

  Ik was super blij met de ks. De tweeling die in stuit lag is goed ter wereld gekomen. Ik was overigens minder blij met de morfine na de kz. Waar ik allergisch voor bleek te zijn. Met de weeën storm vooraf en de naweeën waarbij ik het ziekenhuis bed kapot trapte had ik ook iets minder. Het scheve litteken is nog een mooi aandenken aan de dagen vol pijn toen ik mijn kinderen niet kon verzorgen. De eerste die durft te zeggen dat een keizersnede geen echte bevalling is krijgt een kopstoot 🙂

 • Ineke zei

  Wat dacht je van ‘huilen’ na een keizersnee? Ik lag open van navel tot schaambeen. Huilen kon eenvoudig niet. De pijn van de wond – die met krammen was gehecht ‘ was allesoverheersend. Het huilen om mijn doodgeboren kindje was daardoor onmogelijk.
  Mijn volgende drie bevallingen zijn normaal verlopen. Gelukkig wel. Dat trauma van een kind krijgen terwijl je in narcose ligt gun ik niemand….

 • Fokje zei

  3 x een keizersnee
  2 x gepland olifanten dracht
  3 x was gepland is spoed geworden
  Na 2 dagen thuis uit ziekenhuis
  1 dag na keizersnee heerlijk gedoucht met de broeder aan mijn zijde
  Mijn oudste was volledig narcose en ziek nadien
  Vond mijn kind niet echt belangrijk op dat moment hadden genoeg aan het overgegeven
  Mijn 2 tweede bewuster mee gemaakt gelijk bij mij liggen
  Super
  Mijn derde was spoed geen hartslag meer
  Ik wilde en ben niet onder volledige narcose geweest
  Mijn kind zijn eerste score was een 2 ben ontzettend bang geweest maar heb alles wel mee gekregen
  Had ik mijn man niet aleen willen laten verwerken
  Misschien is een natuurlijke bevalling iets wat we willen en hopen.
  Maar is niet voor iedereen weg gelegd
  Als ik 100 jaar Had geleefd was ik aan de bevalling overleden (maak geen weeën aan neemt de kunstmatige weeën niet over )is dit een schande nee
  Dan zouden alle hulp middeltjes om zwanger te worden ook een schande zijn
  Ik voel Door de keizersnee me niet minder moeder

 • Ikke zei

  Een spoedkeizersnee krijgen met 30 w zwangerschap en dan te horen krijgen door een pré en dan te horen goh, een keizersnee? Had je het niet liever op de natuurlijke weize gewild dat je was ingeleid ofzo?! Ten eerste is dat veel te gevaarlijk voor het kind! En dat die er goed door heen komt is voor mij het belangrijkste!!
  Ten tweede noem ik dat ook niet ook natuurlijk want weeën opwekken is NIET natuurlijk! (En ook daar heb je helaas niks over te zeggen!)

 • Miriam zei

  Ik heb 2x keizersnee gehad, de eerste keer omdat ik na 36 uur weeen nog steeds maar 1cm ontsluiting had. En 2e keer, omdat tijdens de weeen de harstlag van mijn dochter omlaag ging, dus dat was met spoed. Heb toen op een kamer gelegen met iemand die veel bezoek kreeg en ons steeds liet lachen, AU

 • jessica meurice zei

  ik heef deze vrouw gelijk ik ben twee keer moeten bevallen met keizersnede door problemen tijden de bevalling bij me eerste zoon moest ik na 18,5 uur weeen gehad te hebben ook een keizersnede krijgen of we waren alle bij dood .
  mijn tweede zoon heb ik op normale manier gekregen na 18u afzien .nu me laatste zoontje heb ik ook met keizersnede moeten laten komen na 9,5u liggen omdat zijn navelstreng 2x rond zijn nekje ging en hij aan het stikken was omdat hij al een klein deel in het geboorte kanaal zat is dat dan gemak zucht om met keizersnede te bevallen denk het niet het was gewoon van levens belang . het moment zelf denk je dat je gefaald heb maar eens je je kind in je armen liggen hebt en dat het gezond en wel is dan ben je super blij dat die beslissing genomen is en ben ik super trots op me zelfs me oudste zoon word nu volgende maand 13 jaar en me kleinste zoon in maart 1 jaar en dank zei die keizersnede hebben ze die leeftijd behaald en ben er blij daar voor dus mensen die voor oordelen hebben op een keizersnede zijn verkeerd ze weten nooit voor wat de vrouw dit heeft moeten onder gaan dus stop met voor oordelen want keizersnede is zelfs nog erger dan gewoon bevallen is als een operatie waar je dagen van af ziet na een bevalling kan je de volgende dag al terug rond lopen je kindje in bad stopen zelf zijn flesje maken en verversen maar ik kon dit niet al zeiden de dokters dat ik wel rapper herstelde dan andere mensen maar is pijnlijker bij gewone bevaling is de volgende dag de pijn weg met keizersnede duurd het nog dagen

 • Mist zei

  Ik heb eerst 2 keizersnedes gehad en DAARNA ben ik nog eens 3x natuurlijk bevallen.. het is dus wel mogelijk mits verder alles goed is en er dus geen complicaties optreden.
  Ik verkies een natuurlijke bevalling boven keizersnedes anyday. Ik kan me nog goed herinneren dat ik erg veel last had van mijn operaties bah. De natuurlijke bevallingen liepen bij mij heel voorspoedig, was sneller voorbij dan de keizersnedes!

 • Marina zei

  Ik heb nooit begrepen waarom vrouwen een keizersnede falen vinden. Echt onzin. Ook de moeder zelf moet dat niet vinden. Ik heb bij mijn eerste na 20 uur een keizersnede gehad. Ik mocht niet persen, want hij lag verkeerd en niet ingedaald. Bij mijn tweede zag ik er vreselijk tegenop, maar uiteindelijk binnen 5 uur gewoon bevallen. Ik vond persen erg heftig, maar geef mij toch maar echt een ‘gewone’ bevalling. De buikwond deed erg zeer. Ook had ik een HB van 4,6 door veel bloedverlies. Echt drama is dat. Na 7/8 weken was de wond nog pijnlijk en niet dicht. Bij de gewone bevalling was ik de volgende dag weer op de been en moesten ze mij de hele tijd naar boven sturen. Ik vond het heerlijk, want een week in bed liggen leek me zo fantastisch maar is echt niets voor mij.

 • Sandra zei

  Heb er nog 1 wat ik te horen gekregen heb..
  Jij weet niet wat het is om een kind te baren!.
  Hmm ik heb ook weeën gehad en was ook liever natuurlijk bevallen..
  Maar als je kind in gevaar is alsook je eigen leven is keuze snel gemaakt!

 • Debbie den Oudsten zei

  Voor een keizersnede kies je niet zelf. Het is meestal een moetje en soms zelfs een spoedje. Net zoals een bevalling op de natuurlijke manier voor iedere vrouw anders is, is dat bij een bevalling middels een keizersnede ook zo. Ik begon aan een natuurlijke bevalling. Dat werd na alle toeters en bellen die daarbij komen kijken, ineens na 45 uur, een spoedbevalling via keizersnede. Dus alles heb ik gehad.
  Ik heb totaal niet last gehad van het feit dat ik zo ben bevallen. Ik ben alleen naar blij, dat het zo kon. Daarnaast was ik na mijn bevalling meer bezig met mijn lieve manneke dan met het bevallen via een keizersnede!

 • Pux zei

  Nummer 1, Waarom moet jij pijnstilling hebben dan? Benen nog niet kunnen bewegen maar wel de pijn van naweeën voelen en ze dus niet kunnen opvangen zoals je zou moeten… daarom!

 • kelly de Jong-hauser zei

  echt niet leuk om zo’n dingen te horen. voor nummer 1. nou ik kreeg bij mijn 2e een geplande keizersnede ivm te smalle bekken, ik liep al 2 weken met voor weeen (die ik bij de eerste niet heb gehad) en de dag van de geplande keizersnede kreeg ik ‘s morgens om 5uur al volop weeen!!! en heftige ook! ik heb op de ok nog 4 weeen gehad voor ik de ruggenprik kreeg, uiteindelijk is in een wee de ruggenprik gezet. mijn 2e is om 09.28 geboren dmv keizersnede

 • Merie zei

  Na 17 uur weeën, dan nog een tijdje pers weeën Uit eindelijk noodgedwongen. Een keizersnede en dan nog te horen krijgen zooooooo daar ben je makkelijk vanaf gekomen. Nou waarschijnlijk liep jij na de bevalling gewoon weg, dat heeft bij mij 6 weken geduurd….

  • Danielle zei

   Ik ben eerlijk ik heb 2 keizersnedes gehad maar stond binnen 3 dagen op de been en liep t ziekenhuis rond

   • Deroos zei

    Ja maar dat kan ook bij een gewone bevalling om het maar even zo te zeggen.
    Ik liep namelijk dezelfde avond al in het ziekenhuis rond

   • frieda kemel zei

    dat is ook niet altijd zo ! bij mijn eerste sc liep ik ook na 2 dagen in de gang rond maar na mijn 3de sc kon ik nog niet goed uit de voeten nar 4 dagen. Het hangt van zo veel factoren af, en niet iedereen is gelijk. De leeftijd is belangrijk, de grootte van de snee die ze maken is ook zo belangrijk (heb ik ondervonden) maar het resultaat is altijd wel het belangrijkste een wolk van een baby !!

   • Purdy zei

    Ik ben van mijn 1e vaginaal bevallen en als kadootje totaal ruptuur, en hierdoor na precies een jaar weer geopereerd omdat de totaal ruptuur niet goed gehecht was en het litteken niet standaard geneesde.

    Nu net 9 weken geleden een verplichte geplande keizersnede gehad. Sorry, maar ik vond het fantastisch en heb werkelijk kwa keizersnede nergens last van gehad. Ik liep ook de dag erna alweer rond in het ziekenhuis. Ik vond het in mijn geval 10x beter dan mijn natuurlijke bevalling.

    Dus zo te lezen kunnen beide vormen van bevallen voor iedereen anders aanvoelen. …net hoeveel pech je hebt met de evt bijwerkingen/genezingsproces.

 • Evelyn zei

  Nog 1: je hebt het niet zelf gedaan. Die heb ik te horen gekregen. Dat vond ik toch niet heel leuk. Als of je hiervoor kiest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

 • 1 jaar geleden
 • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

 • 1 jaar geleden
 • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

 • 1 jaar geleden
 • 4 minuten lezen