Waar ben je naar opzoek?

Je kinderen zijn je kinderen niet…

3 minuten lezen Anne
Je kinderen zijn je kinderen niet…

Het ouderschap

Wat is het toch machtig mooi om moeder te zijn. Om vader te zijn. Om ouders te zijn.
En wat is het tegelijkertijd ook ontzettend moeilijk….

In je hele leven zal het ouderschap en de opvoeding van je kind(eren) het meest heftige zijn wat je overkomt. Een achtbaan van emoties zal zich iedere dag weer van je meester maken. Vanaf het moment dat je die eerste bevestigende streepjes ziet op de zwangerschapstest tot je uiteindelijk zelf je wereldlijke bestaan zal verlaten.
Of je nou biologische kinderen hebt, bonuskinderen, geadopteerde kinderen of sterrenkinderen in de hemel; een moeder ben je niet voor even, een moeder ben je voor je hele leven.

Valkuil

Je zult momenten kennen van immense liefde en blijdschap, maar ook momenten van immens verdriet of woede. Dat je je afvraagt of je het wel goed doet allemaal of juist wat je fout hebt gedaan. Je zal projecteren en leren. Je zal vallen en opstaan. Keihard op je bek gaan en twijfelen aan jezelf.
Je zal ongemerkt proberen je kind te sturen in het leven. Omdat je maar één ding wilt en dat is dat ze gelukkig worden. Dat ze opgroeien als zelfstandige volwassen met zelfvertrouwen en ambities. Dat ze respect zullen hebben voor mens en dier. Dat ze respect zullen hebben voor zichzelf.
In deze zoektocht om ze te krijgen daar waar jij ze graag wilt zien, zal je regelmatig in een valkuil vallen. De valkuil van opleggen wat jij denkt dat goed is voor ze. Je zult ze sturen met liefde, maar ongemerkt vaak ook met dwang of gewoon omdat het moet. Gewoon omdat jij zijn moeder bent. Of de vader.

Loslaten

Stukje bij beetje zal je ze los moeten laten, ze moeten vertrouwen dat ze zelf de juiste keuzes zullen maken. Natuurlijk gaan ze vallen. Probeer dan achter ze te staan om ze te vangen in plaats van het te voorkomen.
Het ouderschap is ook een les in jezelf op een tweede plek kunnen zetten. Want je kinderen zijn hier niet voor jou, jij bent er voor hun. Of zoals groot profeet Khalil Gibran ooit zei: “Zij komen door je, maar zijn niet van je”.
Vaak wanneer ik even niet meer weet hoe ik verder moet in de wondere wereld van het ouderschap, vind ik houvast in zijn woorden. Misschien ken je het, misschien ken je het nog niet, maar het zal je helpen. Het zal je sturen en steeds bevestigen dat je het hartstikke goed doet zoals je het doet. Zolang je het maar met liefde doet!

En hij zei: Je kinderen zijn je kinderen niet. Zij zijn de zonen en dochters van ‘s levens hunkering naar zichzelf. Zij komen door je, maar zijn niet van je, en hoewel ze bij je zijn, behoren ze je niet toe.

Je mag hun je liefde geven, maar niet je gedachten, want zij hebben hun eigen gedachten. Je mag hun lichaam huisvesten, maar niet hun ziel, want hun ziel toeft in het huis van morgen, dat je niet 
bezoeken kunt, zelfs niet in je dromen.

Je mag proberen hun gelijk te worden, maar tracht niet hen aan je gelijk te maken. Want het leven gaat niet terug, nog blijft het dralen bij gisteren.

Jullie zijn de bogen, waarmee je kinderen als levende pijlen worden weggeschoten. De boogschutter ziet het doel op de weg van het oneindige en hij buigt je met zijn kracht, opdat zijn pijlen snel en ver zullen vliegen. 
Laat het gebogen worden door de hand van de boogschutter een vreugde voor je zijn: want zoals hij de vliegende pijl lief heeft, zo mint hij ook de boog die standvastig is.

Khalil Gibran, ook wel Kahlil Gibran; geboren als Gibran Khalil Gibran, Arabisch: جبران خليل جبران, Aramees: ܓ̰ܒܪܢ ܚܠܝܠ ܓ̰ܒܪܢ (Bsharri, 6 januari 1883 – New York City, 10 april 1931) was een artiest, dichter en schrijver.


Khalil Gibran heeft met zijn poëtische werken geschiedenis geschreven: met name zijn boek ‘De Profeet’ is zeer geliefd geworden bij het publiek en is tot op de dag van vandaag door velen gebruikt als persoonlijke bijbel. Tevens is hij in de Arabische wereld bekend als een vrije denker en schrijver, een van de weinige mannen van zijn tijd die schreef met een liefde voor het kijken over grenzen en verschillen heen. Zijn werk is erg toegankelijk voor zowel religieuzen als hen die zich thuis voelen in het atheïsme. Naast het schrijven schilderde hij ook veelvuldig, in zijn boeken staan veel van zijn werken. Zijn werken zijn vertaald in meer dan 25 talen. Zijn schilderijen en tekeningen zijn verspreid over de hele wereld.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 3 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 3 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 3 maanden geleden
  • 7 minuten lezen