Waar ben je naar opzoek?

Volgens het boekje

1 minuut lezen Rosan Sierhuis
Volgens het boekje

Vanaf het moment dat je zwanger raakt komt het denkbeeldige maar o zo belangrijke boekje te voorschijn. Jij en je kleine spruit in wording worden langs de meetlat van dit boekje gelegd en dan krijg je vervolgens te horen of het volgens het boekje gaat of niet.

Hét boekje

Nou moet ik heel eerlijk bekennen dat mijn zwangerschap en mijn bevalling volgens het boekje gingen, althans als ik mijn verloskundige mag geloven, want zelf heb ik dat boekje nooit gelezen. Maar het was wel fijn om te horen, blijkbaar deed ik iets goed zonder dat ik daar zelf invloed op had.

Ik wist alleen niet dat er na het zwangerschapsboekje en het bevallingsboekje er nog veel meer boekjes kwamen. Het groeiboekje, het boekje over een goed eetpatroon, over een goed slaappatroon, tanden, praten…. het houdt niet op. Al die regels en standaarden waar jij als ouder of je kind aan moet voldoen! Het consultatiebureau, Oei ik groei, 101 nieuwe onderzoeken waar weer iets anders uit blijkt en anders is het wel het kind van een ander ‘toen Dinges zo oud was…’

Weg met de standaard

Mijn dochter van 16 maanden oud heeft vier voortanden en nu komen haar kiezen door (boekjeTanden hoofdstuk 3: na voortanden komen hoektanden). De ene dag smikkelt ze haar eten zo naar binnen, de andere dag vindt ze het leuker om het de kamer rond te gooien. Ze snapt dat sleutels in het sleutelgat horen, maar dat ze de afstandsbediening niet mag pakken blijft lastig. Mijn man en ik zijn consequent wanneer ze iets niet mag, en zij is net zo consequent in het verontwaardigd op de grond gaan liggen. Ze doet alles op haar eigen manier en in haar eigen volgorde, daar is geen boek of app op na te slaan.

Ik kan best begrijpen dat dit voor sommige ouders wel eens lastig is. Volgens de buitenwereld moet je kind aan zoveel standaarden en planningen voldoen, dat je snel aan jezelf kan gaan twijfelen.

Wat mij betreft mogen alle standaarden uit het raam. Mijn kind is gezond, gelukkig en allesbehalve standaard. Ik hoop dat ze nog heel erg lang haar ‘eigen boek’ blijft schrijven en niet groeien volgens het boekje!

Groeien volgens het boekje

Reacties
 • Geertje zei

  Heel leuk geschreven, Rosan! En ook erg herkenbaar 🙂

  Xx

 • Nathalie zei

  Ja ik begrijp je helemaal! Vince is 15 maanden en stapt nog steeds niet. Hij praat al wel goed en aapt ons na 😉

 • Karolina zei

  Ik begrijp heel goed wat je bedoelt, maar om even de advocaat van de duivel te zijn… zonder “standaarden” zal je niet weten of je kind het goed doet of niet. Of hij nog “gezond en eigen” of al “ongezond” is. Persoonlijk vind ik de standaarden, normen en wat-dan-nog- richtlijnen belangrijk en nuttig om te kennen. Maar begrijp me niet verkeerd, blind daarnaar staren is ook zeker niet de weg.

 • Wilma zei

  Ja het kan frustrerend zijn om steeds te moeten vergelijken met het boekje, maakt overigens mij als mama ook heel onzeker. Mijn dochtertje is bijna een half jaar en draait nog niet uit zichzelf. Iets waar ik haar in probeer te stimuleren maar de een is nou eenmaal sneller in dingen als de ander. Als mensen mij de vraag stellen, wat moet ze allemaal al kunnen?! Zeg ik gewoon wat ze al wel kan:)! haha! Leuk om je blogs te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 3 weken geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 3 weken geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 1 maand geleden
 • 7 minuten lezen