Waar ben je naar opzoek?

Van babyzwemmen tot zwemles. Hoe en wat?

1 minuut lezen Jeanine van Brummen
Van babyzwemmen tot zwemles. Hoe en wat?

In Nederland is het vanzelfsprekend dat elk kind op zwemles gaat. Niet zo gek, want er is hier nou eenmaal veel water waarmee ze in aanraking kunnen komen en dan wil je dat ze zichzelf kunnen redden. Maar wanneer begin je nou met zwemmen en zwemles?

Tegenwoordig biedt bijna elk zwembad het aan: baby- en peuterzwemmen. Er worden dan spelletjes gedaan en vooral lekker gespetterd. Super leuk natuurlijk, maar hebben die kleintjes er wat aan? Ja,  zegt Nicole Hoogwerf, adjunct directeur van de Koninklijke Nederlandse Zwem Bond.

Lees ook: 10x Zwemmen met je kind

Geen zwemles

“Het is hartstikke goed om met de baby te gaan zwemmen,” zegt Nicole. “De kinderen wennen aan het water, ze zijn niet meer bang. Dat geldt ook voor de peuters. Laat ze lekker vertrouwd raken, dan hebben ze geen angst.”

Maar, dat wil niet zeggen dat je je peuter ook meteen de schoolslag en borstcrawl moet leren. “De verleiding is groot om een kind al echt te leren zwemmen als het vrij is in het water.” Maar het is geen goed idee.

Maar wanneer dan wel?

Volgens Hoogwerf is de juiste leeftijd om te starten met zwemles vijf jaar. Kinderen die jonger zijn, zijn er vaak lichamelijk en cognitief nog niet klaar voor. Vaak duurt het dan ook langer voordat ze hun diploma’s halen en dat motiveert natuurlijk niet echt.

Lees ook: Zwemles horror

Badmeester Peter, van het sportfondsenbad in Amsterdam, wacht liever nog een jaar. Volgens hem behalen kinderen die zes zijn als ze beginnen het snelst hun zwemdiploma, doordat hun motoriek nog weer beter is dan van een kind van vijf. Toch ziet hij ook veel mensen die hun kind met vier jaar al op zwemles doen.

Voordeel

Of het baby- en peuterzwemmen kinderen helpt bij zwemles, staat niet helemaal vast. De een zegt dat het goed is om zo vroeg mogelijk je kind te laten wennen aan water, volgens de ander heeft het niet per se effect. Het helpt natuurlijk wel als kinderen al vertrouwd zijn met water, maar de technieken leren is toch iets anders dan rondspetteren. Het hangt dus vooral van je kind af, en jij als moeder weet als geen ander wat het beste is voor je kind!

Bron: RTL Nieuws, Famme

Bron beeld: Pixabay

Reacties
  • mama zei

    Ik denk inderdaad dat je moet kijken naar het kind zelf. Mijn zoontje van 4 vindt het geweldig in het zwembad, maar instructies zie ik hem nog niet zo snel opvolgen hoor. Maar het is wel fijn dat hij gewend is aan zwembaden en daar dus ook niet bang voor is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 3 weken geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 3 weken geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 1 maand geleden
  • 7 minuten lezen