Waar ben je naar opzoek?

9x Zo overleef je een autovakantie mét kinderen

5 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
9x Zo overleef je een autovakantie mét kinderen

Al jaren gaan wij in de zomervakantie op vakantie met de auto. We gaan naar Kroatië, Italië, Spanje, Frankrijk. Dat zijn heel wat kilometers. En dat met kinderen achterin! Van jongs af aan hebben we dit met ze gedaan en het bevalt heel goed. Je moet alleen wat aanpassingen doen als je met kinderen gaat. Met zijn tweeën kun je makkelijker doorrijden, met kinderen vraagt zo’n ritje om wat meer pauzes. En na al die jaren hebben we ook veel geleerd: wat is handig om mee te nemen onderweg, hoe vermaak je de kinderen onderweg en hoe zorg je ervoor dat ze het volhouden?

“Zijn we er al?” en “Is het nog ver?” Dit zijn wel de standaard vragen die we tijdens een lange autorit horen. En dan zijn we vaak nog maar een uurtje onderweg… Hoe houden we dat 1600 kilometer vol? In deze blog deel ik 9 tips voor een autovakantie met kinderen.

Met drie kinderen op de achterbank, die dus echt niet gaan slapen tijdens zo’n autorit (stel je voor…), bereid ik zo’n autovakantie goed voor. Ik heb namelijk geen zin in 1600 kilometer gezeur, geruzie en gepiep. Af en toe moet ik mijn man ook even helpen navigeren en dan moeten ze zichzelf gewoon kunnen vermaken. En ik snap ook wel dat je echt niet 1600 kilometer lang door het raam kunt kijken. Hoe doen wij dat dan?

Tip 1: Zorg voor voldoende eten en drinken

Ik doe altijd boodschappen die je makkelijk mee kunt nemen onderweg. Want kinderen hebben altijd honger. En niet alleen snoep en koek. Ook snoeptomaatjes, kleine komkommers, soepstengels en kleine broodjes doen het goed. Ik zorg voor eten wat niet al te veel smeert. En ik heb altijd snoetenpoetsers bij mij. Vul flesjes met water en koel deze in een klein koeltasje. Gezond en het plakt niet wanneer het toch omvalt.

Ook voor de pauzemomenten heb ik genoeg eten bij mij: koude pannenkoeken, wraps met kipfilet en kruidenkaas of bolletjes met ham en kaas.

Tip 2: Autobingo (of andere kleine spelletjes)

Maak vooraf thuis papiertjes (of een notitieboekje) met verschillende dingen die ze onderweg moeten opzoeken. Bijvoorbeeld een autobingo met verschillende automerken. Bij een volle kaart krijgen ze een snoepje! Er zijn genoeg kleine spelletjes te vinden die je kunt uitprinten of samen kunt spelen. Kwartet is ook een aanrader om mee te nemen in de auto.

Tip 3: We gaan op reis en nemen mee: de tablet!

Als we met de auto op vakantie gaan of een lange rit voor de boeg hebben ben ik heel blij met de tablet. Ik zie er vooral het voordeel van in. Het is een voordeel voor iedereen. Zorgeloos kijk- en speelplezier voor onderweg!
De tablet wisselen we af met de andere tips in mijn blog. Kinderen blij, papa en mama ook blij.

We hebben de Galaxy Tab A in combinatie met de Azuri Tablet Car Holder. Ik vind dat deze op geen enkele inkoop- en inpaklijst mag ontbreken. Het voordeel van de tablethouder is dat hij heel eenvoudig te bevestigen is en deze in alle hoeken kan draaien. Wel zo fijn met drie kinderen op de achterbank die allemaal het schermpje moeten kunnen zien.

En is de batterij leeg? Geen nood! Er zit een Car Charger bij zodat je dagenlang door kunt rijden zonder dat de batterij leeg raakt. Al raad ik af en toe een pauze wel aan. 😁

Voor de kinderen kun je bepaalde apps blokkeren en kun je gebruikstijden instellen. Zo weet je zeker dat ze niet te lang achter de tablet zitten.

Met de zomervakantie voor de deur heeft Samsung een actie voor alle ouders: bij aankoop van een Galaxy Tab A 10.1 of Galaxy Tab S2 9.7 ontvang je tijdelijk een Samsung Car Charger Adaptive Fast Charging & Azuri universele tablethouder met een totale waarde van € 54,98.

Tip 3: Luisterboeken

Op de tablet kun je ook luisterboeken luisteren. Hier thuis zijn luisterboeken echt een succes. En heel vaak vallen ze er ook nog bij in slaap! Wat wel aan te raden is, is een goede koptelefoon voor kinderen. Ook voor het kijken van films of het doen van spelletjes op de Galaxy Tab.

Tip 4: Doeken voor de zon

Ik gebruik oude hydrofieldoeken XL voor de warmte en de zon. Deze knoop je makkelijk aan de bijrijdersstoel en tussen het raam. Even creatief zijn en je creëert een tentje waar ze lekker kunnen zitten tijdens de autorit. Ideaal voor het lezen van een boekje of het kijken van een film op de tablet.

Tip 5: Muziek!

Muziek draaien op de radio. Kindermuziek of muziek die papa en mama leuk vinden. Lekker met zijn allen meezingen. Als ze zelf muziek willen luisteren dan kan dit ook weer gemakkelijk op de Galaxy Tab mét koptelefoon.

Tip 6: Boeken en tijdschriften

Zorg voor voldoende lees- en prentenboeken. Tijdens een lange autorit kun je zelf ook nog gaan voorlezen. Ik neem ook altijd een stapel Donald Duckjes mee. De jongste kijken plaatjes en de oudste leest al echt een Donald Duck van A tot Z uit.

Tip 7: Kleurboeken

Ik haal altijd een stapel goedkope kleurboeken en we nemen een klein dienblad mee. Dat geeft stevigheid als ze willen kleuren of ergens mee willen spelen.

Tip 8: Kleine cadeautjes

Ga naar een goedkope winkel en haal voor 10 euro allemaal leuke kleine dingen voor in de auto. Tijdens de autorit krijgen ze steeds een klein cadeautje wat ze dan ook weer kunnen gebruiken of mee kunnen spelen. Houd in gedachten dat het handig en makkelijk te gebruiken moet zijn in de auto. Anders krijg je daar weer strijd over…

Tip 9: Keep Calm!

Als je zelf rustig blijft dan zijn de kinderen dit ook. Stap je met stress en ruzie de auto in dan zijn de eerste kilometers niet gezellig. Stop onderweg vaak, las genoeg pauzes in en laat de kinderen uitrazen in speeltuintjes bij tankstations. En wanneer je veel kilometers gaat rijden overweeg één of twee overnachtingen in een hotel. Zo rijd je niet veel kilometers in één keer en is het allemaal nog beter te behappen.

En vergeet niet: de vakantie begint al wanneer je de deur uitgaat!

Dit is een gesponsorde blogpost.

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 37 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 13, 12 en 9 jaar. Wij wonen sinds 1,5 jaar op Curaçao.

Mijn blog Love2BeMama lag een tijdje stil. Deze heb ik als hobby weer opgepakt. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao. Op dit moment starten mijn man en ik een nieuw online bedrijf: Het Investeringsplan!

Reacties
 • Marie zei

  Vraagje van een leek op digi gebied:
  Wij hebben een iPad: Hoe kijk je dan filmpjes en speel je games als je in de auto zit zonder WiFi?

  • Dan moet je op zoek gaan naar spelletjes die zonder WIFI af te spelen zijn. We downloaden vooraf altijd films in iTunes. En bij Netflix kun je ook bepaalde films/series alvast downloaden en dan offline kijken.

 • mama zei

  Leuk artikel! Dat zijn tips waar ik wel wat mee kan, vooral die kleine cadeautjes lijkt me een goede troef om achter de hand te hebben!

 • Kirsten zei

  Wij willen volgend jaar ook met de auto op vakantie. Dan gaan we ook met drie kids waaronder 1 dreumes. Ik ga je tips zeker onthouden! De tablet gaat bij ons zeker weten mee, gelukkig hebben we er twee, scheelt weer geruzie op de achterbank 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

 • 10 maanden geleden
 • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

 • 10 maanden geleden
 • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

 • 11 maanden geleden
 • 4 minuten lezen