Waar ben je naar opzoek?

Top 10 stereotype moeders

4 minuten lezen denise Denise Meijer
Top 10 stereotype moeders

We kennen ze allemaal wel: Het soort moeder waar je het liefste met een hele grote boog omheen loopt, of misschien wel een bepaald soort herkenning in kan vinden. De klassenmoeder bijvoorbeeld. Die het schoolplein afstruint, op zoek naar willekeurige slachtoffers voor het eerstvolgende schoolproject of misschien ren jij wel weg als je de biologische moeder tegen het lijf dreigt te lopen?

Daarom, speciaal voor alle mama’s (en moeders in spe) hebben wij een lijstje gemaakt met de 10 meest voorkomende stereotype moeders die er te vinden zijn. Zo weet je wanneer je beter een blokje om kan gaan, of bij welk cliché jij misschien de meeste aansluiting vindt. Lees het vooral met een 😉 *knipoog* en lach erom. De top 10 stereoptype moeders. Welke ben jij?

Stereotype moeders

1. De ‘mijn-kind-doet-dat-niet’ moeder

Een zinnetje wat bijna ingebakken lijkt te zitten in het natuurlijk verdedigingsmechanisme van dit eerste ‘cliché’. Elk kritiek op haar kind wordt weerlegd met deze vijf woorden: DAT DOET MIJN KIND NIET! In heftigere gevallen zie je deze moeder briesend en stampend op de leraar aflopen om verhaal te halen. Pietje heeft straf gehad, omdat deze Liesje een abstract kapsel heeft aangemeten met de kleuterschaar?

‘Haar kind doet dat niet!’

(Dat er bewijs is en ooggetuigen zijn dat is overigens nietszeggend. Deze zullen wel een hekel hebben aan haar kleine Mari van de Ven in spe…)

2. De overactieve klassenmoeder

Deze moeder is zeer actief aanwezig op de school van haar kinderen en mist geen enkele activiteit die er georganiseerd wordt, zoals: Schoolreisjes, musicals, sportdagen en tijdens de jaarlijkse luizencontrole. Deze moeder is altijd aanwezig en weet alles van de pakweg 200 leerlingen die op deze school zitten. Met enige regelmaat probeert ze andere moeders te ronselen voor hulp bij haar ‘werkzaamheden’ en zeg je net iets te vaak nee? Dan sta je voor de rest van jouw kind zijn basisschoolcarrière op haar zwarte lijst. Dat je het maar even weet!

3. De (zeer) overbezorgde moeder

Haar kind gaat nog net niet met kniebeschermers en met een helm op, naar school. De moeder zelf gaat de deur niet uit zonder een flesje desinfectiemiddel en vermijdt met haar kind het liefste elk verkoudheidsgolfje binnen de directe omgeving. Fietsen zonder bescherming, of alleen uit winkelen? Van haar lang-zal-ze-leven niet! (Dat het desbetreffende, tere engeltje 12 jaar oud is laten we gemakshalve achterwege.)

Noot van de redactie: kijken jullie ook naar Kerst met Linus? Daar komt deze moeder ook in voor!

4. De ‘my way, is THE way’ moeder

Natuurlijk is het niet erg om achter je eigen opvoedingsmethode te staan, maar deze moeder maakt er haar levensmissie van om deze aan anderen op te leggen. Dat jouw kind qua karakter totaal niet op haar kind lijkt is in haar ogen een non-argument. Als je het doet zoals zij zegt dan is dit namelijk in ‘prima te vormen’.  Alsof dat iets is wat je daadwerkelijk wilt…

5. De ‘biologisch is heel logisch’ moeder

Biologisch is in haar ogen MEER dan logisch en dit zie je terug in de lunchbox van haar kind. Deze is gevuld met (biologische) salade, met chia-zaadjes en (biologische) diksap in de drinkbeker. De rugzak van haar kind is vanzelfsprekend Fairtrade, organisch en handgeweven van een één of ander Nepalees zielig, arm vrouwtje uit Tokio.

6. De plakkende moeder

Na één keertje koffie met jou en de kinderen, rent deze moeder bijna elke dag naar je toe om nog even ‘te keuvelen’. Even keuvelen betekent echter dat je een uur later nog op het schoolplein staat, ondanks jouw pogingen het gesprek af te kappen. In zeer ongemakkelijke situaties loopt ze mee op naar jouw huis en blijft net zo lang staan tot je deze moeder en haar kind wel uit moet nodigen voor een bakje koffie en een ‘playdate’. Help!

7. De ‘mijn kind lust alleen maar fruit, water en groente’ moeder

Snoep spuugt haar kind steevast uit en patatjes? Die vindt hij, of zij al helemaal niet te pruimen.

Als je zegt dat jouw kind een echte chocolade-addict is (net zoals mama) en kan genieten van een Happy Meal, of pannenkoeken… dan haalt deze vrouw afkeurend haar neus op. Hoe durf je!?

 8. De ‘mijn kind is een slaapwonder’ moeder

Haar kind sliep direct na de geboorte al door van 19.00 tot en met 10:00 uur in de ochtend. Precies wat je wil horen als je zelf met wallen tot aan je knieën loopt omdat jouw baby er voor kiest veel te eten, in plaats van veel te slapen.

 9. De social media moeder

Elk stapje, kuchje, plasje en drolletje wordt uitvoerig besproken op Social Media. Meestal MET bijpassende foto, of vage status om net iets meer medelevende reacties of likes te krijgen dan normaal.

10. De ‘ik moet toch echt iets niet goed doen’ moeder

Niet omdat ze dat zelf denken, maar omdat deze jou altijd het gevoel geven dat jij iets doet wat niet door de beugel kan. Deze moeder krijgt het voor elkaar om voor zeven uur ‘s morgens perfect, in de verf voor de dag te komen met hoge hakken en een perfect in elkaar geflanst kapsel. Zelfs haar kinderen zien er naar een dag modderrollen nog uit om door een ringetje te halen en haar huis is rommel- en speelgoed vrij gedurende de hele dag. Althans. Dat is wat ze je graag doen geloven.

En als aanvulling; een onofficiële nummer 11:

11. De ‘het boeit mij allemaal geen reet’ moeder (oooohhhh!)

De categorie waar ik mijzelf onder reken, want hoewel ik waarschijnlijk ook onder één van de clichés val (in de ogen van anderen), doe ik aan het einde van de dag niets anders dan mijn kind de liefde geven die hij nodig heeft.

En dat is waar het, in mijn ogen, allemaal om draait!

Wat voor moeder ben jij? Reageren kan hieronder!

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 11 maanden geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 11 maanden geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 11 maanden geleden
  • 4 minuten lezen