Waar ben je naar opzoek?

3x waarom je geen kerstkaarten op school uit kunt delen

2 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
3x waarom je geen kerstkaarten op school uit kunt delen

Afgelopen week kregen wij een mailtje van school. Een terecht mailtje vond ik! Wij als ouders werden vriendelijk verzocht om geen kerstkaarten (meer) uit te delen op school. Dus ook niet op het schoolplein. Ik als juf vond dit ook altijd erg lastig, hetzelfde geldt voor uitnodigingen voor een kinderfeestje. Als ouder sta je er misschien niet zo 1-2-3 bij stil maar ik zal je vertellen waarom het niet zo handig is om kerstkaarten uit te delen op school. Ondanks alle goede bedoelingen… Misschien heb je wat aan deze uitleg en tips? 

Geen kerstkaarten uitdelen op school

Er zijn genoeg redenen waarom je geen kerstkaarten uit moet delen op school. De belangrijkste 3 redenen noem ik in dit blog. Mag je dan helemaal geen kerstkaarten meer uitdelen? Natuurlijk wel maar doe dat dan op een andere manier.

Lees ook: 8 Kersttradities die je vandaag met je kinderen moet starten

1. Er zijn altijd kinderen die geen kaart krijgen

En dat is heel sneu! Als er een kindje met kaarten de klas in komt lopen dan zie je al die koppies kijken: “Krijg ik ook wat?” En als je dan wordt overgeslagen is dat super sneu. Kinderen vinden dat echt niet leuk, ze voelen zich buitengesloten. Toen ik nog juf was deed mij dat zelfs pijn! En als ouder vind je het ook niet leuk als jouw kind geen (kerst)kaart krijgt. Wat doe je dan?

2. Het zorgt voor veel onrust

Door het uitdelen van kerstkaarten wordt het onrustig in de klas. Kinderen die hun ‘rondje’ moeten lopen om de kaarten uit te delen, kaarten die op de grond vallen, kaarten die kwijtraken, kaarten die aan het eind van de dag weer uitgedeeld moeten worden of ouders die in de weg lopen. Kinderen die in de stress zijn omdat ze hun kaarten vergeten zijn. De juf of meester wil graag beginnen maar door het uitdelen loopt het misschien wel vertraging op. Kostbare tijd voor meesters en juffen!

Lees ook: De leukste kinderboeken voor december

3. Kinderen geven er (nog) niet zoveel om

Je kunt je als ouder ook afvragen of de wens van jou als ouder komt of dat je kind echt zelf de kerstkaarten wil uitdelen. Soms zijn ze nog te klein om het überhaupt te snappen, het is dan niet de moeite om 30 kerstkaarten te gaan pennen 😄. Vinden ze het wel leuk om kerstkaarten te schrijven en uit te delen? Dan heb je vast wat aan onderstaande tip!

Trouwens ik denk ook aan mijzelf als ouder; op jonge leeftijd moet je het zelf nog allemaal ‘organiseren’ en ben je als ouder al die kaarten aan het schrijven. In het kader van ‘alle ballen laag houden’ sla ik even over!

Wat is dan wel handig?

Geen kerstkaarten uitdelen op school? Mag je dan helemaal niks meer? Natuurlijk deel jij als ouder en/of je kind met alle goede bedoelingen kerstkaarten uit. Wil je toch graag kaarten uitdelen? Fiets dan een rondje en bezorg de kaarten persoonlijk. Je haalt én een frisse neus, je kwets niemand en de juf of meester kan gewoon, zonder onrust, de dag starten.

Of misschien kunnen er afspraken gemaakt worden in de klas om een kerstkaart voor de hele klas te maken en deze aan de waslijn te hangen. Misschien wil de juf / meester ook wel een brievenbus maken voor de klas zodat je voor je klas een brief kunt posten. Er zijn genoeg oplossingen die ook erg leuk zijn!

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 38 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 14, 13 en 11 jaar. Wij wonen sinds 2021 op Curaçao.

Mijn blog Love2BeMama lag een tijdje stil. Deze heb ik als hobby weer opgepakt. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap, tips en informatie en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao en hoe wij een zoveel mogelijk vrij leven als gezin nastreven.

Reacties
 • Mathilde haak zei

  Ook een idee: gewoon 1 kerstkaart voor de hele klas. De juf hangt die aan aan een lijntje in de klas en klaar is kees!

 • Manon zei

  Nog een tip: elk kind geeft een kaart aan elk kind. Probleem opgelost. Dit gaat bij ons al jaren goed. En bij de Action of Kruidvat kun je goedkoop veel kleine kaartjes kopen.

 • V zei

  De onrust snap ik. Alleen kinderen moeten ook leren omgaan met teleurstellingen. Tegenwoordig worden kinderen overal voor afgeschermd. En wat als ze groter worden en naar de middelbare gaan of een baan krijgen? Dan krijgen ze het alsnog voor hun kiezen en kunnen ze het niet handelen. Prima om op de fiets kaarten rond te brengen, maar ik vind het iets te ver gaan.
  🙂

 • Janet zei

  Een klas van 28 kinderen. Elke dag 4 of 5 kaartjes ronddelen en krijgen. Ik zie de lol niet. Ook zonder kaartje wens je iedereen een fijne kerst. Kerstkaartjes rondbrengen en dan op de mat vinden of in de brievenbus dat is pas leuk.
  Maar iedereen mag het zelf weten. Fijne kerst allemaal.

 • patricia zei

  Al bij de eerste regel dacht ik wat toch ook een betuttelde onzin> leer u kind het leven met vallen en opstaan. Ze moeten leren omgaan met teleurstellingen. Zo is nu eenmaal het leven.
  je kunt je kind niet overal tegen beschermen. En na mijn mening is dat ook totaal niet nodig. Waarom zou je een kaartje sturen geven aan iemand waar je normaal ook niks mee hebt? Doen wij als volwassenen dat?
  Of sturen wij alleen de gene die we een geven/sturen willen!
  Geld ook voor de verjaardagsfeestjes kaartjes. Ook zoon overdreven. Sommige kinderen gaan naar elk feestje en de ander naar 1 of 2.
  Ik kreeg bijna nooit kaartjes ik werd bijna nooit uitgenodigd en ik ben er als mens niks minder van geworden.

  De reden voor een leerkracht kan ik enig sinds inkomen. Dat is idd heel erg vervelend als je les niet kan beginnen. En als het ook echt een eeuwig oponthoud is oke, maar is ook weer zwaar overtrokken (spreek uit ervaring!)

 • Amber zei

  Bij mijn dochter op school worden de kerstkaarten door de kinderen op de avond van het kerstdiner gegeven. Dan is er al lekker veel onrust dus maakt het weinig uit. Bovendien krijgen alle kindjes wel een kaart. Veel kwalijker vind ik het uitdelen van uitnodigingen voor kinderfeestjes. Er zijn altijd kinderen die nooit of bijna nooit worden uitgenodigd. Persoonlijk vind ik dat veel erger.

 • Ella zei

  Bij ons op school mogen de kinderen 1 kaart voor de hele klas meenemen.
  Het kind mag de kaart dan zelf voorlezen.
  Doen we nu 2 jaar en het werkt prima!
  Uitnodigingen voor kinderfeestjes gebeuren buiten het schoolplein, dit om teleurstelling te voorkomen.

 • Diane zei

  Als je kind naar speciaal onderwijs gaat, is een rondje rijden met de auto vaak geen optie. Kinderen kunnen 40-50 km uit elkaar wonen. Ben je nogal een tijdje aan het rijden om kaartjes te bezorgen. En heb je nog geen frisse neus.

 • DeeDee zei

  Zielig? Het is pas zielig als kinderen niet op jonge leeftijd leren hoe het er in de echte wereld aan toe gaat. Ik ben zelf wereldvreemd opgegroeid en voedt mijn kinderen op IN de maatschappij van nu. Mijn kinderen zullen niet snel schrikken of uit balans raken. Natuurlijk zijn ze wel eens teleurgesteld, maar daar help ik ze dan toch doorheen? Dat hoort juist bij het leerproces van hun opvoeding.
  Kinderfeestjes? Lekker de hele klas uitgenodigd toen mijn oudste tien jaar werd. Doen we volgend jaar weer!! ❤

  • Linda zei

   Goed van je dat je de hele klas uitnodigt. Maar dat is niet voor iedereen een optie. Ik geloof zeker dat je je kinderen op moet voeden hoe het in het echte leven gaat. Maar toch zijn er altijd kinderen die nooit wat krijgen en altijd buiten de boot vallen. Dan is het wel erg hard! En als ouder kun je daar dan toch een beetje rekening mee houden, vind ik.

 • sam zei

  Vergeet niet dat er ook kindjes zijn die nooit worden uitgenodigd. Dat doet erg veel pijn. Mijn Kids mogen voor feestjes de kaarten samen met mij bij de kinderen in de bus gooien rijden wel lekker met de auto een rondje. De voorpret is al zo leuk en niemand wordt gekwetst.

  • Linda zei

   Inderdaad, als je nooit een uitnodiging krijgt dan is dat heel heel sneu. Maar goed, als je dat als ouder weet kun je misschien dat kind ook eens uitnodigen denk ik dan…
   Je weet altijd wel welke kinderen buiten de boot vallen!
   Wat goed dat jij ze lekker met de auto rondbrengt.

 • Whitney zei

  Heel goed punt, ook van toepassing voor verjaardagen idd. Beter buiten schooltijd doen.

 • Sofie zei

  Op m’n dochters peuterspeelzaal doen ze daar gelukkig niet moeilijk over. Ze vindt dat leuk en ze heeft nog geen kaart gekregen, maar dat maakt haar volgens mij weinig uit. Heel veel mensen sturen überhaupt geen kaart, dus ik denk niet dat het zielig is als ze er geen krijgt. Maar goed, misschien komt het ‘probleem’ als ze wat ouder is?

 • kirsten zei

  Mijn beide dochters schrijven kaarten voor alle kinderen in hun klas! Zij willen dat zelf en ik als ouder vind het niet kunnen om kinderen over te slaan dus of allemaal of geen een! Tegenwoordig heb je voor een prikkie kerstkaarten te koop! Zo heeft ieder kind een kaartje en mijn kids zijn ook blij!

 • Kimberley zei

  Ik vind het heel logisch klinken, maar ergens vind ik het ook wat ver gaan. Tijdens de kleine pauze zouden de kaarten uitgedeeld kunnen worden, toch? Met een goede leerkracht voor de klas die alles soepel laat verlopen, zie ik daar geen probleem. Ik denk wel dat het het fijnst is als er sowieso aan elk kindje gedacht wordt. Met verjaardags-uitnodigingen vind ik dit anders. Ik zou ook geen dertig kinderen uitnodigen, daar is ons huis niet groot genoeg voor. Zelf ben ik vroeger ook wel eens niet uitgenodigd en dat deed me niet zo veel. Ik denk dat we tegenwoordig te snel zeggen dat iets ‘zielig’ is, omdat het ons kind gebeurt. Ik vind ook wel dat dat ‘went’.

  • Linda zei

   Blijkbaar hadden ze er op school zoveel last van dat ze toch deze ‘maatregel’ moesten nemen en ik kan mij daar wel in vinden. Natuurlijk kan elke leerkracht het soepel laten verlopen maar er is nog meer te doen… 😉

 • Wendy zei

  Hetzelfde geldt natuurlijk dan ook voor het uitdelen van uitnodigingen voor kinderfeestjes. Heeft die school daar ook regels voor? Dat komt bij kinderen vaak nog heftiger aan, maar ja, aan de andere kant. Wen maar aan teleurstellingen, ze zullen in hun leven nog wel meer tegenslagen krijgen.

  • Linda zei

   Ik vind dat ook niet kunnen in de klas… maar goed als je als kind nooit wordt uitgenodigd is het wel heel zuur om te zeggen ‘dan moet je daar maar aan wennen’. Het is goed om er over na te denken.

 • anita zei

  Je kunt ook gewoon alle kindjes en kaartje geven stel je ook niemand teleur. Mijn zoontje doet dat ook. De oudste is inmiddels zo groot dat hij wel keuzes maakt maar dat is ook niet erg vind ik

 • Diana zei

  Als oud-leerkracht snap ik dat punt ook. De leerkracht kan er ook zelf een leuke activiteit op school maken, een kerstkaart maken voor iemand anders uit de klas, waarbij iedereen een kaart krijgt (d.m.v. een lijstje).

  Of inderdaad kiezen voor iedereen een kerstkaart geven of niemand, maar inderdaad geeft het altijd zoveel drukte in de klas.
  Bij ons op school heb je ook de regel dat de kaarten voor het kinderfeestje niet op school uitgedeeld mag worden. Het is zo sneu als een kind in de klas ziet dat hij/zij niet wordt uitgenodigd waarbij de vreugde van een ander kind ervan afspat. Dit jaar hebben we de kaartjes verstuurd, maar rondbrengen is ook een optie. Natuurlijk horen ze op school uiteindelijk toch wel of hij/zij is uitgenodigd, maar niks is erger als je voor je neus ziet wie er wel mogen komen….

 • bianca zei

  Wij kregen van school een mail in begin december daar stond in als je een kaartje wil uitdelen mag dat natuurlijk mits er een kaartje is voor iedereen en er geen namen op de enveloppen staan. De kaartjes worden eind van de dag uitgedeeld als iedereen klaar is om na huis te gaan en nog in de kring zit. Ondertussen hebben wij er al 5 thuis uit de klas en zelf ook al uitgedeeld van mij hoeft het niet maar me zoontje wou dat zelf graag. Ze vinden het vaak leuk dat ze de kring rond mogen natuurlijk en kunnen niet wachten tot thuis de kaarten eruit gehaald mogen worden. Dat mag namelijk ook niet in de klas bij ons. Verjaardagsuitnodigingen heb ik nog nooit gedaan mij zoontje heeft er 1 gehad maar die gaf zijn moeder aan mij buiten toen de kinderen allemaal in de klas zaten. Dat vond ik ook wel goed idee, ik zou ze niet overal heen kunnen brengen zelf omdat ik niet weet waar iedereen woont en me gezondheid dat ook niet toelaat. Maar in de klas zou ik het idd ook nooit doen omdat ik dat idd ook zielig vind voor de andere kids.

 • Hanneke zei

  Nadé zit ook net in groep 1 en kwam ook met kaartjes thuis. Natuurlijk wilde zij ook uitdelen! Afspraak hier op school is, of alle kindjes of geen een. Uitdelen gebeurt onder het fruit eten zodat alle kaartjes ook meteen in de tasjes kunnen…
  Op deze manier is het in mijn ogen oké…
  Uitnodigingen voor feestjes vind ik een ander verhaal en ik weet nog niet hoe ik dit volgend jaar ga doen…. Ik ken zelf maar al te goed het gevoel van niet/nooit een uitnodinging te krijgen…

 • roxanne zei

  Dochterlief zit sinds april in groep 1 en kreeg onlangs 4 kaarten van klasgenootjes. Natuurlijk wil zij nu ook.. Wij mogen ze wel gewoon uitdelen in de klas en hebben er dan ook meer dan voldoende voor elk kindje niet alleen voor haar beste vrienden. Als ik zo’n mail zou krijgen, zou ik dat idd begrijpen maar goed in ons geval kon ik haar niet weigeren. Haar 1e x kerst op school en niets leuker dan samen kaartjes schrijven aangezien zij sinds een paar weken vlekkenloos haar eigen naam kan schrijven 🙂

  • Linda zei

   Je kunt prima kaarten uitdelen maar ik zou er dan voor kiezen omdat niet in de klas/op school te doen. Het is echt heel onrustig voor kinderen en leerkracht. Maar ik snap je punt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 2 maanden geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 2 maanden geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 3 maanden geleden
 • 7 minuten lezen