Waar ben je naar opzoek?

Stop met zeggen dat mijn kind ‘dik’ wordt van snoepen!

2 minuten lezen denise Denise Meijer
Stop met zeggen dat mijn kind ‘dik’ wordt van snoepen!

Gezonde voeding is nog altijd een ‘hot item’ in Nederland. Zeker als het aankomt op onze kinderen. Steeds meer scholen ‘bemoeien’ zich met de voeding die ouders hun kinderen geven, net zoals bepaalde instanties graag advies geven over hoe het allemaal beter kan. Geen slechte zaak! Zo zou je kunnen zeggen. Tenslotte is een gezonde levensstijl essentieel, zeker als je nog in de groei bent. Maar schieten we niet ons doel voorbij om een hoop van deze adviezen direct te linken aan één ding, namelijk: Overgewicht.

Obese baby

Het begint eigenlijk al op het consultatiebureau, want o wee als je baby boven een bepaalde lijn uit zal stijgen. Een obese baby heb je dan en je kan naar huis met een lijst aan ‘dieettips’.
Zo! Die kan je maar beter in alvast je zak hebben! Tijdens je eerste twee maanden op de wereld. ZELFS al ben je een strikt melk-drinkende baby die zelf aangeeft wat hij, of zij nodig heeft.

Lees ook: Baby van 6 kilo geboren in Australië

Dik vs. ongezond

En ook voor de oudere kinderen wordt ongezonde voeding, zoals: koek, snoep, fris, fastfood, eigenlijk altijd en onlosmakelijk verbonden met ‘dikker worden’, of overgewicht.
“Nee! Je mag geen snoep, want daar wordt je te dik van.” Ik denk dat menig ouder dit ooit wel eens heeft gezegd, of in ieder geval in zijn nabije omgeving heeft horen zeggen.
Een uitspraak met een kern van waarheid, want van teveel ‘troep’ KAN je te dik worden. Dat is waar! Maar het belangrijkste punt wordt eigenlijk te vaak vergeten.
Teveel snoep is ongezond! Zelfs al wordt je er niet dik van.

Niemand vindt een dikkertje leuk

Op een één of andere manier krijgen kinderen al van jongs af aan mee dat dik zijn slecht is en gelijk staat aan ‘veel eten’. Daarnaast is dik lelijk en slank zijn mooi. Iets wat ons en onze kinderen dagelijks onder hun neus geschoven wordt door middel van diverse media. Kortom: de obsessie met te zwaar worden, wordt kinderen al heel vroeg aangeleerd. En aangezien niemand een ‘dikkertje’ leuk zal vinden en kinderen toch altijd een soort bevestiging zoeken: Zal dit zomaar wel eens teniet kunnen doen aan een kind zijn gevoel aan eigenwaarde, of nog erger: een eetstoornis in de hand kunnen werken. Zelfs op een heel jonge leeftijd. Hoe bizar dit ook mag klinken.

Lees ook: Kleuterjuf tikt moeder op de vingers om chocoladecake

En daarom heb ik een boodschap voor een ieder die verantwoordelijk is voor het aanmoedigen van een gezonde levensstijl bij kinderen: Stop met zeggen dat mijn kind te dik zal worden van snoepen!

Om te beginnen met het feit dat hij de verbranding heeft van zijn vader en eigenlijk geen gram aankomt, al eet hij hele dagen McDonalds. Ik het daarnaast volstrekt onnodig vind om een kind van zijn leeftijd attent te maken op wat volgens de ‘wereld’ normaal is en wat niet.
En gewoon omdat ik het veel belangrijker vindt om hem te leren wat ECHT gezond is.
Oftewel: gevarieerd eten, genieten met mate, het behouden van een positief zelfbeeld, net zoals het koesteren van de open, oordeelvrije blik over de mensen om hem heen!

Of deze nu lang, kort, donker, licht, dun… of misschien zelfs een beetje te dik mogen wezen.

Bron beeld: Flickr

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties
  • Mariella zei

    Overal waar te voor staat is fout eet en drinkt met mate. Je moet is met een tweeling naar dat k.tbureau gaan je wilt niet weten. Ik gaf er maar 1 te eten ipv 2echt een lachertje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen