Waar ben je naar opzoek?

Jana: “Kinderen met een handicap hebben recht op regulier onderwijs”

2 minuten lezen Jeanine van Brummen
Jana: “Kinderen met een handicap hebben recht op regulier onderwijs”

Jana is moeder van de dertienjarige Kubo, die het syndroom van Down heeft. Samen met haar partner was Jana altijd op zoek naar manieren waarop Kubo zich het beste kon ontwikkelen. Daarom besloten ze hem naar een reguliere basisschool te sturen. Dat ging goed, tot groep 6. 

Kubo deed het goed op school en had vriendjes en vriendinnetjes. Maar in groep 6 ging het mis, toen het allemaal even anders ging dan in groep 5. Volgens de school konden ze niet meer voorzien in de behoefte van Kubo, dus ging de school op zoek naar een alternatief in het speciaal onderwijs. Maar dat was nou net wat Jana en haar partner Rene niet wilden. Ze stappen nu naar het College voor de Rechten van de Mens.

Lees ook: Claudia’s zoon werd geweigerd op school om ADHD

Kind niet isoleren

Volgens Jana is het juist goed dat ook kinderen met een handicap op een reguliere basisschool zitten. Daarbij wijst ze naar wetenschappelijk onderzoek, waaruit blijkt dat kinderen met een beperking veel meer leren dan op een gewone basisschool. “In de maatschappij gaat alles veel sneller dan bij Kubo zelf. Het is geen oplossing om hem van deze wereld te isoleren. Het is juist goed als hij in die wereld mag meelopen en meedoen.”

Daarnaast leren andere kinderen hoe ze om moeten gaan met iemand met een handicap. “School is een afspiegeling van de samenleving en het is een slechte zaak als je een deel van de samenleving wegstopt.Kinderen horen bij elkaar te zijn, dan kunnen ze ook beter met elkaar omgaan als ze volwassen zijn.”

Hij mist zijn vriendjes

Kubo werd dus vanuit school doorverwezen naar speciaal onderwijs. Maar dat wilden Jana en Rene niet. In september 2015, Kubo zat toen in groep 7, werd hen verteld dat Kubo niet meer welkom was na de herfstvakantie. Jana en Rene stapten naar de geschillencommissie passend onderwijs.

Lees ook: Passend onderwijs werkt nog niet goed genoeg

Kubo mocht op school blijven, maar werd in een achterkamertje gezet. Dat was natuurlijk niet wat Jana en Rene bedoelden. Kubo kon met spoed op een privéschool terecht. Inmiddels krijgt hij thuis onderwijs, omdat het niet is gelukt om Kubo terug op een reguliere school te krijgen. Hij ziet nu niet meer dagelijks zijn vrienden, wat hij erg vervelend vindt.

Wetgeving

In 2016 ging in Nederland het VN-verdrag voor de Rechten van Personen met een Handicap in. Daarin wordt inclusief onderwijs, waarbij gehandicapten kinderen naar een reguliere school kunnen, als norm gesteld. Maar volgens de wet passend onderwijs mag een school een kind wel doorsturen naar speciaal onderwijs. Jana vindt dat dit vaak te snel gebeurd. Bij haar eigen Kubo werd niet eens meer gekeken naar andere opties in het reguliere onderwijs.

Lees ook: Ja, ik heb een etiketkind ja!

Daarom stapte ze gisteren naar het College voor de Rechten van de Mens. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor andere ouders die hun kind met een handicap graag naar het reguliere onderwijs willen sturen. Het hoeft niet verplicht te worden voor Jana, maar het moet wel een keuze blijven.

Het College doet binnen acht weken een uitspraak over deze kwestie.

Bron: Metro

Bron beeld: Pixabay

Reacties
 • Kim zei

  Hoi
  Ik vind zeker dat ieder kind recht heeft op regulier onderwijs.
  Mijn dochter heeft pdd-nos & nf1 al op de peuterspeelzaal werd mij geadviseerd haar naar een medisch kinderdagverblijf te doen.vanaf daar kon ze dan door stromen naar speciaal onderwijs.ze is nu 12 jaar en zit in groep 7 van regulier onderwijs ze doet dit jaar over maar verder gaat het aardig goed.ik ga op zoek naar een middelbare school waar zij welkom is en waar ze haar ook extra ondersteuning kunnen geven als ze dat nodig heeft .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 1 maand geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 1 maand geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 2 maanden geleden
 • 7 minuten lezen