Waar ben je naar opzoek?

Stop met voor anderen te denken

2 minuten lezen tilda Tilda Timmers
Stop met voor anderen te denken

Veel moeders die ik zie ik mijn praktijk, hebben de neiging om dingen voor anderen in te vullen. Zo hoor ik bijvoorbeeld deze zin heel vaak: ”Dan denk ik, ze zullen me wel een heel slechte moeder vinden.” Of: ”Ik denk dat mijn man mij een enorme bitch vind.” Gevolgd door een aaneenschakeling van negatieve gevoelens.

Als ik dan vraag, waarom ze denken dat anderen hun een slechte moeder vinden, vertellen ze me dat ze zich zo incapabel voelen als moeder. Dat ze het gevoel hebben, dat de hele wereld het moederschap van een leien dakje gaat, behalve bij hen. Natuurlijk is dit niet het geval, mar zo voelt het vaak wel als je naar andere moeder kijkt. Vooral als je alle gelukzalige postst van andere mama’s op social media ziet.

Lees ook: Moeder zijn: social media vs. real life

Dit zijn heel begrijpelijke gedachten. Alleen, heeft voor een ander invullen weinig zin. Omdat je simpelweg niet weet, wat zich in het hoofd van een ander afspeelt. Net zoals dat de buitenwereld, dat ook niet aan jouw hoofd kan aflezen. Je kan niet weten wat een ander denkt. Punt. Daarom benadruk ik ook altijd met klem aan nieuwbakken moeders: stop met invullen voor een ander. Als je echt bang bent, dat mensen je een aansteller vinden, vraag het dan op de man af. Ik durf te wedden, dat het antwoord je zal verassen.

Het is een enorme energievreter, het denken voor anderen. Elke zin die in je hoofd begint met: ”Ze zal me wel een ….vinden”, mag je meteen laten gaan. Het is zo zonde van je nachtrust, zo zonde van je energie, die je toch al zo hard nodig hebt als je moeder bent. Of je nu moeder bent van een of meerdere kindjes, het moederschap is soms gewoon zwaar. Als je dan ook nog eens steeds aan het piekeren bent over wat anderen over je denken, is het einde zoek.

Bedenk een manier die voor jou werkt, om deze negatieve gedachten te laten gaan. Ik werk zelf veel met mindfulness en ik zie geweldige resultaten bij mijn cliënten! Bedenk een metafoor die tot je verbeelding speelt en stop de negatieve gedachte en de daarop volgende emoties hierin en laat het vervolgens wegdrijven. Je kan kiezen voor een ballon, een wolk of een boot. Gooi alle negatieve gedachten erin en laat hem, hoppakee, zo gaan. Keer op keer, net zo lang, tot je niet eens meer merkt dat je dit doet. Ja, dit vereist veel oefening aan het begin. Wat dat betreft is mindfulness net als fietsen. Maar na een tijdje zal je merken, dat je niet eens meer bewust bent dat je dit aan het doen bent.

Lees ook: Mindfulness is als fietsen

Merk je dat je in het dagelijks leven vast loopt en er klaar mee bent, om je steeds zo onzeker te voelen? Kijk dan eens op mijn website: www.froufroubegeleiding.nl. Maak vrijblijvend een kennismakingsafspraak en dan gaan we samen kijken, hoe we jou weer terug op het positieve pad kunnen krijgen!

 

Tilda Timmers

Tilda Timmer is therapeut en ervaringsdeskundige voor moeders en vaders zonder roze wolk. Ze heeft twee boeken geschreven: ‘Toen kreeg ik weer lucht’ & ‘This Is Post Partum’.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 2 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 2 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 2 maanden geleden
  • 7 minuten lezen