Waar ben je naar opzoek?

Wat doe je als je kind bang is voor onweer?

2 minuten lezen Jeanine van Brummen
Wat doe je als je kind bang is voor onweer?

Het is weer een paar dagen warm in Nederland (of beter gezegd, bloedheet!) en dat sluiten we traditioneel af met een goede onweersbui. Al lijkt het vandaag te gaan meevallen, als je kind bang is voor onweer houd jij het weer ook extra in de gaten. Want wat doe je, als ze straks bibberend van angst bij je komen?

Angst voor onweer of ander extreem weer zoals hagel of storm komt veel voor bij kleine kinderen. Doordat ze nog niet goed het onderscheid kunnen maken tussen realiteit en fantasie, kunnen ze onweer niet goed plaatsen. Daarmee komen we meteen bij de eerste tip.

Lees ook: Hoe praat je met je kinderen over een terroristische aanslag?

Neem de angst serieus

Het helpt bij kinderen niet om ze rationeel te gaan uitleggen dat er niks kan gebeuren en dat ze niet bang hoeven te zijn. Daarmee geef je namelijk aan dat hun angst er niet is of niet mag zijn, waardoor het kind kan gaan wantrouwen. Je leert je kind daarmee ook dat het niet kan vertrouwen op zijn of haar intuïtie, terwijl dat juist belangrijk is bij gevaar.

Wuif de angst dus niet weg, maar sla ook niet door naar de andere kant. Je hoeft je kind niet banger te maken dan het al is. Ben je zelf ook bang voor onweer? Probeer dan rustig te blijven. Je kinderen voelen namelijk aan wanneer jij bang bent.

Hoe doe je dat dan?

Maar hoe neem je je kind dan serieus als het bang is? Gewoon, door het te trosten. Geef het een extra dikke knuffel, daar wordt eigenlijk elk kind rustiger van. Helpt een knuffel niet of is je kind erg overstuur? Neem je kind dan lekker bij je op schoot. Zing bijvoorbeeld zacht een liedje, als je kind van muziek houdt, of wieg zachtjes heen en weer.

Lees ook: Waarom je kinderen nooit uit het oog kan verliezen bij water

Is je kind een beetje rustiger geworden? Ga dan voorzichtig samen eens kijken naar de wind bijvoorbeeld. Als het niet al te hard stormt en het is droog, kan je samen misschien een stukje buiten lopen. Zo ervaart je kind dat er niets gebeurd. Hierdoor zal de angst geleidelijk afnemen.

Midden in de nacht

Onweer is natuurlijk het engst als je alleen in je bed ligt ‘s nachts en het is donker. Een stukje buiten lopen gaat dan niet en een dikke knuffel is dan misschien ook niet genoeg. Het beste is dan toch om je kind bij jullie in bed te nemen. Je bent er misschien op tegen, maar als je kind jullie aanwezigheid kan voelen en jullie geur ruikt, wordt het rustiger. Je kan aangeven dat dit maar voor een nacht is, en dat hij morgen weer in zijn eigen bed moet slapen.

Bron: mamaplaats, Ouders van nu                     –  Bron beeld: Pixabay

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen