Waar ben je naar opzoek?

Sorry en bedankt lieve lezers!

4 minuten lezen Ik ben Helga
Sorry en bedankt lieve lezers!

Gisteren kwam mijn blog op Facebook over het feit dat ik mijn 4-jarige dochter dagelijks s’nachts even alleen thuis laat om de hond uit te laten. En de reacties waren overweldigend. Meer dan 600 mensen hebben hierop gereageerd, bedankt daarvoor. Van een goed gelezen blog word ik altijd blij.

Waar ik minder blij van werd zijn de soort reacties die er online gezet werden. Een heleboel boze moeders die, gewapend met toetsenbord, hun best deden om mij EN de mensen die het met mij eens waren, de grond in te boren. De handschoenen gingen uit en de bokshandschoenen werden uit de kast gehaald. Er werd soms een flinke hoek uitgedeeld. Of zoals in een van de reactie stond: ‘Wow, dat is een ouderwetse veeg uit de pan”.

Ik heb zelfs privéberichten ontvangen van moeders die mij dapper vonden omdat ze iets dergelijks zelf niet durfde toe te geven. Bang voor de mening van anderen. Wanneer zijn wij moeders zo lelijk gaan doen dat anderen niet eens meer eerlijk durven te zijn?

En dan lees je waarom…

Mijn wandeling van ongeveer tien minuten terwijl mijn dochter slaapt, veranderde plots in volledige kroegentochten waarbij ik de bloempjes flink buiten aan het zetten was. Mijn dierbaarste vriend en trouwe metgezel (de hond) werd nog net niet op Marktplaats aangeboden. Onze 50 kilo zware, harige goedzak moest een luier om, het ophouden of gewoon maar voor de deur poepen.

Lees ook: Sorry dat ik die moeder ben

Binnen 24 uur ben ik uitgemaakt voor onder andere: onverantwoordelijk, een waus (wat dat ook mag zijn?), mafkees, kortzichtig, gestoord, een slechte moeder en een vreselijk ontaarde moeder. Er zijn zelfs opmerkingen voorbij gekomen die ik met mijn Rotterdamse nuchterheid niet graag zou herhalen. En niet alleen ik. Menig andere moeder met mij werd ongenadig neergehaald. De mama-oorlog was begonnen.

Its my way or the highway!

Wanneer zijn wij zo intolerant geworden? Sinds wanneer is het My way or the highway? We zijn allemaal het “product” van onze eigen opvoeding en ervaringen, dus is het volkomen normaal dat we anders tegen dingen aankijken. Anders zou iedereen een soort eenheidsworst worden en dat lijkt mij pas echt saai. Wanneer is het omslagpunt gekomen dat we niet meer discussiëren maar gewoon gaan roepen? Wanneer is beschuldigen de norm geworden in plaats van vragen?

Lees ook: Sorry aan alle vrouwen!

Het is altijd makkelijk oordelen als je niet in iemands schoenen heb gestaan, laat staan gelopen. Vroeger gebeurde dat niet, omdat je elkaar in de ogen aan kon kijken. Je kon zien wat jouw (lelijke) opmerking teweegbracht. Is het wereldwijde web een vrijbrief om de ander neer te halen? Kun je met slechts twintig woorden in een reactie een heel plaatje zien? Waarom is het leuk om mensen te beledigen alleen maar om het feit dat ze anders denken?

Alle fatsoensnormen gaan overboord

Overal heb je tegenwoordig een pro- en een tegengroep van. Sommigen zijn daarbij zo fanatiek dat zelfs de maffia daar nog een puntje aan zou kunnen zuigen. Het jammere is alleen dat iedereen haar mening graag over wil brengen naar de mama’s in het andere kamp. Hierbij verdwijnen regelmatig (dus niet altijd) alle vormen van goede manieren. Er zijn zelfs mama’s, waarbij je zou denken dat ze helemaal geen opvoeding hebben genoten. Als ware neanderthalers verdedigen zij hun standpunt, soms tot bloedens aan toe. Daarin was mijn blog geen uitzondering.

Sorry en bedankt lieve mama’s!

De nare opmerkingen doen mij persoonlijk niet zoveel. Wat ik wel vervelend vind is dat andere mensen net zo goed aangevallen werden. Sorry daarvoor. Het is niet mijn bedoeling geweest om jullie een rot gevoel te bezorgen. Mijn opzet was om mijn verhaal te vertellen en daarmee een discussie op gang te krijgen, maar NIET om elkaar neer te halen.

Gelukkig waren er ook zat ‘normale’ berichtjes van mensen die het wel of juist absoluut niet met mij eens waren. Het kan dus wel! Ik heb berichtjes gelezen van mensen die lijnrecht tegenover elkaar stonden maar door met elkaar te “praten” eindigde met complimentjes naar elkaar. Kunnen we niet afspreken dat we het voortaan zo proberen te doen? Je hoeft het niet met elkaar eens te zijn, je hoeft elkaar zelfs niet aardig te vinden, maar een beetje respect kan toch geen kwaad?

Lees ook: 5x Digitale moeders aan wie je je groen en geel ergert

We hebben allemaal een kind en onze eigen kinderen komen op de eerste plaats, Er is niemand die meer van jouw kind houdt dan jijzelf! Jij en alleen jij kent jouw kind het beste en weet wat wel en wat niet kan. Wat goed is voor JOUW kind en wat niet. Laten we de volgende keer, voor we een ander neer willen halen, even bedenken op welke manier we graag zouden willen dat onze kinderen tegen ons en tegen anderen praten. Dan weten we namelijk ook gelijk weer hoe we wel respectvol met anderen om kunnen gaan. Want respect bijbrengen aan onze kinderen, dat doen we allemaal!

Bron hoofdafbeelding: Pixabay

Reacties
 • Tammiemammie zei

  Heel goed geschreven ! Ik vind leven en laten leven zolang je er een ander geen last mee veroorzaakt. Helaas zeggen de extreme reacties ook iets over de opvoeding die zij hun kinderen meegeven en helaas dus ook over de generatie die zij/wij nu creëren…. geen leuk vooruitzicht.

 • Rachelle zei

  Wat een ophef heh, ik heb ook twee hondjes en laat ze ook in de avond nog even plassen als m’n kleine man op bed ligt…. ik denk als iedereen eerlijk zou zijn dat je schrikt van de hoeveelheid mensen die hun kind even alleen laten. Tegenwoordig met de babyfoon op je telefoon kan het prima hoor!!

 • Lucanne zei

  Ik persoonlijk zoh het niet kunnen ook al slaapt mijn kindje maar dat ben ik! Heb je geen andere keus of is het juist de keuze die jij maakt is dat geheel aan jou! Geen van onze meningen is fout. Ik vind al die bitchie reacties altijd zo erg waarom zo haten op elkaar er is zoveel ellende. Deze en nog 1000 andere opvoed/keuze punten zullen altijd een beerput blijven die je open trek maar mensen kom op respecteer een ander!!!!

 • Kaat zei

  Kennelijk is het voor veel mensen heel moeilijk om een mening te geven zonder een ander af te branden. Respect is het sleutelwoord. Sommige dingen kan je wat mij betreft beter denken dan uitspreken als je dat niet kan zonder een heftige persoonlijke aanval.

 • Mea culpa, ik heb ook vaak genoeg mijn kind heel eventjes alleen gelaten als het sliep. Wel altijd met een briefje in mijn zak voor als er iets zou gebeuren met mijn naam en telefoonnummer erop en de tekst: Baby slaapt thuis! Gelukkig was het nooit nodig.

 • Marion zei

  Eens! Niets aan toe te voegen. 🙂

 • Chantal zei

  Haha, nou, als ik iedere keer als ik de hond uit moet laten mijn kleine mee moet nemen worden we alledrie gillend gek. Als de kleine dame veilig in haar bedje ligt ga ik ook gewoon een blokje om met de hond, overbescherming is wel de tendens tegenwoordig. Ik vertrouw op mezelf dat ik het huis veilig (lees; gas uit, geen apparaten aan etc) achterlaat, heb altijd mijn telefoon bij me en ben lopend, dus de kans op ongelukken waardoor ik niet meer kan communiceren met de buitenwereld is vrij klein en de kleine ligt in haar bedje, beschermd in haar eigen kamertje en slaapt (of gaat slapen). Dat wandelingetje met de hond is even lekker eruit voor mama en hond en als de kleine wel wakker is en het is geen slaapjestijd gaat ze uiteraard gewoon mee!

  I said it too!

 • John zei

  Je bent verre van een ontaarde moeder vele kunnen een voorbeeld aan je nemen,maar degene die zo dom of dwaas reageren zijn mensen die niet verder kijken dan hun neus lang is en in hun eigen beperkte leventje leven.En waarschijnlijk jaloers zijn op jou omdat jij dingen doet die zij niet durven of mogen van hun partner of omgeving en bang zijn dat ze commentaar krijgen ,Helga ga zo door je met wat je doet dan komt alles goed.

 • irene f kariem zei

  Het is wel goed om eens lekker buiten te gaan om even je eigen dingetjes te gaan doen zonder je kind/eren als zij slapen..maar ik zelf zou dat nooit doen dat kan ik ook binnenshuis doen effe een filmpje kijken ofzo en dat heb ik altijd ook gedaan ik zou ze nooit alleen thuis laten..

 • Jeanine zei

  Belachelijk die reacties! Ik laat mijn baby ook wel eens alleen als ze ligt te slapen als ik de hond uitlaat of jongens naar school breng samen met menig moeders hier in de straat met baby. Zo, I said it. Moet kunnen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

 • 2 maanden geleden
 • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

 • 2 maanden geleden
 • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

 • 2 maanden geleden
 • 4 minuten lezen