Waar ben je naar opzoek?

Siamees voetbal: ontdek alle regels van dit leuke buitenspel

3 minuten lezen Wijkie.nl Wijkie.nl
Siamees voetbal: ontdek alle regels van dit leuke buitenspel

Speelt jouw kind graag voetbal spelletjes? Dan is Siamees voetbal een origineel en erg leuk alternatief. Bij een standaard voetbal potje ben je gewend dat iedere speler een unieke positie heeft op het veld. Dat gaat bij dit spelletje net even wat anders in zijn werk. Uitdagender, erg grappig en een perfecte manier om kinderen meer te leren samenwerken. En dat laatste is bij dit buitenspel écht nodig!  

Hoe werkt dit spelletje?

Siamees voetbal heeft erg veel overeenkomsten met een standaard potje voetbal. Het doel is namelijk om zoveel mogelijk punten te scoren, waarbij er twee goals tegenover elkaar staan. Het verschil met een normaal potje voetbal? Bij Siamees voetbal moeten de spelers zich in duo’s voortbewegen. Je kan dus niet zomaar rondrennen, maar bent opeens afhankelijk van jouw partner.

Het aantal spelers

Normaal gesproken nemen twee teams van ieder elf spelers het tegen elkaar op. Siamees voetbal kan het beste gespeeld worden vanaf acht kinderen (vier duo’s). Het spel is het handigst met een even aantal spelers. Zij moeten zich namelijk opdelen in een gelijk aantal duo’s.  

Ben je met een oneven aantal spelers? Dan wordt er een speler tot scheidsrechter verkozen die de punten bijhoudt. Iedere speler actief mee laten doen? Dan kan je bij ieder doelpunt de scheidsrechter laten afwisselen met de speler die heeft gescoord. 

Prinsessen kinderfeestje: de gids voor het perfecte feestje

Kinderen dompelen zich maar al te graag onder in de magische sprookjeswereld. Uiteraard hoort daar een verkleedpartijtje bij met prinsessenjurken en prinsen outfits. Er komt gegarandeerd een leeftijd dat jouw kind precies weet wat het thema moet worden van zijn…

  • Wijkie.nl

Voorbereiding van het spel

Alle spelers worden opgedeeld in een even aantal duo’s. Vervolgens worden deze duo’s weer opgedeeld in twee verschillende teams. Maak de teams duidelijk zichtbaar met behulp van gekleurde lintjes. Als de duo’s en de twee teams zijn vastgesteld, neemt ieder team plaats aan zijn kant van het speelveld. 

De duo’s zullen zich vastgeketend aan elkaar moeten voortbewegen. Doe dit door elkaars handen vast te houden. Een tikkeltje moeilijker maken? Maak dan de voeten van de deelnemers aan elkaar vast, bijvoorbeeld met behulp van een fitness elastiek. 

Lees verder onder de afbeelding!

Siamees voetbal hoe werkt het?

Regels van Siamees voetbal

Als je vastzit aan een andere voetbalspeler, wordt een potje voetbal opeens veel moeilijker. Het is daarom aan te raden om te spelen zonder een keeper duo. Scoren door een muur van twee spelers wordt namelijk wel erg lastig. Uiteraard kan je ervoor kiezen om keepers toe te voegen als je het spelletje uitdagender wilt maken. 

Aan het begin van het spel staan alle duo’s bij hun eigen goal. De scheidsrechter gooit de bal in het midden van het speelveld omhoog en het potje voetbal kan beginnen. De duo’s lopen naar de bal en proberen als eerste te scoren. Speel niet te ruw, want met een speler die aan je vastzit zit een botsing in een klein hoekje. Is er gescoord? Dan gaan beide teams weer terug naar hun eigen goal. De bal wordt nu opnieuw door de scheidsrechter omhoog gegooid. Tijd voor ronde twee! 

Winnaar van het spel

Het spel Siamees voetbal kan op verschillende manieren eindigen. Spreek van te voren duidelijk af wat de regels zijn. Speel bijvoorbeeld een bepaalde tijd. Het team dat de meeste goals heeft gemaakt binnen deze tijd, mag zich benoemen tot winnaar. De scheidsrechter houdt deze tijd bij. 

Een andere optie is het scoren van een bepaald aantal doelpunten. Het spel stopt dan direct zodra een team bijvoorbeeld drie doelpunten heeft gescoord. 

Alternatieven van Siamees voetbal

Met een speler die aan je vastzit is niet alleen een ‘normaal’ potje voetbal leuk. Er zijn tal van opties om te spelen als jij bent vastgebonden aan een andere speler. Denk bijvoorbeeld aan hooghouden waarbij alle duo’s in een cirkel staan, flessenvoetbal in duo’s of lummelen. Eén ding is zeker: deze spelletjes zijn zeker geschikt om het samenwerkend vermogen te vergroten! 

Lees verder onder de afbeelding!

Siamees voetbal buiten spelen

Bewaar deze blog op Pinterest ⤵️

Siamees voetbal een leuk buitenspel
Wijkie.nl

Samen buitenspelen? Kom we gaan!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 10 maanden geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 11 maanden geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 11 maanden geleden
  • 4 minuten lezen