Waar ben je naar opzoek?

Schoolkeuze na groep 8: welke school kiezen we?

2 minuten lezen saskia_de_jong Saskia de Jong
Schoolkeuze na groep 8: welke school kiezen we?

De laatste twee kinderen zitten in groep 8 en dan is het klaar met de basisschool. We moeten ons bezighouden met de schoolkeuze na groep 8. Op naar het voortgezet onderwijs! Nou heb ik ook een zoon van bijna 15 en hij zit in het derde leerjaar van het voortgezet onderwijs, dus ik heb er al een beetje van mogen ‘proeven’.

Doorgestroomd

Mijn oudste zoon zit op speciaal onderwijs; een school voor jongeren die extra onderwijsondersteuning en specifieke begeleiding nodig hebben. Voor jongeren met een vorm van autisme bijvoorbeeld, die het nog niet redden op een reguliere school. Hij zit daar al vanaf groep 6 van de basisschool en is doorgestroomd naar KBL. Dus  die overgang ging heel geleidelijk, ik had één open dag en klaar was ik.

Schoolkeuze na groep 8: ik voel mij opgejaagd!

Nu is het een heel ander verhaal. Het begint eigenlijk al in eind groep 7 met het voorlopig advies. Nou maakt het mij niet uit wat voor advies mijn kinderen krijgen, maar toch bezorgt het mij alsnog een gejaagd gevoel. Mijn dochter Veerle is er heel erg mee bezig en is bang dat ze een ‘laag’ advies krijgt, ze maakt zich zorgen. 

Laag vind ik een jeukwoord en het wordt nog steeds best vaak gebruikt. Ik vind dat erg jammer en het maakt onzekerheid alleen maar groter bij de kinderen. Mijn oudste is een praktijk kind en bloeit helemaal op, hij voelt zich prettig (voor zover dat kan als je ontzettend aan het puberen bent).

Lees ook: Wat als je kind heel erg lang wordt?

Regulier onderwijs op speciaal onderwijs?

Ik vind dat veel belangrijker dan dat je gaat streven naar iets wat jij misschien als ouder wil of wat de maatschappij van jouw kind verwacht. 

Maar goed, mijn dochter zit wat niveau betreft in de theoretische hoek TL en misschien HAVO. Nog even afwachten. Ze weet al naar welke school ze wil, dus eigenlijk ben ik voor haar al klaar. Dat scheelt enorm want bij haar tweelingbroer ligt het net even anders.

Hij heeft ook een vorm van autisme, niets ergs, leuk kind, maar wat onderwijs betreft is het even een uitdaging. Hij verwerkt alles net even anders of het duurt wat langer voordat het blijft hangen. Voor mij is het ook regelmatig nog een raadsel, anders wist ik wel welke school het meest geschikt is voor hem.

Gelukkig krijgen we veel hulp van school zoals de intern begeleidster en dit schooljaar zijn juf. Maar de vraag blijft; wat is het beste voor hem? Speciaal onderwijs? Kleinere klassen, kleinere setting en gespecialiseerde docenten. Maar is dat mogelijk gezien de wachtlijsten en bezuinigingen?

Ook speelt de kwaliteit van het onderwijs op een school natuurlijk een grote rol. Wordt het toch regulier onderwijs? Extra begeleiding, maar in een ‘gewone’ setting. De reistijd is wel langer, is dat dan wel een succes?

Tussenschool

Of een tussenschool? Waarbij je in twee jaar wordt klaargestoomd om in het derde jaar in te stromen in het regulier onderwijs. Dan moet je weer nieuwe contacten leggen en wennen, dat is juist ook een probleem.

En wat wil hij? Hele belangrijke vraag want ook daar moet je rekening mee houden als ouder. Open dagen bezoeken is voor ons heel leerzaam, maar voor hem niet fijn. Te veel prikkels in een keer om te verwerken en te weinig tijd om te wennen in een klas en dan doel ik op de introductie lesjes.

We hebben tot maart dus ik ben heel benieuwd wat onze en zijn beslissing gaat worden, samen met het definitieve schooladvies. 

Hoe doen andere ouders dit?

Saskia de Jong

Ik ben Saskia, 44 (bijna 45), vrouw van Chris (51) en moeder van drie kinderen. Dinand van 15 en Veerle & Maikel van 11. Met zijn allen wonen we met Pixie onze poes in Almere. Twee van de drie hebben een lichte vorm van Autisme. Het maakt je creatief als ouder en het houdt je scherp. Ik schrijf hier regelmatig over ter inspiratie voor andere ouders.

Reacties
  • Wat ons betreft een zeer lastige keuze die veel impact kan hebben op je leven als jong volwassenen.

    Leuk artikel, kan voor ouders zeer goed van pas komen!

    Vg,
    Felix

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen