Waar ben je naar opzoek?

Schoolfoto – Wat een keuzestress….

4 minuten lezen Ik ben Helga
Schoolfoto – Wat een keuzestress….

Ik herinner me de schoolfoto’s van vroeger nog wel. Je trok je mooiste kleding aan, je haar werd extra netjes gedaan en daar ging je dan. Je nam plaats op een simpel krukje, voor een bedrukte achtergrond, lachen en klaar. Als je geluk had stond je er niet met je ogen dicht op.

De schoolfoto’s die ik van vroeger heb waren van wisselend succes. Er zit er zelfs een bij die echt te vreselijk voor woorden is. Met een mega drukke confetti-achtige achtergrond, dito drukke trui, ontploft haar en 1 oog dicht, was dat niet mijn hoogtepunt zal ik maar zeggen. Maar wat doe je als moeder? Je bestelt ze toch want ja, het zijn toch de schoolfoto’s. De keus was simpel, pasfoto’s, een iets groter maatje en de klassenfoto en klaar.

Lees ook: 10.000 euro omdat je dochter niet op de klassenfoto staat

Nu gaat het er iets anders aan toe!

Hoe anders is dat nu? Ik heb voor het eerst de foto stress mogen ervaren. Wat trek ik mijn dochter aan? Hoe doe ik haar haar? Mijn dochter heeft namelijk redelijk “peenhaar” wat alle kanten op kan springen. Als ik het los laat, lijkt het binnen een uur alsof er een vogelnestje in gebouwd is. Maar de andere kant heeft ze witter dan wit haar dus als ik alles vast doe, lijkt het weer net of ze geen haar heeft. Na veel wikken en wegen werden het twee halve invlechten en de onderkant gewoon los. Nu hopen dat ze niet de hele ochtend hoefde te wachten want dan zou ze rood aangelopen, onder de vlekken en alsnog met ontploft haar op de foto staan. Mijn eigen confetti foto in gedachte hield ik mijn hart vast.

Toen waren ze eindelijk klaar.

Gisteren was het dan eindelijk zover. De foto’s waren klaar. Ik kon, hoe makkelijk is dat, gewoon digitaal inloggen en ze bekijken. Ik was uiterst verbaasd over het resultaat. Geen simpele foto op een krukje met een of andere vreselijke achtergrond, maar een volledige mini-shoot. In verschillende poses en dan ook nog in kleur en in zwart-wit. Wat leuk! Ik had wel direct spijt van de haar-keuze van die ochtend, want hoe leuk de foto’s ook waren, het was niet zoals mijn dochter “normaal” is. Toch vond ik de meeste foto’s meer dan leuk.

Lees ook: Deze papa filmde dochter na elke eerste schooldag

Die prijs, OMG!

En toen kwam de schok. Opeens begreep ik waarom het tegenwoordig zo gedaan werd. Want elke ouder wil die schoolfoto hebben en elke ouder wil ze het liefst allemaal hebben. Dat is ouder-eigen. Je kunt niet kiezen want op die lacht ze zo leuk en op die staat ze zo grappig. Dus ik ging aan de slag. Die staande vond ik het leukste, maar ik kon dus weer niet kiezen tussen zwart-wit of kleur. Daar wilde ik in ieder geval de pasfoto’s van en als ik van die dan de wat grotere foto deed… Oh wacht dan moet ik er gelijk vijf nemen, nou een voor opa en oma, een voor hier, nee, dat is niet handig. Dan maar twee keer een iets groter formaat. Oh wacht, die is dan duurder als die vijf iets kleinere. De klassenfoto moet er natuurlijk bij. Oh, maar die kan ik beter als pakket nemen want dan is die goedkoper en dan doen we van de rest een of twee losse afdrukken.

Dus hebben we weer keuzestress

Zo, keuze was gemaakt en nu naar de kassa! Holly Moly! Mijn wel overwogen keuze kwam me gewoon op ruim EUR 60,- te staan. Iets wat te veel van het goede voor schoolfoto’s. Wat als ik nu het hele digitale pakket afneem? Oh wacht, dat kan niet bij de klassenfoto, die moet ik dan apart nog bestellen. Dan nog alles af laten drukken. Dan ben ik NOG duurder uit!

Oké, nu begrijp ik waarom ze een kleine mini shoot doen. Ze rekenen gewoon op het feit dat ouders alles willen hebben en daarmee lopen ze toch behoorlijk binnen. Met 30 kinderen in de klas en elk kind rond de EUR 50,- is dat toch al snel EUR 1.500,- PER KLAS! Ik heb zelf het geluk dat ik niet elk dubbeltje zes keer om moet draaien, maar kan me voorstellen dat, wanneer je dat wel hebt, dit even een iets minder leuk momentje is. En zelfs voor mij is die EUR 60,- toch echt te veel van het goede. Dus zit er niks anders op.

Lees ook: Zo belangrijk is een passende school!

Help!

Vanavond heb ik gereserveerd om nog eens goed te gaan wikken en wegen. Vanavond neem  ik alle foto’s nog eens goed onder de loep om te kijken welke ik nu echt de leukste vind. Ik heb voor mezelf een budget van EUR 30,- opgesteld en daar moet ik het mee doen. Een kijken of dat mij gaat lukken. Iemand nog goede tips? Voor ik straks alsnog eindig met alle foto’s in alle kleuren, want ja, ze lacht wel heel leuk op die en ja, deze is toch ook wel echt heel leuk… HELP!!!!!!!

Bron beeld: Flickr

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 3 weken geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 3 weken geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 1 maand geleden
  • 7 minuten lezen