Waar ben je naar opzoek?

De schijf van vijf (Let op: voor de nuchtere Nederlander!)

3 minuten lezen denise Denise Meijer
De schijf van vijf (Let op: voor de nuchtere Nederlander!)

We bestempelen onszelf als Nederlanders zijnde als een relatief ‘nuchter volk’. Maar toch lijken we de laatste tijd bijna overdreven bezig te zijn in het creëren van het allerbeste, levensverlengende en oergezonde eetpatroon. Voor onszelf maar misschien nog wel meer voor onze kinderen.

Havermoutprutjes

Dat we doorslaan heeft de superfood-hype tenslotte wel bewezen, aangezien plotseling iedereen er massaal voor koos om levenslang lege zaadlijsten te poepen samen met hun lieftallige kanariepiet.
En nog altijd is mijn social media-account een display voor foto’s van gifgroene van Fukushima-afkomstig-lijkende smoothies en licht verteerbare havermoutprutjes die normaal gesproken getrechterd worden in het gemiddelde bejaardentehuis, maar nu op het ontbijtbordje belanden van een kieskeurige peuter.

> Lees ook: Worst is gevaarlijk voor kinderen. En nu?

De schijf van vijf (lekker ongezond!)

Maar goed: omdat ik dus een voorstander ben van genieten; in de vorm van een ongezonde traktatie op een verjaardag, het koekje bij de thee, toetje na het avondeten en een pakje Wicky voor de dorst, presenteer ik voor alle ouders die een beetje relativering kunnen gebruiken (en net zoals ik schijtziek worden van al het ogenschijnlijk gezonde eten wat uiteindelijk zo goed als dodelijk blijkt te zijn, de voedselhypes, foto’s van eiwitshakes, havermoutprutjes en Tupperware gevuld met sperziebonen en rijst…) de nieuwe (en ietwat ongezonde) schijf van vijf!

Richtlijnen voor een niet altijd even gezond maar weer wel een onbezorgde levensstijl (omdat stress ook niet goed voor je is). Eet daarom zo nu en dan eens wat uit de onderstaande vijf vakken voor een niet zo lang maar wel heel erg gelukkig leven.

Want zeg nou eerlijk? Wie wordt er precies happy van peperduur vogelvoer en zure yoghurt met wat overrijpe blauwen bessen er in gesodemieterd?

Onze vraag is dan ook; worden we naast gezonder, ook echt veel gelukkiger van alle tegenstrijdige adviezen en door te knagen op alles wat op het moment ‘hip & happing’ lijkt te zijn?

Het is géén schijf van vijf voor elke dag, maar pluk er zo nu en dan eens wat uit om gewoon even te genieten. Omdat het kan en nog beter: omdat je er niet (per direct) dood van zal gaan. Beloofd!

Ongezonde schijf van vijf

Regels van de schijf van vijf:

– Eten mag soms ook gewoon lekker zijn
– Zorg daarom dat eten je vooral gelukkig maakt
– Geef ook je kind soms eens een koekje!
– Van leven ga je net zo goed een keer dood
– Dus blijf nuchter en geniet (maar alles met mate!)

De vakken:

1. De 3 P’s

Onmisbaar in een kinderrijk huishouden: Pizza, patat en pannenkoeken.
Eén van de drie P’s krijgt gegarandeerd het meest doorgewinterde, voedings-weigerende kind zover dat het bordje leeggegeten zal worden. Ook wel eens fijn om mee te maken.

2. Drank (in de breedste zin van het woord)

Voor elk beetje vochtinname valt sowieso te spreken want: water.
Daarentegen is alcohol (wijn!) onmisbaar in het gemiddelde huishouden met kinderen, koffie een levensbehoefte voor de vroege vogels en cola… tsja… Spa Blauw drinkt nou eenmaal niet zo lekker weg tijdens het kijken van een goede film of op een verjaardag. Tenzij je zwanger bent. Dan heb je pech

3. Snoep, ijs en andere lekkernijen

Tsja.. wat moet je er van maken. Het is gewoon lekker! Of zijn er vrouwen die nog durven te ontkennen dat een bak Ben & Jerry’s Cookie Dough in de buurt komt van hemels genot?

4. Rood vlees

Omdat we pertinent weigeren om de rest van ons leven te doen zonder Carpaccio, een lekker sappig kogelbiefstukje en filét american.

5. Fastfood

Omdat een lekkere snelle hap op zijn tijd wel zo praktisch is en zooooo lekker kan zijn!

En vergeet niet: geniet, maar doe dit met mate! En mocht je toch graag eens wat suikervrij baksels maken dan verwijs ik je naar deze blogs.

Credits afbeelding: Pascal Meulenbelt

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen