Waar ben je naar opzoek?

Roken tijdens de zwangerschap verbieden?

2 minuten lezen denise Denise Meijer
Roken tijdens de zwangerschap verbieden?

Roken, drank en drugs tijdens de zwangerschap zijn slecht voor de ongeboren baby. Ik denk dat er niemand is die dit niet weet en toch zijn er altijd die hun verslaving niet bijtijds de kop in kunnen drukken of (nog erger) kiezen voor gelegenheidsgebruik van één (of meer) van de drie bovenstaande verslavingen. Volgens de RSJ (Raad van Straftoepassing en Jeugdbescherming) is een verbod op het roken tijdens de zwangerschap DE oplossing om ongeboren kinderen veilig en gezond te houden. Als de zwangere vrouw zich hier niet aan kan houden hangen er geldboetes en sancties bij drugs of drankgebruik en zelfs uithuisplaatsing boven haar hoofd. 

>> Lees ook: Roken tijdens je zwangerschap.

Zwanger? Stop met roken!

Als een vrouw zwanger is, dan krijgt zij vrijwel altijd van haar verloskundige te horen dat stoppen de beste optie is. Er wordt geen druk uitgeoefend, geen hulp aangeboden en in sommige gevallen wordt zelfs gezegd dat roken beter zou zijn dan de stress van het stoppen. Er is dus feitelijk gezien geen druk, geen echt correcte voorlichting vanuit de arts en geen hulp om een vrouw van haar verslaving af te helpen.

>> Lees ook: Zwangere vrouwen moeten verplicht stoppen met roken!

Roken verbieden

Gaat het verbieden dan wel iets uithalen? Inclusief de boetes en sancties voor als je het niet kan laten.
Is het niet juist het criminaliseren van het probleem wat er voor zal zorgen dit het buiten het oog van de hulpverleners zal gaan afspelen waardoor de juiste hulp voor bepaalde kinderen uitblijft omdat ook eventueel drugs of drankgebruik verzwegen wordt.

Beter zou zijn dat de Raad van Straftoepassing en Jeugdbescherming in plaats daarvan zou pleiten voor passende (en verplichte) hulp. Met in de ergere gevallen zelfs verplichte opname om af te kicken?

En overgewicht dan?

Verbieden dus… Het lijkt in de regel zo simpel maar wie gaat dit na? En wie kijkt na wat je doet in de privacy van je eigen huis? 80 procent van de rokers heeft jarenlang hun ouders om de tuin kunnen leiden wat hun nieuwbakken ‘hobby’ betrof. Waarom zou hen dit nu niet weer lukken?
Idem voor de alcohol en drugs-gebruiksters en vergeet de vrouwen met ernstig overgewicht niet! Waarvan bewezen is dat dit dezelfde nadelige gevolgen voor het kind kan hebben als roken. Echter wordt dit nauwelijks besproken en lijkt ook het RSJ hier geen directe interesse voor te hebben.

Maar wordt er, uiteindelijk, verwacht dat je maandelijks een zwangerschapstest afneemt bij de huisarts en krijg je, in het geval van een zwangerschap, dan 24 uurs politiebegeleiding om te zorgen dat je de wet naleeft?
Misschien krijgen we naast de gebruikelijke blaastest ook een zwangerschapstest voor onze kiezen tijdens de alcoholcontrole?

Moeder en kind scheiden

Gaat deze Raad in dit geval niet teveel uit van de ‘goedheid’ van de mens? En verwacht deze dat de verloskundige vragenlijstjes naar waarheid worden ingevuld terwijl het risico bestaat op uithuisplaatsing?
Als het welzijn van de ongeboren kinderen voorop staat, zo als het RSJ beweert, dan lijkt passende hulp tijdens de zwangerschap een betere oplossing dan het opleggen van boetes en dreigen met uithuisplaatsing.
Want sinds wanneer is het scheiden van moeder en kind een gezonde keuze gebleken en op welke manier is geld (zoals de besproken boete) relevant als het gaat om de gezondheid van een ongeboren baby?

Moet er iets verboden, of verplicht worden? Misschien wel. Maar een wet die niet te handhaven is en daarnaast net zo goed nadelige gevolgen kan hebben voor de gezinssituatie van het kind, dat lijkt mij niet the way to go.

Roken tijdens zwangerschap verbieden

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook leuk

Wonen op Curacao

Naar Curacao met kinderen: pas hiervoor op!

  • 4 maanden geleden
  • 7 minuten lezen
DIY & Knutselen

Happy stones: steentjes schilderen en verstoppen

  • 4 maanden geleden
  • 3 minuten lezen
Wonen op Curacao

Half jaar Curacao: dit moet je weten!

  • 4 maanden geleden
  • 12 minuten lezen