Waar ben je naar opzoek?

Bij welk groepje schoolpleinmoeders hoor jij?

4 minuten lezen denise Denise Meijer
Bij welk groepje schoolpleinmoeders hoor jij?

Het schoolplein. Een plek waar kinderen de leukste momenten beleven tijdens hun basisschoolperiode. Een verzamelplaats voor hinkelaars, handjeklappers, knikkeraars, voetballertjes en… de schoolpleinmoeders!

Dé Schoolpleinmoeders

Ze komen voor in vele vormen en maten. Iets waar je je best een beetje over mag inlezen, want wist je bijvoorbeeld dat je de al-overtreffende moeder beter kan vertellen dat je op vakantie bent, als haar kind een verjaardagsfeestje geeft? Nou, mijn punt precies. Reden genoeg om eens met je neus in onderstaande leerstof te duiken en misschien zelfs vooraf te bepalen welk ‘groepje’ bij jou past?

(Iets te) betrokken klassenmama’s

De (iets te) betrokken-klassenmama’s zijn over het algemeen het meest duidelijk aanwezig. Na-kletsend op het plein over: “De moeder van … die recentelijk gescheiden is,” bijvoorbeeld. Deze mama’s waren vroeger ‘lieverdjes van de meester, of juf’ en over het algemeen goed op de hoogte van recente ‘nieuwtjes’ (over ALLES en IEDEREEN). Gewapend met een goede dosis aan pastel, fleece en stevige wandelschoenen gaan ze in looppas door het schoolgebouw.

Streef-moeders

Dan zijn er nog de streef-moeders. “Wat heeft jouw kind voor een cijfer gehaald voor de toets van gisteren?” zal ze vragen. Om vervolgens glunderend te vertellen dat haar kleine Einstein een 10 had voor Nederlands, topografie en rekenen. Wanneer blijkt dat jouw kind net iets meer uit lijkt te blinken in een ander vak, dan krijgt haar kind per direct een spoedcursus en bijles om dat verschil recht te trekken en anders GEEN toetjes meer na het avondeten!

De gezonde moeders

De organische-wortelchips moeders zullen in de eerste instantie niet voor problemen zorgen. TENZIJ je het waagt om zakjes snoep uit te delen op de verjaardag van jouw kind. Waarschijnlijk doe je er in dat geval goed aan om een passend onderduikadres te zoeken.

Individualistische moeders

De individualistische moeders staan meestal in een afgelegen hoekje van het plein. Tot grote frustratie van de betrokken klassenmama’s, die geen hoogte kunnen krijgen van een dergelijk persoon. Braaf wacht deze moeder tot de kinderen uit school komt om vervolgens met de noorderzon te vertrekken nog voordat iemand hen aan zal kunnen spreken.

Anti-autoriteit moeders

De ik-houd-niet-van-autoriteit-moeders. Vroeger lagen ze al in de knoop met hun eigen docenten, maar vandaag de dag gaat ze de strijd aan te gaan met de leraar van haar kids. Want “Pietje in de hoek zetten, omdat hij aan Klazina haar haren trok?” dat is vanzelfsprekend en overduidelijk absurd, toch?

Altijd-overtreffende-trap moeders

De altijd-overtreffende moeders zijn zoveel beter dan de rest van het ouderlijke gepeupel en dat op ZO-VEEL vlakken. Als traktatie laten zij een foodtruck op het plein installeren en de kinderfeestjes van hun hand doen niet onder voor de gemiddelde My Super Sweet Sixteen van MTV. Het kan altijd groter, beter en duurder. Met desnoods een boete voor wanneer jouw kind onverhoopt niet op komt dagen.

‘Kiss-and-ride’ moeders

De ‘kiss and ride’- moeders. Deze moeder is een afstammeling van de individualistische moeder, maar dan zelfs nog mysterieuzer. Braaf zet zij haar kind af voor het hek, om vervolgens als de gesmeerde bliksem te vertrekken richting werk, supermarkt of huis. Wie zal het weten?

Hoe-krijgt-ze-het-toch-voor-elkaar-moeder

De hoe-krijgt-ze-het-toch-voor-elkaar-moeder zit perfect in de verf, is gelakt en met een perfect afgetraind lichaam. Alle andere schoolpleinmoeder kijken met scheve gezichten naar deze moeder, want hoe krijgt zij het toch allemaal voor elkaar? Want alle andere schoolpleinmoeders zijn al blij dat ze twee schone sokken konden vinden en een paar afgetrapte Uggs van een nepmerk (omdat dat wel even zo makkelijk was nadat ze vanmorgen WEER door de wekker waren gegaan).

De koffie-moeders

De koffie moeders zijn altijd in voor een lekker ‘bakkie pleur’. Bij jou, bij haar of desnoods in het schoolgebouw als het moet. En dan het liefste tot de kinderen weer opgehaald moeten worden. Dolletjes, vooral als je de vrije uurtjes liever had gebruikt voor het wegstrijken van de kilo’s was.

Neutrale moeders

De neutrale moeders zijn een beetje een combinatie van alle bovenstaande punten. In ieder geval worden er geen extreme methode’s gehanteerd en geen vast kliekje aangehouden om mee te socializen. Deze moeder kunnen praktisch gezien met iedereen door één deur en zelfs een playdate is dikwijls geen probleem. Gezond eten is een pre, maar niet altijd een must en voor een kinderfeestje naar de bowlingbaan? Dat is toch prima?

De nieuwe moeders 

Elk jaar komen er weer nieuwe gezinnen op school. Het is niet makkelijk om een nieuwkomer te zijn, een beetje vriendelijkheid naar deze newbies kan dus geen kwaad.

Dé vader

Dit is dus geen moeder, maar een vader. We leven niet meer in het jaar 1950 maar in 2019 dus deze schoolplein vader zul je ook met regelmaat tegen gaan komen.

Lees ook: Do’s and dont’s van een schoolpleinvader

Boek Schoolpleinmoeders van Meester Mark

Wil jij je een beetje inlezen in de materie ‘Schoolpleinmoeders’? Dan is dit boek van Meester Mark een aanrader om te lezen!

Verlegen buitenbeentjes en vileine roddeltantes; ouders die sidderen voor hun eerste tienminutengesprek en oude rotten die al heel wat werkstukken in elkaar hebben geflanst.
In ‘Schoolpleinmoeders’ loopt Mark van der Werf (beter bekend als Meester Mark) een jaar lang met hen mee. Op het plein, in de koffiekamer en thuis aan de keukentafel vertellen tientallen ouders hoe zij heelhuids het schooljaar door komen.

Boek Schoolpleinmoeders

Je snapt; deze blog moet je met een knipoog lezen 😇 We wensen jou en je kinderen een heel fijn nieuw schooljaar!

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties
 • Anja zei

  Wat een leuk artikel!! Ik kan mezelf wel in de individualistische moeder vinden 😀 En aangezien ik op een dorp woon waar jet tussen hoort als je er niet bent geboren/getogen, maakt me dat niks uit!!!!!! 😀 😀

 • Sandra zei

  Leuk artikel zeg! Af en toe erger ik me ook dood aan al die moeders, vooral die typejes die overal met de neus vooraan staan en alles beter weten… Nee, dan blijf ik toch liever een Neutrale moeder..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 1 maand geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 1 maand geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 2 maanden geleden
 • 7 minuten lezen