Waar ben je naar opzoek?

Roken in het bijzijn van kinderen: het moet verboden worden!

2 minuten lezen Cindy Sanders
Roken in het bijzijn van kinderen: het moet verboden worden!

roken in het bijzijn van kinderen

Roken in het bijzijn van kinderen… ik heb het nooit begrepen. Met passief roken wordt het inademen van tabaksrook bedoeld door niet-rokers. Dit gebeurt vooral als er in de directe omgeving gerookt wordt. Voor kinderen onder de leeftijd van één jaar is dit zelfs meer dan de helft. Eén op de vijf ouders rookt tijdens het voeden van zuigelingen en tien procent rookt in de auto. 

Lees ook: Roken met kinderen in de auto moet verboden worden.

Wetswijziging in Engeland

Per 1 oktober aanstaande vindt in Engeland een wetswijziging plaats die roken in de auto in het bijzijn van kinderen verbiedt. Landelijke artsenfederatie KNMG is voorstander van een rookverbod in de auto in het bijzijn van kinderen: “Het is een zinvolle maatregel om kinderen tegen de schadelijke effecten van tabak te beschermen. Roken is immers de belangrijkste oorzaak van ziekte en sterfte in Nederland”. 

Wanneer je bovenstaande leest dan vraag je je toch af waarom die ouders hun sigaret belangrijker vinden dan hun ‘pasgeboren’ kind! Waarom zou je zo’n puur, onschuldig en hulpeloos baby’tje bewust bloot stellen aan zo’n vieze sigaret die schadelijke stoffen bevat. Schadelijke stoffen zoals nicotine en koolstofmonoxide die schade kunnen veroorzaken aan de organen van je kind. Het kan toch niet anders dan dat deze ouders verslaafd zijn?!

Lees ook: Roken tijdens je zwangerschap.

Waarom raak je aan roken zo snel verslaafd?

Je raakt snel aan roken verslaafd omdat je lichaam vrijwel onmiddellijk aan tabak went. Is je lichaam gewend aan nicotine en zakt het nicotine peil in het bloed, dan word je onrustig of gespannen waardoor je onmiddellijk weer gaat roken.

In 2009 zijn door een groep van experts drugs gerangschikt naar het risico op verslaving. Tabak werd na heroïne en crack als de meest verslavende stof gezien.

Waarom wordt tabak overal vrij verkocht?

Ten eerste omdat er heel veel geld mee wordt verdiend. Er gaat een sterkte industrie achter schuil maar met de zorgkosten die ermee gemoeid gaan is het toch ongelooflijk dat zo’n industrie nog steeds overeind blijft!

Ten tweede heeft Nederland niet de cultuur om dingen te gaan verbieden. Alhoewel dat in dit geval toch goed zou zijn…

Gezond opgroeien

Landelijk is een programma ontwikkeld in verband met het voorkomen van meeroken door kinderen. Dit programma is bereikbaar via website www.rookvrijopgroeien.nl. Naast de genoemde website is er ook een website over opvoeding en roken. Kijk daarvoor op www.hoepakjijdataan.nl of ga rechtstreeks naar www.uwkinderenroken.nl.

Bronnen: Jellinek, gezondheidenco.nl en knmg.nl 

Reacties
 • Roken in het bijzijn van je kind is gewoon misdadig! Maar het roken is zo ingeburgerd in Nederland, dat ik mij als niet-roker die absoluut niet begrijpt waarom mensen roken, haast abnormaal voel. Gelukkig heb ik nooit naar een sigaret gegrepen, want kijk maar wat een struggle het is om ervan af te komen. Ik ben blij dat IK een goed voorbeeld kan geven aan mijn kinderen.

  • piet zei

   nu herken ik jou toevallig maar een alcohol probleem hebben is net zo slecht als roken… misschien wel slechter… ik ben blij dat je er nu vanaf bent maar toen je kinderen klein waren was het wel anders toch. laat iedereen eerst naar zichzelf wijzen en dan pas naar een ander

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 3 maanden geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 3 maanden geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 3 maanden geleden
 • 7 minuten lezen