Waar ben je naar opzoek?

Postnatale depressie herkennen en hulp zoeken

3 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
Postnatale depressie herkennen en hulp zoeken

Als je net bevallen bent dan staat je wereld een beetje op zijn kop. Het is dan ook heel normaal dat je jezelf enkele dagen neerslachtig en somber voelt. Dit komt mede doordat zwangerschapshormonen in een rap tempo je lichaam verlaten, de hectiek rondom een nieuwe baby en natuurlijk ook het welbekende slaapgebruik. Als deze klachten langer aanhouden en verergeren dan spreekt men van een postnatale depressie. Een postnatale depressie herkennen en dan hulp zoeken, wat moet je doen?

Ongeveer de helft van de vrouwen heeft in de eerste week van de bevalling van de ‘third day blues’, ook wel kraamtranen genoemd. Ze worden somber, angstig, vermoeid en twijfelen aan alles wat ze doen. Het verschil tussen kraamtranen en een postnatale depressie zit hem echter in de duur van de klachten. Kraamtranen zijn meestal na een paar dagen (of in enkele gevallen weken) weer over en worden ook niet erger. Een postnatale depressie herken je dan ook door de duur en verergering van de sombere, neerslachtige gevoelens.

Wat is een depressie?

Een op de tien pas bevallen vrouwen heeft last van depressieve gevoelens. Dit maakt het dan ook een van de meest voorkomende complicaties na de zwangerschap en bevalling. Toch wordt een postpartum depressie niet altijd even serieus genomen. De depressie wordt afgedaan als een direct gevolg van slaaptekort, hormonen en de impact die een nieuwe baby op de moeder haar leven heeft. Om deze reden wordt een postnatale depressie vaak te laat herkend. Dit is schrijnend, omdat het een ingrijpende en verwarrende aandoening is. Zeker als je net moeder bent geworden. Het is een aandoening die je letterlijk berooft van het plezier van de babytijd van je kind. Soms zelfs met vergaande gevolgen. Hoe herken je een postnatale depressie? Het is belangrijk dat je dit als moeder en of partner weet.

Een postnatale depressie herkennen

Hoewel de klachten rondom de babyblues veel weg hebben van een postnatale depressie, is het toch iets heel anders. Zo zijn de klachten rond de depressie veelal heftiger en heviger van aard. Een postnatale depressie herken je aan de volgende symptomen:

  • Je voelt je somber
  • Je bent moe en lusteloos
  • Je bent huilerig
  • Je voelt je prikkelbaar
  • Je kan jezelf slecht concentreren
  • Je voelt je angstig
  • Je hebt geen gevoel of juist heel veel overbezorgde gevoelens naar je baby toe
  • Je voelt je niet blij met je baby
  • Je hebt het idee dat je geen gevoel hebt. Je voelt je leeg van binnen

Daarnaast kan je last krijgen van slaapgebrek of heb je het idee dat je alleen maar kan/wil slapen. Sommige vrouwen krijgen last van een verminderde eetlust of gaan juist meer eten. Een postnatale depressie is een aanslag op je zelfvertrouwen. Je hebt het idee dat je niet geschikt bent voor het moederschap en hier kan je ook heel lang over piekeren. Een postnatale depressie herken je niet alleen door de geestelijke klachten, je kan er ook lichamelijke problemen van krijgen. Denk aan hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en hyperventilatie.

Ik herken een postnatale depressie: Moet ik hulp zoeken?

Als er het vermoeden bestaat dat je een postnatale depressie hebt, dan is het heel belangrijk om hier over te praten. Doe dit met iemand die je vertrouwt. Het praten over je gevoelens lucht heel erg op, maar zorgt er ook voor dat er iemand is die de ernst van je klachten kan inschatten. Zo kan je op tijd hulp inschakelen als dit ook echt nodig is. Door te praten over je postnatale depressie herken je het probleem, maar kom je er ook achter dat je niet de enige bent die hier last van heeft.

Professionele hulp inschakelen bij postnatale depressie herkennen

Een postnatale depressie herkennen kan lastig zijn. Zijn de klachten dusdanig heftig dat je geen uitweg meer ziet? Dan is het. tijd om contact op te nemen met een hulpverlener voor verdere ondersteuning. Dit kan bestaan uit therapie en/of behandeling met medicatie. Wacht niet te lang met het inschakelen van hulp. Een postnatale depressie gaat vaak uit zichzelf weer over, maar kan ook snel erger worden. Professionele hulp kan dit voorkomen en ervoor zorgen dat je sneller van je klachten afkomt.

Gevoel van falen

Veel vrouwen hebben het idee dat een postnatale depressie betekend dat ze hebben gefaald in het moederschap. Dit is absoluut niet het geval. Een postnatale depressie is een complicatie waar menig vrouw mee te maken krijgt en heeft geenszins te maken met de kwaliteiten van jou als moeder. Probeer jezelf vooral te ontlasten door je partner meer te laten doen en pak je rust. Een postnatale depressie herkennen is geen falen. Zorg dat je op tijd hulp zoekt.

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 21 uur geleden
  • 7 minuten lezen
Blogs over body en beauty

15 tips voor gebruik van Vaseline

  • 22 uur geleden
  • 5 minuten lezen
Co-ouderschap

Co-ouderschap wat is dat? + tips

  • 1 dag geleden
  • 7 minuten lezen