Waar ben je naar opzoek?

Persona

2 minuten lezen Josanne
Persona

Een vrouw kan maar een paar dagen per maand zwanger raken. Het ‘probleem’ is dat je nooit echt zeker weet wannéér deze dagen zijn, omdat je niet precies weet wanneer je eisprong is. Hormonale voorbehoedsmiddelen houden de eisprong tegen, maar houden wel in dat je 30 dagen hormonen naar binnen krijgt om je op die misschien 3 dagen te beschermen. Andersom werkt het net zo. Als je juist heel graag zwanger wilt worden, zou je juist de slaapkamer in moeten duiken op die paar dagen van de maand. Maar ook dan geldt: heel zeker weten wanneer is bijna niet mogelijk.

In beide gevallen biedt Persona uitkomst. Persona is op de markt gebracht als anticonceptiemiddel, maar kan ook prima gebruikt worden als ovulatietest. Persona meet de hoeveelheid hormonen in de ochtendurine en is daardoor in staat aan te geven of je die dag veilig seks kunt hebben (groen lampje), of dat je beter geen seks kunt hebben of er een condoom bij moet gebruiken (rood lampje). Als je Persona gebruikt om zwanger te raken, zijn de rode dagen natuurlijk de dagen waarop je juist seks hebt.

Persona is een klein computertje. In de eerste gebruiksmaand moet je 16x (op aangegeven dagen) over een staafje plassen en dat staafje laten uitlezen door de monitor. Na deze maand kent Persona je cyclus en hoef je nog maar 8x per maand over een staafje te plassen. Persona geeft door middel van een geel lampje zelf aan of een urinetest gewenst is of niet. Op de eerste dag van je menstruatie druk je op de knop M-knop en persona regelt de rest.

Lees ook: Anticonceptie zonder hormonen? Het bestaat!

Geen enkele anticonceptiemethode is 100% betrouwbaar en Persona is dat dan ook niet. Bij juist gebruik is de betrouwbaarheid 94%. Dat percentage is hoog, maar de fabrikant waarschuwt wel dat Persona niet aan te raden is voor vrouwen voor wie een zwangerschap onacceptabel is. Behalve voor deze groep vrouwen, is Persona ook ongeschikt voor vrouwen:

– met een cyclus korter dan 23 dagen
– met een cyclus langer dan 35 dagen
– met symptomen die op de overgang wijzen
– die hormoonpreparaten gebruiken

Vooral de laatste voorwaarde is een belangrijke. Hormonale anticonceptie valt daar namelijk ook onder! Wil je van je huidige (hormonale) anticonceptiemethode overstappen op Persona, dan is het heel belangrijk dat je eerst 3 normale menstruatiecycli afwacht. Anders wordt de hoeveelheid hormonen in je urine verkeerd gemeten en is Persona minder betrouwbaar. Ook als je zwanger bent geweest en/of borstvoeding hebt gegeven, moet je om deze reden wachten tot je cycli weer normaal zijn.

Persona is verkrijgbaar zonder recept, maar deze anticonceptiemethode wordt niet vergoed door de zorgverzekering! Het startpakket kost ongeveer 90 euro en bevat 1 monitor, 16 teststaafjes (voor de eerste maand), een instructieboekje en batterijen. De garantietermijn voor de monitor is 1 jaar; de gemiddelde gebruiksduur is 7 jaar.
Iedere volgende maand dien je 8 teststaafjes te kopen. Een doosje met 8 staafjes kost ongeveer 14 euro. Persona is verkrijgbaar bij de apotheek, Etos en de meeste (andere) drogisterijen.

Lees hier meer blogs over anticonceptiemiddelen (zonder hormonen).

Reacties
 • malika zei

  ik loop nog te vechten met de persona in juli weer begonnen, maand een een ei gezien en daarna niet meer ben nu bijna 4 maanden verder. ik wil graag een kindje maar krijg niet egt houvast van de persona op dit moment, gebruik 1 was ik wel zwanger helaas mocht het niet zo zijn maar hij moet dus wel werken!

 • Susanne zei

  Persona is inderdaad makkelijk in gebruik, maar wij hebben er – ondanks juist gebruikt – toch echt een kindje aan overgehouden! Na twee kinderen wilde ik niet weer aan de pil, tegen de mirena kan ik niet dus leek persona een uitkomst. Na ongeveer een jaar was ik zwanger van onze 3e zoon!

  Nu is mijn man gesteriliseerd 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

 • 1 jaar geleden
 • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

 • 1 jaar geleden
 • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

 • 1 jaar geleden
 • 4 minuten lezen