Waar ben je naar opzoek?

15 tips voor vliegen met kinderen

6 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
15 tips voor vliegen met kinderen

Binnenkort gaan wij weer een lange vlucht maken met de kinderen (4, 3 en 1 jaar): we gaan naar Curaçao. We hebben al vaker gevlogen met kinderen. Korte vluchten en lange vluchten. Toch vind ik het elke keer weer een hele onderneming. Ik wil vooral andere passagiers niet tot last zijn. Mensen die gaan vliegen zonder kinderen kunnen behoorlijk klagen over kinderen in het vliegtuig. Wacht maar tot ze zelf kinderen hebben… Toch probeer ik de vlucht voor iedereen zo comfortabel mogelijk te maken.

15-tips-om-te-vliegen-met-kinderen

Op internet heb ik gezocht naar tips voor het vliegen met kinderen. De beste tips heb ik verzameld in deze blog en ik ga er zelf zeker gebruik van maken. Twijfel je nog om te vliegen met kinderen? Mijn tip: gewoon doen! Het valt echt reuze mee.

Tip 1: Je plek in het vliegtuig

Heb je de keuze om zelf je plek te bepalen? Kies een plek voorin het vliegtuig (niet aan de kant van een deur of vluchtroute want daar mag je met kinderen niet zitten). Of kies een plek achterin het vliegtuig. Lekker dichtbij de wc en je hebt alleen mensen voor je zitten. Mocht je meer geld willen besteden en je maakt een langere vlucht kies dan voor Comfort Class. Als wij een langere vlucht maken dan kiezen wij daarvoor. Je hebt meer beenruimte dus ook speelruimte voor de kinderen. Voor mijn man ook heel fijn want hij is 1.98 meter. Onze dreumes heeft nog geen eigen stoel dus die moet 10 uur lang bij ons op schoot zitten. Daarom is extra beenruimte ook heel fijn. Zo kan ze voor onze voeten spelen en is er genoeg ruimte voor de drie kids. Voor extra comfort hoef je dus niet meteen Business Class te vliegen.

Extra tip: vraag een babybasket. Als je vooraan een plek hebt dan kun je vragen om een babybasket voor de baby/dreumes. Deze wordt bevestigd aan de muur voor je en zo kan je baby/dreumes rusten. Het gaat wel tot een bepaald aantal kilo.

Tip 2: Behulpzaam personeel

Mijn ervaring is dat het personeel heel behulpzaam is. Ze willen alles voor je doen. Maak daar dus gebruik van!

Tip 3: Een tv scherm

Vertier in het vliegtuig is heel fijn. Soms zit er een tv-scherm in de hoofdsteun in de stoel voor je en soms moet je hem huren. Huur vooral een tv scherm en zorg voor een goede koptelefoon. De bijgeleverde oordopjes is voor kinderen. Of neem je tablet mee! Heb je meerdere kinderen die gebruik maken van de tablet vergeet dan niet een splitter mee te nemen.

Tip 4: Blijf rustig!

Het allerbelangrijkste is dat je zelf rustig blijft. Laat je niet opnaaien en wordt niet gestrest. Kinderen voelen dat aan en nemen dan meteen over en worden in het ergste geval dwars en onhandelbaar. Neem overal de tijd voor.

Lees ook: 10x Super relaxed met je kleintje naar het strand

Tip 5: Herken de signalen bij je kind

99% van de tijd is je kind geïrriteerd, moe of huilt het omdat hij moe is, verveeld of honger heeft. Wees dat voor! Zorg voor genoeg eten en snacks in het vliegtuig.

Tip 6: Blijf praten

Leg uit wat je gaat doen, wat er in het vliegtuig gaat gebeuren, wat de stewardess aan het doen is, hoelang het nog duurt voordat we vertrekken, hoeveel uur je nog moet vliegen. Blijf praten en uitleggen!

Tip 7: Tijd voor jezelf heb je niet

Indien je kinderen klein zijn en verzorging en aandacht vragen heb je geen tijd voor jezelf. Boeken en tijdschriften kun je dus in je koffer meenemen en niet in je handbagage. Je hebt geen tijd voor jezelf! Het moment dat jij denkt even rustig een boek te kunnen lezen wordt meteen ruw verstoord door een kind wat je aandacht opeist.

Tip 8: De luiertas

De luiertas is een heel belangrijk onderdeel. Zorg dat daar voldoende luiers, luierdoekjes, monddoekjes, vervrissingsdoekjes, flesjes, snacks, zetpillen, etc inzitten. Ook extra kleding voor de kinderen is belangrijk: schoon ondergoed, schone sokken, rompers, slabbetjes. De luiertas inpakken vraagt aandacht! Alles moet binnen handbereik zijn.

Lees ook: 10x vliegen met je dreumes

Tip 9: Overige handbagage

Onze kinderen krijgen altijd een eigen koffer mee als handbagage. Hierin zit speelgoed, eventueel schone kleding, hun knuffels, potloden en een kleurboek, een spelletje. Ook zitten hier een aantal kleine kadootjes in die gedurende de vlucht uitgepakt mogen worden op momenten dat het lastig wordt. Zorg vooral voor rustig speelgoed zonder geluid en lichtjes!

Tip 10: Pak ze niet te warm in; liever meerdere laagjes dan warme truien

Ga je naar een warm oord? Pak je kinderen niet te warm in en laat (winter)jassen in de auto. Dat is alleen maar extra bagage in het vliegtuig en op je vakantiebestemming heb je het niet nodig. Je stapt uit op Schiphol en komt niet meer buiten totdat je op de plek van bestemming bent. In het vliegtuig is het vaak ook warm. Een vestje met een t-shirt en een dunnen broek is voldoende. En sokken met sandalen. De sokken kunnen uit zodra je op de plek van bestemming bent. Warme winterschoenen zijn alleen maar lastig.

Tip 10: Kinderen op het vliegveld vervoeren

Op het vliegveld heb je je handen vol aan bagage, handbagage en kinderen. Zorg ervoor dat je zo snel mogelijk je bagage kwijt bent. Hebben je kinderen nog moeite met lopen? Neem dan vooral een buggy of draagzak/draagdoek mee. Wij nemen twee buggy’s mee voor onze oudsten en een draagzak voor de kinderen. Ik zet ze liever in een buggy dan dat ik ze kwijt ben of door de douane heen moet slepen. Hier geldt ook weer: wees op alles voorbereid. Een buggy is niet extra gesleep want zodra je het vliegtuig instapt kun je het achterlaten en wordt hij ingeladen. Twee buggy’s meenemen is ook geen enkel probleem.

Lees ook: Op Wintersport naar Canada met de kinderen?

Tip 11: Begin vroeg met vliegen

Wil je graag met je kinderen reizen en heb je daar de mogelijkheid voor? Begin er dan vroeg mee. Laat je niet afschrikken door hun leeftijd. Onze middelste ging al mee naar Bonaire toen ze 3 maanden oud was. Hoe jonger ze zijn hoe makkelijker het is. En op deze manier krijgen ze ervaring met het vliegen en wordt het op den duur makkelijker.

Tip 12: Ga wandelen

Als je lang in het vliegtuig moet zitten is het voor kinderen belangrijk dat ze hun benen strekken. Laat ze niet los lopen in het gangpad want dat vinden de andere passagiers alleen maar irritant. Maar neem ze mee aan de hand voor een wandelingetje door de gangen of een extra lange plas.

Tip 13: Help ze om in slaap te komen

Op een gegeven moment wordt het toch wel tijd dat ze gaan slapen. Maak een lekker bedje voor ze, installeer ze, aai over hun handje en help ze om in slaap te vallen. Dat gaat echt niet vanzelf in een vliegtuig.

Tip 14: Laat ze in het midden zitten

Is het mogelijk om ze in het midden of in de hoek te laten zitten? Laat ze daar dan zitten. Dit is ook voor de veiligheid. Mocht je zelf per ongeluk in slaap vallen dan heb je het snel door als ze er tussenuit willen glippen.

Tip 15: Oorpijn tijdens opstijgen en landen

Tijdens het opstijgen en landen kunnen ze last krijgen van hun oren. Probeer het opstijgen en landen zo comfortabel mogelijk te maken.

Het is ook erg belangrijk dat je ze veilig en prettig laat voelen tijdens de vlucht om het voor iedereen een zo’n fijn mogelijke vlucht te maken. Veel vliegplezier! Mis je nog een tip? Vul hem dan aan door hieronder je reactie achter te laten. 

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 38 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 14, 13 en 10 jaar. Wij wonen sinds 2,5 jaar op Curaçao.

Mijn blog Love2BeMama lag een tijdje stil. Deze heb ik als hobby weer opgepakt. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao. Op dit moment starten mijn man en ik een nieuw online bedrijf: Het Investeringsplan!

Reacties
 • Maurice zei

  Wij zitten te twijfelen om onze 2 kinderen mee te nemen naar Thailand in November. We hebben nu met de oudste al.3 keer gevlogen en met de.jingste 1 keer. Dus 1 keer reyour met beide kinderen vlucht van 3.5 uur. Nu hadden we op.de terugweg een vertraging vn bijna 2 uur. Roen hebben we in jet vliegtuig 1 uur drama gehad.metvde oudste destijds 2 jaar oud. Tegen de tijd dat we naar thailand gaan zijn ze 3 jaar en 3 maanden en 1.5 jaar. Rn dr vlucht zal.12 uur duren. Ik ben.echt benauwd om.met 2 kinderen van deze leeftijd 12 uur uur in een vliegtuig te gaan zitten. Wat als.ze de hele.nacht allr.passagiers wakker houden?

  • Hoi Maurice, wij hebben het vaker gedaan. Ook met een baby en een peuter… ik kan je een ding zeggen: als je zelf al met stress het vliegtuig instapt dan nemen kinderen dat over en wordt het een vreselijke vlucht. Blijf zelf rustig, zorg voor genoeg entertainment en zit er ook niet teveel bovenop.

 • Lydia zei

  Super super fijn om te lezen. Heel veel blogs gelezen over vliegen met kids. Maar eindelijk 1 waar ik echt wat mee kan. En waar vanuit eigen ervaring word geschreven.

  In februari gaan wij vliegen met onze kleine man van dan 19 maanden. En is nogal een ondernemend en snel verveeld mannetje. Vooral tegen het slapen zie ik tegenop, bang dat hij dat daar niet gaat doen. En dat het veel huilen word.

  Heb je daar misschien nog iets meer tips voor?

  Groetjes,
  Lydia

  • Hoi Lydia, maak je vooral zelf niet te druk. Het komt echt goed. Misschien is hij zo onder de indruk van alle indrukken dat hij niet ‘vervelend’ wordt. En wat betreft slapen; een kind van 19 maanden kan nog prima in een drager. Ideaal om hem in slaap te krijgen! Het gaat echt goedkomen. En… bedankt voor je complimenten 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

 • 1 jaar geleden
 • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

 • 1 jaar geleden
 • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

 • 1 jaar geleden
 • 4 minuten lezen