Waar ben je naar opzoek?

“De papa en mama konden niet meer voor het kindje zorgen”

2 minuten lezen Krissie van den Broek
“De papa en mama konden niet meer voor het kindje zorgen”

Pleegkinderen en Playmobil

Het is een druilerige donderdagmiddag en de kinderen vervelen zich stierlijk. Ze hebben al een film gekeken en we hebben met zijn drieën geknutseld. Meneer en mevrouw hebben geen flauw idee wat ze nog meer zouden kunnen doen. Aan mij dus de eer om met een steengoed voorstel te komen, want van dat gehang en gezeur word ik zelf ook maar kriegelig.

Lees hier alle blogs van Krissie over het pleegmoederschap.

Een treinbaan bouwen? Nee, geen zin in. Met de Barbies spelen? Mwah, gisteren nog gedaan. En Playmobil dan, op een groot kleed in de woonkamer? Jaaa, dát is een leuk plan. Acuut denderen Vera en Thomas de trap op om boven de spulletjes te gaan halen. Ik leg alles klaar en hun spel gaat van start.

Ze spelen heel lief samen

Bladerend in een tijdschrift aanschouw ik met een half oog wat ze aan het doen zijn. Vera neemt de leiding en Thomas volgt haar instructies op. Zo gaat het meestal. Zodra ik het idee krijg dat zijn stem verloren raakt in de vloedgolf van haar commando’s, grijp ik in en stuur ik bij. Maar vandaag mag ik niet klagen. Ze spelen heel lief met elkaar samen.

Ik spits mijn oren als ik hoor wat voor verhaaltje ze spelen. “Toen konden de papa en de mama niet meer goed voor het kindje zorgen”, “en daarom moest het kindje in een nieuw huisje gaan wonen”, “maar de papa en de mama mochten wel altijd op bezoek komen bij het kindje”… Vera weet het precies te vertellen en ook Thomas kan feilloos de poppetjes op de juiste positie plaatsen.

Het is zoals het is

Ze spelen de vertelling die hen verbindt. Onbevangen en zonder waardeoordeel. Het is zoals het is en ze weten niet beter, juist omdat ze beide in hetzelfde schuitje zitten. Ikzelf moet even slikken, want dit spel kan alleen maar worden gespeeld door kinderen met een beladen geschiedenis. Pleegkinderen met hun Playmobil, dat is alles wat ik zie. Het geeft me ergens een klein beetje een rotgevoel. Omdat ik hen niet kan geven wat ik op dit moment het allerliefste zou willen: dat alles een beetje simpeler zou zijn. Eén vadertje, één moedertje, één huisje (met desgewenst een boompje en een beestje).

Lees ook: Jij gaat niet weg, toch mama?

Hun eigen verhaal

Ik kijk naar Vera en naar Thomas en naar het verhaaltje dat ze spelen. Ik besef dat ik van hen kan leren hoe ik hiermee om moet gaan. Inderdaad, ze hebben gelijk: Het is wat het is, dit is nu eenmaal hoe hun leven gelopen is. Het is hun eigen verhaal, en dat mag er zijn. Gewoonweg zoals het is. Niets meer en niets minder. Punt.

Krissie is 34 jaar, getrouwd en pleegmoeder van Vera (7) en Thoma (6). Ze blogt over pleegzorg, om dit meer bekendheid te geven.

Bron beeld: Pixabay

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 4 weken geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 4 weken geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 1 maand geleden
  • 7 minuten lezen