Waar ben je naar opzoek?

Opvoeden: thuis of in de klas?

1 minuut lezen Jeanine van Brummen
Opvoeden: thuis of in de klas?

Nog zo’n eeuwenoude discussie: moet het kind enkel thuis opgevoed worden, of ligt daar ook een verantwoordelijkheid bij school? Een Portugese school was hier in ieder geval duidelijk in. Op Facebook deelden ze vijf punten die ouders toch echt zelf aan de kinderen moesten leren.

De vijf punten gingen viral op Facebook, zeker toen een gepensioneerde leraar de punten deelde op zijn eigen Facebookpagina. De vijf punten zijn:

 • We herinneren alle ouders eraan de kinderen thuis de magische woorden ‘hallo’, ‘alsjeblieft’, ‘neem mij niet kwalijk’ en ‘dankjewel’ te leren.
 • Het is ook thuis waar de kinderen leren om eerlijk te zijn, niet te liegen, op tijd te komen, ijverig te zijn, solidair met elkaar te zijn en respect te hebben voor vrienden, ouderen en alle leerkrachten
 • Thuis leren de kinderen ook om de omgeving schoon te houden, niet met eten in je mond te praten, en geen afval op de vloer of buiten te gooien
 • Het is ook thuis waar de kinderen leren hun spullen te organiseren, op ze te letten en niet kwijt te raken
 • Op school leren we ze taal, wiskunde, geschiedenis, aardrijkskunde, natuurkunde, biologie, vreemde talen en lichamelijk opvoeding. We bevestigen alleen de opvoeding van het kind die hij of zij van de ouders heeft gekregen!

Lees ook: 8 dingen die jouw kind nooit zou doen, maar toch doet!

Dit lijkt me geen onredelijk lijstje. In mijn visie zijn dit ook punten waar je thuis de basis voor legt. Maar het zijn denk ik wel punten die op school verder uitgewerkt worden. Zoals het punt met letten op je spullen en ze niet kwijt raken. Als ze thuis speelgoed kwijtraken, is dat natuurlijk vervelend, maar het krijgt een andere lading als ze bijvoorbeeld een pen op school kwijtraken. De consequenties daarvoor zijn natuurlijk veel groter, want ze kunnen dan niet verder werken.

Naar mijn idee zou het dus een wisselwerking moeten zijn, waar het laatste punt ook al zo’n beetje over gaat: Op school wordt de opvoeding bevestigd die het kind thuis krijgt. Thuis leren ze de basis, die ze op school verder uitwerken.

Hoe sta jij hierin? Ligt alle verantwoordelijkheid bij de ouders, of heeft school daar ook een (grote) rol in?

Bron: Ongelooflijk

Bron beeld: Flickr

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

 • 1 jaar geleden
 • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

 • 1 jaar geleden
 • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

 • 1 jaar geleden
 • 4 minuten lezen