Waar ben je naar opzoek?

Opmerkelijke opvoeding: deze ouders laten hun kinderen helemaal vrij

2 minuten lezen Jeanine van Brummen
Opmerkelijke opvoeding: deze ouders laten hun kinderen helemaal vrij

We houden er allemaal onze eigen ideeën en manieren op na als het om opvoeden gaat. En hoewel je kan verschillen van mening, zullen de meesten van ons het ongeveer op dezelfde manier aanpakken. Er zijn ook mensen die afwijken van de gebaande paden en op een hele andere manier opvoeden.

Matt en Adele bijvoorbeeld. Zij voeden hun zoon (5) en dochter (1) op als zogenaamde free-range kids. Het houdt in dat er voor de kinderen weinig regels zijn en weinig structuur is. Ze mogen zelf hun bedtijd bepalen, gaan niet naar school en als het aankomt op gezondheid grijpen papa en mama graag terug naar moeder natuur.

Lees ook: Geen opvoeding is goed genoeg

Al vanaf de zwangerschap

Vanaf dat Adele wist dat ze zwanger was, wist ze dat ze het op deze manier wilde aanpakken. Ze wilde niks te maken hebben met de medische molen. Zij en Matt kregen toen al de vraag: maar wat als dat betekent dat jullie kindje dood wordt geboren? Maar vader Matt wilde daar niet aan, zoals hij vertelt in het filmpje (onderaan dit artikel) “Ik vertrouw op Adele, zij kent haar lichaam en haar hoofd, en dat zij niks zou doen wat de baby in gevaar zou brengen.”

Adele koos voor een lotusbevalling, waarbij de navelstreng en de placenta een de baby blijven zitten, totdat deze er vanzelf afvalt. Ook geeft ze beide kinderen nog borstvoeding. Volgens haar moet het stoppen van borstvoeding een beslissing zijn van moeder en kind en is het net zoiets natuurlijks als een knuffel.

Lees ook: Attachment parenting 10.0: Deze moeder geeft haar kind al vier jaar lang borstvoeding!

En vaccineren? Je raadt het al, daar doen ze niet aan. Volgens Adele is borstvoeding een soort natuurlijke vorm van vaccineren. Ook als haarzelf iets zou overkomen, bijvoorbeeld kanker, zou ze vertrouwen op natuurlijke manieren van genezing. Hun dochtertje loopt op blote voeten, om haar een betere connectie te geven met het leven. En als ze naar het park gaan, plukken ze hier en daar een blaadje van een struik om op te eten.

School

Daar doen ze niet aan. Hun kinderen hebben beschikking tot een heel arsenaal aan educatief speelgoed en mogen zelf kiezen waar ze mee willen spelen. En ook wanneer ze dat doen, er is geen vaste routine in het gezin. Volgens Adele en Matt leert elk kind op zijn eigen tempo lezen en schrijven. Ze zien niet in waarom hun zoon, die toch al 5 is, al zou moeten kunnen lezen en schrijven.

Ook voor bedtijd is geen routine. De kinderen kiezen zelf hoe laat ze naar bed gaan. Het hele gezin slaapt in dezelfde slaapkamer, aangezien hun appartement ook maar 1 slaapkamer heeft.

Je bent niet de enige

Denk je nu: Nou, wat belachelijk! Je bent niet de enige. Er is veel kritiek op de manier van opvoeden van deze twee. Mensen zijn bang dat de veiligheid en ontwikkeling van de twee kinderen in gevaar zijn.

Lees ook: Kunnen we dan nu weer gewoon gaan opvoeden alsjeblieft?!

Maar Matt en Adele laten zich niet van hun stuk brengen. Ze staan vierkant achter hun opvoedmethode en wijzen er op dat steeds meer bekende mensen ook aspecten van deze methode overnemen en ermee naar buiten treden. Matt sluit af met: “Zij hebben plezier en ze lachen, ik heb plezier en ik lach. Voor mij is dit het opbouwen van een vertrouwensband.”

Kijk, en oordeel zelf:

Bron: FabMama

Bron hoofdbeeld: Flickr

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 10 maanden geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 11 maanden geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 11 maanden geleden
  • 4 minuten lezen