Waar ben je naar opzoek?

De vijf grootste ergernissen van een nieuwbakken moeder

3 minuten lezen tilda Tilda Timmers
De vijf grootste ergernissen van een nieuwbakken moeder

Als je net bevallen bent, heb je vaak het gevoel amper grip te hebben op je leven. Alles voelt ineens heel anders en voor sommige moeders staat alles wat ze ooit kenden, ineens op losse schroeven.

Het is dan ook niet gek, dat je je vasthoudt aan dingen waar je wel controle over hebt. Die dingen zijn ineens heilig. Zo vertelde een cliënte mij ooit, dat als ze niet ’s morgens tijdens het ochtendslaapje haar kopje koffie kon drinken, ze de rest van de dag van slag was. Door het gemis van de cafeïne, maar vooral omdat dit één van de weinige momenten was, die ze echt even voor zichzelf had.

Lees ook: 10 frustraties van een moeder met een pasgeboren baby

Tijdens dit soort tropen maanden, waarin je op de survival stand staat, zijn er een hoop dingen waar je je aan stoort als kersverse mama. Dit zijn de voorbeelden die ik in de praktijk het meeste tegenkom:

 1. Spontaan bezoek. Hoe leuk je dit ook vond voordat je moeder werd, zo vervelend vind je het nu. Ineens gaat de deurbel, je schrikt je een hoedje en rent naar de spiegel. Nee! Ik ben nog niet gedouched! Mijn pyjama stinkt. Mijn baby slaapt net en ik moet zo kolven. Kortom: je hebt stress
 2. In de rij staan in de supermarkt achter vijftien scholieren. Die allemaal, stuk voor stuk, hun blikje AH basic cola willen afrekenen. Je moet eigenlijk voeden, maar was de pasta voor het avondeten vergeten. Je haastte je gauw nog even naar de supermarkt en daar tref je langste rij in human history aan. Je bijt je nagels af tot aan de randjes en vervloekt de slingerrij voor je, die inmiddels Efteling waardig is gebleken.
 3. Na de zoveelste slapeloze nacht, zit je huilend bij je vriendin op de bank. Je spuit even je gal en vertelt hoe slecht je die gebroken nachten handelt. In plaats van een knuffel, krijg je het ene succesverhaal na het andere te horen, over moeders wiens baby’s meteen al doorsliepen. Ja, echt! Je voelt je nog slechter dan voor dit bezoek en neemt je voor dit soort dingen maar voor jezelf te houden.
 4. De postbode komt met pakketje nummer 357 voor de buren en belt jou en je kindje voor de zoveelste keer wakker die week. Je neemt je vanaf nu voor om de stekker van de bel eruit te trekken of een briefje op te hangen op de voordeur waarop staat: “Aanbellen op eigen risico met gevaar voor eigen leven. Nieuwbakken moeder en baby slapen.”
 5. Je gaat voor het eerst sinds tijden weer een keertje wat leuks doen met je vriendinnen. Je hebt je helemaal leuk aangekleed en jezelf eens goed in de steigers gezet. Je checkt je favoriete outfit nog één keer in de spiegel als je de deur uit wil en gaan en wat zie je? Juist! Een grote ingedroogde melkvlek, die zo zuur ruikt als een vers opengetrokken fles azijn. Je zoekt je positiejurk, die je al spuugzat was, maar weer op en trekt die met veel tegenzin aan.

Lees ook: 10 dingen die je moet doen VOORDAT de baby komt

Natuurlijk heeft niet elke moeder dit soort ervaringen en chargeer ik een beetje. Maar de strekking van dit verhaal is: het moederschap is pittig. Zeker tijdens de eerste maanden is het zoeken naar de juiste balans. Daarnaast is het belangrijk om genoeg rust en regelmaat voor jou en je gezin creëren. Ook voel je je als nieuwbakken moeder vaak hopeloos tekort schieten. Neem van mij aan: dit is volkomen normaal. Merk je dat je vastloopt, omdat je het moederschap erg zwaar vindt? Neem dan contact op via: info@froufroubegeleiding.nl. Ik ga je helpen de juiste balans te vinden!

De vijf grootste ergernissen van een nieuwbakken moeder

Bron hoofdbeeld: Flickr

Tilda Timmers

Tilda Timmer is therapeut en ervaringsdeskundige voor moeders en vaders zonder roze wolk. Ze heeft twee boeken geschreven: ‘Toen kreeg ik weer lucht’ & ‘This Is Post Partum’.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 3 maanden geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 3 maanden geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 3 maanden geleden
 • 7 minuten lezen