Waar ben je naar opzoek?

Opa’s en oma’s die op kinderen passen leven langer

1 minuut lezen Jeanine van Brummen
Opa’s en oma’s die op kinderen passen leven langer

Voel je je wel eens schuldig als je (voor de zoveelste keer) bij je ouders of schoonouders aan klopt met de vraag of ze even op kunnen passen? Vanaf nu hoeft dat niet meer! Onderzoek wijst namelijk uit dat opa’s en oma’s die op kinderen passen langer leven!

En niet zomaar langer, gemiddeld wel vijf jaar! Voor het onderzoek werden meer dan 500 ouderen tussen de 70 en 103 jaar bestudeerd. Het positieve effect trad op bij opa’s en oma’s die regelmatig op hun kleinkinderen passen.

Ouderen die geen kleinkinderen hebben vallen niet meteen buiten de boot. Als zij af en toe voor andere kinderen zorgen, of andere mensen helpen, leven ook zij langer. Dit geldt ook voor mensen die bijvoorbeeld in de kinderopvang of de verpleging werken.

Lees ook: Onderzoek: Oppassen op kleinkinderen is goed voor oma’s

…maar met mate

Natuurlijk wil dit niet zeggen dat je kinderen maar zo’n beetje bij opa en oma in moeten trekken, want, zoals met alles, teveel is nooit goed. Het is geen wondermiddel en of je langer leeft hangt natuurlijk van nog veel meer factoren af. Maar wat gezonde belangstelling en behulpzaamheid zijn goed voor vooral de mentale gezondheid.

En, nog een bijkomend voordeel, de zorg voor een gezin van ouders en grootouders, heeft effect op het brein en de hormoonhuishouding. Dat zorgt er weer voor dat je goed kunt samenwerken en graag anderen helpt. Dus, hop naar opa en oma met de kids! 😉

Bron: Famme

Bron beeld: Flickr

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 1 maand geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 1 maand geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 2 maanden geleden
  • 7 minuten lezen