Waar ben je naar opzoek?

Pas op! Zo krijg je narcistische kinderen

1 minuut lezen Jeanine van Brummen
Pas op! Zo krijg je narcistische kinderen

Wat je wil is dat je kinderen vol zelfvertrouwen de wereld in stappen. Wat je niet wil, is dat ze zichzelf beter vinden dan anderen. Deze twee liggen dicht bij elkaar, dus is het oppassen geblazen bij de opvoeding. 

Als je kind iets goed heeft gedaan, dan prijs je hem of haar daarvoor. Dat is alleen maar goed, daarmee geef je ze zelfvertrouwen waar ze later veel aan hebben. Maar overdrijven is ook een vak. Ouders die keer op keer hun kind vertellen hoe bijzonder ze wel niet zijn, creëren narcistische kinderen.

Onderzoek

Dat dit niet zomaar kletspraat is, blijkt wel uit een studie die laatst in de Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America stond. Er werden 565 kinderen in de leeftijd van 7 tot 11 jaar bekeken. Dat is de leeftijd waarop de eerste narcistische trekjes aan het licht komen.

Lees ook: Kunnen we dan nu weer gewoon gaan opvoeden alsjeblieft?!

Gekeken werd naar de overwaardering die de kinderen van hun ouders kregen. Kinderen die vaak te horen kregen dat ze fantastisch zijn, vertonen tussen hun zevende en elfde al narcistische trekjes, bijvoorbeeld dat ze zichzelf beter vinden dan anderen.

Volgens onderzoeker Brad Bushman komt dat doordat kinderen hun ouders geloven als zij zeggen dat ze specialer zijn dan anderen. Dat is niet alleen niet goed voor de kinderen, maar ook niet voor de samenleving. Dus complimenteren is prima, overwaarderen niet.

Bron: JAN

Bron beeld: Pixabay

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen