Waar ben je naar opzoek?

Meldpunt voor zwangerschapsdiscriminatie is geopend

1 minuut lezen Jeanine van Brummen
Meldpunt voor zwangerschapsdiscriminatie is geopend

Zo’n twee maanden geleden gaf het kabinet aan dat er iets gedaan moest worden aan zwangerschapsdiscriminatie. Dat wordt nu gedaan in de vorm van een meldpunt, waar vrouwen kunnen aangeven dat ze door hun werkgever zijn gediscrimineerd vanwege hun zwangerschap of kinderwens.

De cijfers

Bijna de helft van alle werkende en werkzoekende vrouwen, 43%, heeft te maken gehad met zwangerschapsdiscriminatie in 2016. En het neemt niet af, want in 2012 was dit percentage nog 45%. Voorbeelden van discriminatie zijn nieuwe contracten die op het laatste moment gewijzigd werden , of tijdelijke contracten die niet werden verlengd. Vaak geven werkgevers aan dat dit ‘niks met de zwangerschap te maken heeft’, maar weten de betreffende vrouwen wel beter. Daarnaast krijgen zwangere vrouwen minder vaak een bonus of opslag, en worden ze kritischer in de gaten gehouden dan niet-zwangere vrouwen.

Lees ook: Zwangerschapsdiscriminatie op de werkvloer

Het meldpunt

Het meldpunt is opgezet door het College voor de Rechten van de Mens. Dit college roept alle vrouwen die te maken hebben of te maken hebben gehad met zwangerschapsdiscriminatie, zich te melden. Met het meldpunt wil het college zicht krijgen op de risico’s die zwangere vrouwen op de werkvloer lopen, en op het hoe en wat van zwangerschapsdiscriminatie.

Wil je jouw verhaal met het College voor de Rechten van de Mens delen? Klik dan hier. Op dezelfde pagina vind je ook wat de wet zegt over zwangerschapsdiscriminatie en vind je een aantal feiten hierover.

Bron: College voor de Rechten van de Mens

Bron beeld:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 2 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 2 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 2 maanden geleden
  • 7 minuten lezen