Waar ben je naar opzoek?

Op familievakantie… ik gooi al mijn principes overboord!

2 minuten lezen Janneke Lievaart

Houden we ons hier in Nederland behoorlijk strikt aan de drie welbekende R’en (Rust, Regelmaat en Reinheid), was daar op onze familievakantie deze maand helemaal niks van te merken. Waar zijn al die verantwoorde beslissingen gebleven van het afgelopen jaar?

familievakantie - ijsje eten met suiker - principes overboord

Weg met de principes op familievakantie…

Slapen in de auto

Omdat we het hele eiland Zakynthos wilden verkennen en dat niet in de uurtjes vóór of na haar middagslaapje te doen was, sliep de kleine in de (halve) uurtjes in de auto. Ik had s’ avonds echt geen idee hoeveel ze die dag geslapen had en ze ging wisselend van 20.00 tot 21.45 naar bed. Thuis heeft ze haar middagslaapjes van minimaal 2 uur en ligt ze 20.00 stipt in bed. Van dat ritme was op vakantie niks meer over.

Iedere nacht om 05.00 werd ze wakker en lag ze vervolgens nog 2 uur bij ons in bed. Dit is absoluut ‘out of the question‘ thuis! Laat ik haar dan prima heel eventjes huilen, dat deed ik mijn arme buren in die gehorige appartementen niet aan. Dus met ieder gilletje van haar, hing ik boven haar bedje om te sussen en lukte dat niet? Hup, mee naar ons bed waar ze makkelijk weer in slaap viel.

Suiker om zoet te houden

Thuis krijgt ze geen suiker of in ieder geval zo min mogelijk. Naar mijn idee zit er al voldoende suiker in de dagelijkse producten zoals haar melk, brood en pasta (maar daar een andere keer meer over). Maar op vakantie hebben we dat toch behoorlijk losgelaten. Een enkel patatje mee-eten van papa en mama, een koekje van onze vriendelijke gastvrouw, een hapje ijs om haar (letterlijk) zoet te houden. Ik heb in 10 dagen een suikermonstertje gecreëerd!

Een zombie in de dop

Televisie, iPads en mobieltjes worden behoorlijk streng uit haar oog gehouden thuis. Vermaak jezelf maar op andere manieren dan met al die technologie. Maarrrrrrrr, wij waren toch ook een beetje op vakantie? Dan is het toch eigenlijk wel heel fijn als ze zichzelf even een aantal minuten kan vermaken achter zo’n zombie-voedend scherm terwijl haar ouders heel eventjes op het balkon een wijntje kunnen drinken.

Eigen schuld dikke bult?

s’ Avonds sliep de kleine een stuk minder goed dan thuis. Komt dit door de warmte in de kamer, de nieuwe omgeving en alle indrukken of heb ik dit helemaal aan mezelf te danken door haar compleet omgegooide ritme? Niet zo gek als je bovenstaande punten leest…

Serieus, ik herkende mezelf niet meer als ouder. Ik hoop stiekem dat andere ouders op vakantie ook iets eerder kiezen voor makkelijk ouderschap in plaats van verantwoord ouderschap. Of sta ik hierin alleen?

Beeld: commons.wikimedia.org

Reacties
 • Jacqueline zei

  Gewoon zoveel mogelijk ritme als thuis want anders heb ik van oververmoeidheid straks een ziek kind. Dat is wat ik nu zeg…. We zullen zien hoe het zal gaan straks op vakantie

 • Mirande zei

  Hallo…… Het is vakantie!!!!!
  Tijd om eens niet in het gareel te lopen en te doen en te laten waar je zin in hebt…. Ook voor de kinderen.
  Wanneer de vakantie weer om is, dan is het weer tijd voor de drie R’s…
  Succes en fijne vakantie!!!

 • Henny zei

  Heel herkenbaar. Op een camping is het onbegonnen werk om de kinderen op tijd naar bed te brengen. Veel te veel kinderen nog in de weer ‘s avonds laat, ijsje elke dag in plaats van af en toe als extra, vaker pizza, pasta of patat, middagslaapje in de auto, in de tent is het veel te heet overdag, en anders kun je niks meer. Kortom, tijdens de vakantie zie ik veel door de vingers. Maar verbazingwekkend genoeg hebben we in Nederland (thuis) het normale ritme en de normale gewoonten zo weer op de rails, alsof de kinderen door hebben dat het dan weer normaal is.

  • Hi Henny,
   Blij te merken dat ik niet de enige ben! Gelukkig was ons ritme bij thuiskomst ook na 2 dagen weer helemaal normaal. Alles een beetje loslaten tijdens de vakantie kan dus prima.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

 • 1 jaar geleden
 • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

 • 1 jaar geleden
 • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

 • 1 jaar geleden
 • 4 minuten lezen