Waar ben je naar opzoek?

10x wat je niet wil horen als je zwanger bent

2 minuten lezen Linda Kamminga

Nu ik in de 38e week van mijn zwangerschap ben aanbeland, word ik soms knettergek van personen in mijn omgeving die denken grappig te zijn en onafhankelijk van elkaar dezelfde ‘grapjes’ maken (les 1: dan ben je dus niet grappig). Naast berichten over medische dingen die niet goed kunnen zijn met je kleine mensje in wording (of met jezelf), zijn dit de tien dingen die ik tijdens een volgende zwangerschap niet meer wil horen. (Lezen jullie mee, familie, vrienden en collega’s?)

10x wat je niet wilt horen als je zwanger bent

1. ‘Hou je buik eens in.’ Vooral gebruikt door mannen die zelf wat aan de forse kant zijn en vrijwel altijd gevolgd door ‘Hahaha.’

2. ‘Weet je zeker dat het er maar één is?’ Vooral gebruikt door mensen die zelf geen kinderen hebben en dus geen idee hebben hoe groot een baby daadwerkelijk is.

3. ‘Ben je niet bang voor de bevalling?’ Hoor ik vaak van jongere vrouwen die zelf nog geen kinderen hebben. Ja, natuurlijk zie ik er wel enigszins tegenop maar het alternatief (gewoon laten zitten) is niet veel beter. Bovendien krijg je ongeveer negen gratis maanden voorbereidingstijd.

4. ‘Je waggelt.’ Ja, dat weet ik zelf ook wel. Het feit dat ik dikke voeten heb die haast niet meer in mijn schoenen passen, helpt ook niet echt mee. Op blote voeten waggel ik een stuk minder maar ik wijs anderen liever niet op mijn enkels uit de hel.

5. ‘Waarom wil je niet zeggen wat de naam is?’ Omdat jij hem dan voor me gaat verpesten. ‘Ooh, ik ken ook een …, wat een eikel!’ Of dat je er leuke rijmpjes voor gaat bedenken. Nee, bedankt.

6. ‘Ik kan niet achter je langs.’ Vaak gebruikt door mensen die zelf wat steviger zijn, slanke mensen hoor ik het nooit zeggen (maar die kunnen dan ook daadwerkelijk makkelijker achter me langs).

7. ‘Wacht maar…’ Meestal gevolgd door de walgelijkste lichamelijke aandoeningen en psychische problemen die je gegarandeerd gaat krijgen. Blogger Kathinka schreef hier onlangs een hilarisch stuk over.

8. ‘Heel veel sterkte.’ Bedankt. Wens me liever heel veel geluk.

9. ‘Was het een ongelukje?’ De meest onbeschofte vraag die ik toch te vaak gesteld krijg. Ja, ik zie er wat jonger uit dan ik ben, maar wat dan nog? Als mijn vriend bij mij is, krijg ik deze vraag nooit te horen overigens.

10. ‘Zorgt je vriend wel goed voor je?’ Uhh, ja! Als ik niet van tevoren al zeker zou hebben geweten dat hij dat zou doen, zou ik nooit een kind met hem hebben willen krijgen. (Ik weet dat hij dit ook leest: Love you <3 )

4x wat je wel wilt horen als je zwanger bent

Tot slot heb ik nog een gratis bonus voor jullie: dingen die je wel wilt horen als je zwanger bent
1. Wat zie je er goed uit!
2. Ik weet zeker dat jullie fantastische ouders worden.
3. Je buik ziet er nog vrij bescheiden uit voor 32 weken (dank u wel, huisarts die er verstand van heeft!)
4. Heel veel geluk, geniet ervan (zie ook punt 8 hierboven)

Reacties
 • Pats zei

  Nnaahh, ik vind je zelf ook niet echt vriendelijk over ‘forse’ medemensen…. zo raar is het toch niet dat als iemand niet achter je langs kan, dat ook zegt. Duh… dat is een logisch gevolg, geen verwijt? Wat een gemeut zeg. Als ik je je hier al druk om zou moeten maken, dan heb je geen leven tijdens je zwangerschap.

 • Jessica zei

  leuk geschreven! Ik herken mij in een aantal dingen, maar niet in alle. Ik vond het bij mijn eerste zwangerschap jammer dat ik een bescheiden buik had, en bij m’n tweede vond ik het geweldig om een grote dikke buik te hebben 😉 De tweede zoon was dan ook een stuk groter.

  Ps in het stukje over jezelf heb je het over je high school “sweatheart”, dit hoort eigenlijk “sweetheart” te zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

 • 2 dagen geleden
 • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

 • 3 dagen geleden
 • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

 • 3 dagen geleden
 • 4 minuten lezen