Waar ben je naar opzoek?

Onderzoek wijst uit: Verveling is gezond!

2 minuten lezen denise Denise Meijer
Onderzoek wijst uit: Verveling is gezond!

Menig ouder zit er al mee in zijn maag: hoe gaan we de kinderen komende zomervakantie vermaken? Vaak wordt er gekozen voor een pretpark, op vakantie, de kinderboerderij of misschien zelfs wel alle opties om zes weken vrije tijd zoveel mogelijk te kunnen vullen om verveling te voorkomen. 

Het arsenaal aan mogelijkheden is eindeloos en ouders breken hun nek om hun kinderen ‘geëntertaind’ te houden. “Onzin!” Zo zeggen psychologen. “Het is prima als kinderen zich zo nu en dan vervelen.” Sterker nog: het zou bijdragen aan de ontwikkeling.

Inspiratieloos

Zo in de aanloop richting de zomervakantie kan ik niet wachten op wat extra uurtjes ‘vrije tijd’. Dat wil zeggen: geen gehaast met aankleden, geen gedoe om mijn kroost op tijd, gewassen, gekleed en gevoerd in de auto te krijgen en misschien zelfs een klein beetje uitslapen (ha-ha-ha)? Na de eerste week loop ik met mijn handen in het haar, want hoe ga ik ervoor zorgen dat ik ze bezig houdt. Zeker in een periode dat veel vriendjes op vakantie zijn en er eigenlijk gewoon vrij weinig te doen is. Om en nabij de tweede week vraag ik mezelf alweer af hoelang het nog duurt voordat ze weer naar school mogen en de derde week ben ik ronduit inspiratieloos als het aankomt op vermaak.

Lees ook: Zomervakantie? Wij doen lekker helemaal niks!

Verveling en creativiteit

Volgens dit artikel op Quartz is dit dus geen ramp. Sterker nog: onderzoek heeft uitgewezen dat verveling bijdraagt aan de ontwikkeling van onze kinderen en dat elke minuut van een dag volplannen met activiteiten zelfs nadelig kan werken.

Engelse Kinderpsycholoog Lyn Fry stelt het volgende: “Jouw rol als ouder is om je kinderen voor te bereiden op een plek in de maatschappij. Volwassen zijn betekent dat je jezelf bezig moet houden en je tijd moet vullen met dingen die je gelukkig maken. Als ouders bezig blijven met het vullen van hun kinderen hun schema, dan leren deze nooit hoe ze zichzelf moeten vermaken.”
Haar advies staat overigens niet op zichzelf. Zo werd verveling namelijk al eerder in verband gebracht met de ontwikkeling van fantasie en creativiteit.

Helikopterouderschap

Ontwikkelingen die in de tijd van dingen zoals ‘helikopterouderschap’, internet, spelcomputers en Youtube dus in de weg worden gezeten. Zolang de kinderen maar zoet zijn, is het motto van de meeste ouders, waaronder ondergetekende.
Echter is de boodschap dus niet dat we nu allemaal massaal van de bank moeten springen om onze kinderen zoveel mogelijk aandacht te geven. Integendeel!

Lees ook: Ontaarde ouders, helikoptermoeders en überopvoeders

We mogen ook deze vakantie dus best wel eens op ons zonnebedje blijven liggen.
Mojito en dat ‘ene boek waar je normaal nooit aan toe zou komen’ bij de hand.
En de kinderen? Die zoeken voor een keer zelf maar even uit wat ze doen tijdens hun vrije dagen. Want verveling? Dat is dus goed voor de ontwikkeling.
Score!

Bron beeld

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen