Waar ben je naar opzoek?

Nuvaring als anticonceptie

2 minuten lezen Suzanne Righart
Nuvaring als anticonceptie

In mijn zoektocht naar anticonceptie zonder hormonen ben ik heel veel methoden tegengekomen. Naast de methoden zonder hormonen zijn er ook methoden met weinig hormonen, de Nuvaring is hier een voorbeeld van.

Methode

De Nuvaring is een flexibele, zachte ring met twee hormonen, namelijk progestageen en oestrogeen. Deze anticonceptiering breng je in je vagina in en deze geeft drie weken lang geleidelijk voldoende hormonen af om zwangerschap te voorkomen. Na 3 weken haal je de ring eruit en begin je je stop week van maximaal 7 dagen. In deze week zul je dan ook je menstruatie krijgen. Ook tijdens deze stop week ben je beschermt tegen zwangerschap, het enige wat je moet doen is binnen 7 dagen weer een nieuwe ring inbrengen.

Gemak

De Nuvaring breng je een keer per maand zelf in. Dit is gebruiksvriendelijker dan de anticonceptiepil waar je iedere dag aan moet denken. Doordat je niet naar een huisarts hoeft voor het inbrengen van de ring kun je dit doen waar en wanneer het jou het beste uitkomt. Daarnaast kun je ervoor kiezen de stop week over te slaan, waardoor je je menstruatie eenvoudig kunt uitstellen, verschuiven of helemaal kunt overslaan.

Betrouwbaar

De ring plaats je in je vagina zelf waardoor de werkzame stoffen gemakkelijk, snel en gelijkmatig in je bloed worden opgenomen. Hierdoor heb je een lagere dosering hormonen nodig. Doordat de hormonen gelijkmatig in het bloed worden opgenomen gedurende de dag heb je geen hormoonpiek, waardoor je geen of minder last hebt van bijwerkingen. Bij de anticonceptiepil moet je oppassen bij braken en diarree omdat het goed mogelijk is dat je pil dan niet werkt. De Nuvaring komt niet in je maag-darm stelsel en braken of diarree heeft daarom geen gevolgen voor de betrouwbaarheid. De Nuvaring beschermd niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen.

Hormonen

Door de combinatie van hormonen is de Nuvaring niet geschikt voor gebruik wanneer je borstvoeding geeft. Wanneer je anticonceptie zoekt welke je kunt combineren met borstvoeding kan je kijken naar ons artikel over anticonceptie zonder hormonen.

Inbrengen

Het is goed mogelijk dat je even opziet tegen het inbrengen van de Nuvaring. Het is niet nodig om je zorgen te maken over het inbrengen, het is net zo eenvoudig als het inbrengen van een tampon. Neem er de eerste keren gewoon iets meer tijd voor, zodat je niet hoeft te haasten. Eenmaal ingebracht vormt de ring zich naar de contouren van je vagina wand waardoor je er geen last meer van hebt. De ring is gemaakt van zacht, flexibel materiaal waardoor je hem niet voelt en hij er niet zomaar uit kan vallen.

Combinatie andere middelen

De Nuvaring kan uiteraard gewoon gebruikt worden in combinatie met tampons. Het is wel goed even te controleren of je bij het verwijderen van de tampon niet ook de ring mee verwijderd. Mocht dit wel gebeuren dan kun je de ring gewoon afspoelen met koud water en weer inbrengen. Een vaginale douche kun je ook gewoon gebruiken in combinatie met de Nuvaring. Let ook hierbij even op dat je bij het verwijderen van de applicator niet de ring verwijderd. Zwemmen, in bad of naar de sauna met een Nuvaring in kan allemaal prima.

Hoe gebruik je een Nuvaring?

Lees hier meer blogs over anticonceptie (zonder hormonen).

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 3 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 3 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 3 maanden geleden
  • 7 minuten lezen