Waar ben je naar opzoek?

Anticonceptie zonder hormonen; de Lady-Comp en de Pearly

2 minuten lezen Suzanne Righart
Anticonceptie zonder hormonen; de Lady-Comp en de Pearly

Wanneer je geen anticonceptie met hormonen wil gebruiken, maar ook geen zin hebt om andere middelen zoals een condoom te gebruiken kom je al snel uit op periodieke onthouding. Hierbij zorg je dat je geen seks hebt in de periode dat je vruchtbaar bent. Maar hoe weet je nu zo nauwkeurig mogelijk of je in je vruchtbare periode zit? Daarvoor zijn de lady-comp en de pearly geschikte apparaten. 

Meten

Deze twee apparaten zijn zogenaamde ‘anticonceptiecomputers’. Ze meten je temperatuur en herkennen of je vruchtbaar bent of niet. Er zit een temperatuursensor op het apparaat die je ’s ochtends direct na het wakker worden 60 seconden onder je tong doet. De lampjes op het apparaat geven aan of je vruchtbaar bent of niet. Als het lampje rood brandt ben je vruchtbaar en is het verstandig geen onbeschermde seks te hebben.

Gericht

Veel anticonceptiemiddelen gebruik je iedere dag terwijl je eigenlijk maar 6 dagen per maand echt vruchtbaar bent. Deze anticonceptiecomputers zorgen ervoor dat je heel gericht anticonceptie kan gebruiken. Je kan ervoor kiezen in je vruchtbare dagen een condoom te gebruiken, zodat je wel seks kunt hebben maar geen risico loopt op een zwangerschap.

Betrouwbaarheid

Deze computers baseren hun berekening op de gegevens van 800.000 cycli van andere vrouwen. Daarnaast leert het apparaat in de loop van de tijd jouw cyclus kennen. Doordat de berekeningen door een computer worden gedaan en deze altijd de veilige kant van de berekening zal kiezen is de kant op rekenfouten nihil. Hierdoor hebben de Lady-Comp en de Pearly een betrouwbaarheid van 99,3%. Dit is vergelijkbaar met de anticonceptiepil.

Lady-Comp

De Lady-Comp is een compact apparaat met een diameter van 14 centimeter en een hoogte van 3 centimeter. Hij weegt 200 gram en werkt  op een accu die je met een adapter kunt opladen. Deze computer meet en berekent in ongeveer 50 tot 60 seconden of je vruchtbaar bent of niet. Naast het meten van je huidige cyclus slaat de Lady-Comp ook de vorige cycli op en kun je gegevens over de gemiddelde lengte van een cyclus bekijken. Het apparaat kost 495 euro maar hierna heb je dus geen kosten meer voor je anticonceptie. Er zijn enkele verzekeringen die het apparaat (gedeeltelijk) vergoeden.

Pearly

De Pearly is het kleine, compacte zusje van de Lady-Comp. Het apparaat heeft een afmeting van 7 bij 10 centimeter en weegt maar 60 gram. De Pearly werkt op een batterij welke je ongeveer eens in de 2 tot 3 jaar moet laten vervangen. Kosten van het laten vervangen bedragen op dit moment 37 euro. De meting en berekening duurt bij dit apparaat zo’n 30 tot 60 seconden en ook de Pearly geeft aan of je vruchtbaar bent of niet door middel van lampjes. Dit apparaat heeft een geheugen waarin je tot 99 dagen terug kunt kijken. Hij slaat geen gegevens op over de gemiddelde duur van je cyclus. Ook de Pearly wordt door sommige verzekeringen (gedeeltelijk) vergoed.

Zwangerschap

Bijkomend voordeel aan deze apparaten is dat je ze ook heel goed kunt gebruiken als je wel zwanger wil worden. De Lady-Comp kan omgebouwd worden naar een Baby-Comp waardoor je juist geattendeerd wordt op je vruchtbare dagen, maar in principe kun je ze allemaal gebruiken op die manier. Je weet precies wat je vruchtbare periode is waardoor je weet in welke periode je de meeste kans hebt om zwanger te worden.

Meer informatie over deze computers en het vergelijken van de Baby-Comp, Lady-Comp, de Pearly en de Daysy kijk je hier.

Anticonceptiemiddelen zonder hormonen

Lees hier meer blogs over anticonceptie (zonder hormonen).

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen