Waar ben je naar opzoek?

Nieuwe wet vrijwillige ouderbijdrage scholen

1 minuut lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Nieuwe wet vrijwillige ouderbijdrage scholen

Elke school heeft een vrijwillige ouderbijdrage. Maar deze ouderbijdrage was toch altijd verplicht en dus niet vrijwillig. Helaas kon (en wilde) niet elke ouder deze ouderbijdrage betalen en werden kinderen buitengesloten voor activiteiten als schoolreisjes en andere uitjes. De Tweede Kamer heeft nu ingestemd met een wet die zorgt dat een ouderbijdrage op school nu ook echt vrijwillig is.

Gemiddelde vrijwillige ouderbijdrage

Veel scholen maken niet duidelijk dat de ouderbijdrage vrijwillige is. Er wordt dan toch geacht dat deze door een ieder wordt betaald. De gemiddelde ouderbijdrage ligt op 57 euro maar er zijn ook scholen die meer dan 600 euro vragen. Hoe rijker de ouders op school hoe hoger de ouderbijdrage.

Druk vanuit school

Officieel zijn scholen verplicht je er als ouder op te wijzen dat de ouderbijdrage ook echt vrijwillig is. Dit schijnt alleen niet altijd te gebeuren. Ouders voelen daardoor de druk om het te betalen, wat niet elke ouder kan. Ze durven het dan ook niet goed aan te geven. Er zijn zelfs scholen die dan kinderen niet mee laten gaan met een uitje. Zo kon vader Thomas bijvoorbeeld de ouderbijdrage niet betalen en kreeg hij ook nog eens forse aanmaningen.

Lees ook: Onderzocht: Kinderen geboren in september zijn slimmer

Betalen: Per uitje of in één keer

Hoe de ouderbijdrage wordt gefactureerd verschilt per school. Bij de ene school is dat aan het begin van het schooljaar, bij de andere school kan dit per uitje of activiteit zijn.

De Eerste Kamer stemt binnenkort over de wet.

Photo by Pragyan Bezbaruah from Pexels

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 38 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 14, 13 en 10 jaar. Wij wonen sinds 2,5 jaar op Curaçao.

Mijn blog Love2BeMama lag een tijdje stil. Deze heb ik als hobby weer opgepakt. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao. Op dit moment starten mijn man en ik een nieuw online bedrijf: Het Investeringsplan!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen