Waar ben je naar opzoek?

Je kan er niks aan doen: namen door elkaar halen is een mamakwaal

2 minuten lezen Marian Alons
Je kan er niks aan doen: namen door elkaar halen is een mamakwaal

We hebben allemaal weleens per ongeluk iemand bij de verkeerde naam genoemd. Je noemde je broer ‘mam’ en je collega gaf je de naam van je beste vriendin. Oeps. Beetje ongemakkelijk, maar het kan gebeuren. Ook het door elkaar halen van de namen van je kinderen. Het blijkt zelfs een echte mamakwaal te zijn. 

Het fenomeen heet op z’n Engels misnaming, vertaald verkeerd-noemen. Onderzoekers hebben dit onderzocht en wat blijkt? De meestvoorkomende verkeerd-noemers zijn ouders. Meestal de moeder, die de naam van haar kinderen door elkaar haalt. Er waren zelfs mensen die de namen van kinderen en hun huisdieren door elkaar haalden. Ai…

Hoe kan dit gebeuren?

Volgens het onderzoek gebeurt het verkeerd-noemen niet omdat de personen zo op elkaar lijken en waarschijnlijk ook niet als de namen op elkaar lijken (Mark en Mike). Het verkeerd-noemen gebeurt met name in een sociale groep. Als familieleden hun familielid verkeerd noemen, dan gebruiken ze vaak wel een naam van iemand anders uit hun familie. En dat patroon zagen de onderzoekers ook bij vrienden. Vaak wordt de naam van een andere vriend gebruikt.

Lees ook: Vreemde babynamen 2015; lieve ouders what were you thinking?!

In onze hersenen slaan we super veel informatie op over personen, plaatsen en allerlei andere dingen. Als we ons iets proberen te herinneren, worden er verschillende koppelingen gemaakt, als een document die je opent in een computer. En als je hersenen dan zo snel even niet op de naam van je vriendin kan komen, dan wordt er een ander ‘mapje’ geopend, waar een andere naam instaat, maar die wel gerelateerd is aan de persoon wiens naam je zoekt.

Rakker, uhh ik bedoel…

Zo kan het dus gebeuren dat je als moeder de naam van je oudste kind voor je jongste gebruikt, en andersom. Om bovengenoemde reden is het dus logisch dat je sneller de naam van een ander kind gebruikt, dan de naam van bijvoorbeeld een collega. Omdat je kinderen meer overeenkomsten hebben.

En zo kun je dus ook opeens jezelf de naam van je hond tegen je kind gebruiken. Een hond kan zo geïntegreerd zijn in je familie dat je hersenen dat dus op die manier samen opslaan. Dit komt ook omdat we vaak communiceren met honden, meer dan bijvoorbeeld met je vis.

Dus de volgende keer dat je per ongeluk de verkeerde naam eruit floept, bedenk dan gewoon dat je jezelf gelukkig mag prijzen dat je zoveel liefdevolle mensen om je heen hebt, dat je ze door elkaar haalt.

Bron: qz.com   – Bron hoofdafbeelding: Pixabay

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 11 maanden geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 11 maanden geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 11 maanden geleden
  • 4 minuten lezen