Waar ben je naar opzoek?

Na de eisprong werken je hersenen een tikkeltje anders

1 minuut lezen Marian Alons
Na de eisprong werken je hersenen een tikkeltje anders

Natuurlijk is het belangrijk dat je weet wanneer je menstruatie komt, maar een ander belangrijk ding in je cyclus is de eisprong. De ovulatie heeft namelijk een bijzondere impact op je hersenen en je lichaam. Iets met ruige seks en stoere mannen; lees snel verder!

De eisprong is simpel gezegd: het vrijkomen van de eicellen van de eierstokken, dat is meestal 12-14 dagen voor je volgende menstruatie begint. Je kunt verschillen merken in je hormonen. Je weet wel: (nachtelijke) vreetbuien en stemmingswisselingen.

Lees ook: Ongesteld zijn is gewoon ruk.

Onderzoeker dr. Choi: “Sommige vrouwen ervaren stemmingswisselingen, terwijl anderen zich juist beter voelen en een verhoogd libido hebben rond hun ovulatie.” Dit is te danken (of te wijten) aan de hormonen progesteron en oestrogeen.

Stoere mannen en ruige seks

Verder brengt een ovulatie nog meer verrassende effecten volgens onderzoekers van Indiana University’s Kinsey Institue. We zien de gezichten van mannen namelijk anders! Tussen de 14e en 25e dag van onze cyclus voelen vrouwen zich meer aangetrokken door stoere, mannelijke gezichten met bijvoorbeeld een sterke kaaklijn. Dit komt doordat de frontale cortex, die verantwoordelijk is voor wilskracht en zelfbeheersing een beetje krimpt. Met als gevolg: we hebben dan meer zin in ruige seks.

Beter geheugen

Niet alleen verandert onze blik naar mannen, maar ons geheugen wordt ook (al is het maar voor even) een beetje beter. Dat blijkt uit een ander Duits onderzoek. De grijze massa in onze brein groeit, waaronder in de hippocampus, met als gevolg een beter geheugen. Dit komt grotendeels doordat er een hoger niveau oestrogeen in het lichaam zit.

Lees ook: Vrouwen die na hun 35e moeder worden hebben beter geheugen

 

 

Als er veel progesteron in je lichaam zit voel je je vaak fijn en rustiger. Dit zijn de perfecte omstandigheden voor je eicellen! Ideaal voor als je zwanger wilt worden. En anders staat PMS al om de hoek: hallo chocola, humeur en stress…

Bron: RD.com                 –     Bron hoofdafbeelding: Pixabay

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 2 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 2 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 2 maanden geleden
  • 7 minuten lezen